Vadba kljub treningom samo zaradi teh štirih napak ne pokaže rezultatov

Oglasno sporočilo, petek, 19. november 2021 ob 16:31
Družinska vadba

Družinska vadba

Se strinjate, da ni večje demotivacije, kot da vsak dan telovadite, a ob pogledu v ogledalo kljub vloženemu trudu ne opazite želenih rezultatov? Presenečeni bi bili, če bi vedeli, koliko ljudi v želji po izgubi odvečnih kilogramov in viziji o izklesanem telesu doživlja isto. Medtem ko koronavirus še vedno divja po vsem svetu, nam zagotovo ne olajša te naloge. Brez ustreznih dokazil je vstop marsikam onemogočen. In če ste eni izmed tistih, ki si energijo napolnijo s športnimi aktivnostmi, je pomanjkanje prostora za vadbo zagotovo pereča težava. Ne samo da napredek po mesecih (ali celo letih) treninga izgine. Si predstavljate, da po odpravljenih ukrepih ali samoizolaciji stopite na tehtnico in opazite, da ste nekaj kilogramov težji, tečete počasneje in se počutite, kot da ste izgubili ves težko prigaran napredek? To zagotovo ni najboljši občutek. V tem članku vam bomo predstavili popolno vadbo, ki jo lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli.

OPOZORILO! Vadite le, če nimate simptomov bolezni in se počutite dovolj dobro!
Če sumite na okužbo s koronavirusom, je priporočljivo, da se izogibate fizičnim naporom in upoštevate nasvete NIJZ.

Ste vedeli, da nekatere vadbe ovirajo vaš napredek?

Vlagate ves svoj trud, rezultatov pa ni in ni? Krivec ni le vaša najljubša sladica, ki si jo na skrivaj privoščite po treningu. Razlog zelo pogosto tiči v vadbi, ki jo izvajate. Zaradi teh štirih napak morda izgledate oziroma se počutite celo slabše kot pred začetkom vadbe.

  • Klasični trebušnjaki: ne samo da so popolnoma neučinkoviti, lahko si poškodujete spodnji del hrbta in križ.
  • Veliko teka ne pomeni velike izgube maščobe, kar je dobra novica za vse tiste, ki ne marate teči, a si vseeno želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Resnica je, da lahko preveč teka naredi telo mlahavo in bolj dovzetno za poškodbe. Ste vedeli, da pri daljšem teku, telo kot vir energije porablja aminokisline, ki so glavni gradnik naših mišic? In ravno mišice so tiste, ki pospešijo metabolizem, zato so pri porabljanju maščob najbolj učinkovite.
  • Dolgi treningi: rezultati so odvisni intenzivnosti in kvalitete, nikakor pa ne od trajanja vadbe. Številne študije so pokazale, da je visoko intervalni trening daleč najbolj učinkovita oblika vadbe, ko se želite znebiti odvečne maščobe in oblikovati izklesano telo.
  • Izolacijske vadbe: kljub temu da naše telo rado kopiči maščobo na problematičnih delih, kot sta zadnjica in trebuh, za izgubo maščobe žal velja ravno obratno. Naj se še tako trudimo, izolacijske vaje ne pospešijo procesa hujšanja na točno določenih predelih. Zakaj? Ker zgolj z eno vajo enostavno ne pokurimo dovolj maščobe, da bi se to lahko poznalo.

Vadba v dnevni sobi

Popolna vadba, ki vzame manj kot 30 minut, izvajate pa jo lahko kjerkoli

Če želite porabiti veliko kalorij, potem morate obremeniti čim več mišičnih skupin, da bo končni rezultat vašega truda lepo in izklesano telo. S popolno vadbo, ki vam vzame manj kot pol ure dnevno, boste povzročili pravo revolucijo v vašem telesu in kurili maščobe tudi po zaključeni vadbi. Da gre za enega najbolj učinkovitih načinov za izgubo odvečnih kilogramov, so si enotni tudi strokovnjaki.

EPOC - Excess post-exercise oxygen consumption a.k.a. afterburn

Gotovo se sprašujete, kaj pomeni ta strokovni izraz. Vprašajte se, kaj se zgodi z motorjem avtomobila ob koncu dolge vožnje? Ne rabimo biti mehaniki, da bi vedeli, da avtomobilski motor ostane topel tudi po izklopu in se postopoma hladi na temperaturo, ki jo ima v mirovanju.

Zares fascinantno dejstvo je, da se po končani vadbi isto dogaja v našemu telesu. Podobno kot motor avtomobila, telo ostane toplo po zaključeni aktivnosti, metabolizem pa še naprej kuri več kalorij kot pri popolni neaktivnosti. Ta fiziološki učinek se imenuje presežna poraba kisika po vadbi ali EPOC.

EPOC je količina kisika, potrebnega za povrnitev vašega telesa na normalno raven presnovne funkcije v mirovanju (imenovano homeostaza).

Pogrešate telovadnico? Bodite ustvarjalni, ostanite aktivni kjerkoli in kadarkoli!

S popolno vadbo lahko začnete že danes in to ne glede na fizično pripravljenost. Le izberite vabljiv kotiček v vašem domu, kjer boste lahko izvajali vaje, primerne tako za začetnike kot tudi za tiste v odlični fizični pripravljenosti. Kratek trening visoke intenzitete je prava izbira za vse, ki imate cilj izgubiti maščobo ter izoblikovati čvrsto in mišičasto telo.

Kakše rezultate lahko pričakujemo s popolno vadbo?

Ta koncept vadbe vam zagotavlja:

  • maksimalno porabo odvečnih maščob,
  • oblikovanje čvrste atletske postave,
  • povečanje oz. ohranjanje mišične mase,
  • pravilno izvajanje vaj, ki prepreči nastanek poškodb,
  • zagotavljanje kakovostne regeneracije.

Poleg tega pa:

  • vadba ne zahteva nobenih pripomočkov,
  • lahko jo izvajamo kjerkoli in kadarkoli.

Verjetno vas že zanima, kako ta vadba izgleda? Sestavljena je iz 4 elementov

  1. Ogrevanje: pravilno ogrevanje je pomembno. Približno med 5 in 8 minut traja, da lahko učinkovito uporabimo aerobni metabolizem za proizvodnjo ATP, ki je potreben za vzdrževanje telesne aktivnosti. Telo ogrejemo in s tem preprečimo nastanek poškodb.
  2. Krajši intervali trajajo 30 sekund in imajo vlogo pri kurjenju maščob.
  3. Daljši intervali so 60-sekundni skrbijo za oblikovanje postave.
  4. Ohlajanje: umirimo srčni utrip in pospešimo regeneracijo.

Pravilno načrtovanje in izvedba vseh štirih elementov te visokointenzivne vadbe je odličen način, da brez zapravljanja dolgih ur za aktivnosti, ki ne prinašajo rezultatov, na hiter in učinkovit dosežete fantastične rezultate pri izgubi telesne maščobe, krepitvi mišic in kardiovaskularnega sistema ter oblikujete čvrsto, funkcionalno in estetsko telo.



Več v Šport