Veste v kateri zabojnik spada kateri odpadek?

Abeceda ločevanja gospodinjskih odpadkov kam kateri odpadek spada.

Prlekija-on.net, nedelja, 7. november 2021 ob 09:18
Zabojniki za smeti

Zabojniki za smeti

V Sloveniji je v letu 2020 po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije nastalo 7,7 milijona ton vseh vrst odpadkov, kar je za skoraj 9 % manj kot leto prej. Prebivalec Slovenije je v 2020 v povprečju proizvedel 489 kg komunalnih odpadkov, kar je za 21 kg manj kot v 2019. Od celotne količine komunalnih odpadkov, nastalih v 2020 v Sloveniji, jih je bilo malo več kot 741.000 ton ali 72,2 % zbranih ločeno.

V 2020 je bilo odstranjenih približno 386.000 ton odpadkov, kar je skoraj enaka količina kot prejšnje leto, vendar pa je bilo v 2020 v primerjavi z 2019 za 5 % več odpadkov odloženih na odlagališčih odpadkov. 89 % teh odpadkov je bilo odloženih na komunalnih odlagališčih odpadkov, 9 % na industrijskih in 2 % na odlagališču za nevarne odpadke. Med odloženimi odpadki so prevladovale mešane frakcije komunalnih odpadkov in ostanki po mehansko-biološki obdelavi odpadkov (skupaj 57 %), sledili so gradbeni odpadki (20 %) ter odpadki iz proizvodnje in obdelave celuloze in papirja (9 %). Količine drugih vrst odpadkov med odloženimi odpadki so bile manjše.

Plastične vrečke v zabojnikih

Bio odpadkov v zabojnike ne odlagamo v plastičnih vrečkah


Ravnanje z odpadki zajema zbiranje, prevažanje, predelavo in odstranjevanje odpadkov, vključno s kontrolo tega ravnanja. Učinkovito ravnanje z odpadki lahko bistveno prispeva k učinkoviti rabi virov in ti so bistvenega pomena za zadovoljevanje potreb človeške družbe in zagotavljanje njenega nadaljnjega razvoja. Preprečevanje odpadkov pa so ukrepi, ki se sprejmejo, preden snov, material ali proizvod postane odpadek, in s katerimi se zmanjšajo: količina odpadkov, vključno s ponovno uporabo proizvodov ali podaljšanjem njihove življenjske dobe, škodljivi vplivi nastalih odpadkov na okolje in človekovo zdravje ali vsebnost nevarnih snovi v materialih in proizvodih.

Napotki, kam in kako pravilno odložimo odpadke

Če že ne moremo preprečiti nastajanja odpadkov, pa je zelo pomembno, da jih pravilno ločujemo in nato določene ponovno recikliramo. Pa vemo, kam kateri odpadek spada? Velikokrat lahko zasledimo, da so v kontejnerjih odloženi odpadki, ki tja ne spadajo. Ljudje še vedno odlagajo vse mogoče odpadke v kontejnerje za embalažo in komunalne odpadke, od elektronike do gradbenega materiala v bio zabojnikih pa lahko najdemo bio odpadke odložene v plastičnih vrečkah... Tudi na zbirnih otokih in uličnih zbiralnikih lahko večkrat zasledimo odpadke, tudi nevarne, ki tja ne spadajo. Spodaj zato objavljamo napotke, kam in kako pravilno odložimo odpadke.

Gospodarsko javno službo zbiranja in prevoza odpadkov na območju občin Ljutomer, Križevci, Veržej, Razkrižje in Apače izvaja Komunalno-stanovanjsko podjetje (KSP) Ljutomer d.o.o., kjer najdete tudi napotke, t.i. Abecedo ločevanja gospodinjskih odpadkov, nedolgo nazaj pa so tudi vse kontejnerje opremili z nalepkami, kjer na hitro lahko preverimo, kateri odpadek v tisti kontejner spada in kateri ne (z nekaj manjšimi spremembami).

Spodaj objavljamo tabelo ABC ločevanja gospodinjskih odpadkov za območje občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej, za občino Apače pa tabelo lahko najdete tukaj.

Ulični zbiralnik na Fulneški ulici v Ljutomeru

Ulični zbiralniki in kotiček za ponovno uporabo v Ljutomeru z okolico




Več v Gospodarstvo