Dom Janka Škrabana obiskal minister Janez Cigler Kralj

Na delovnem sestanku ga je direktor dr. Hugo Maučec seznanil s trenutnimi razmerami v domu, bivalnimi pogoji in tudi načrti, ki jih v domu snujejo za dvig bivanja njihovih stanovalk in stanovalcev.

Prlekija-on.net, torek, 23. november 2021 ob 10:56
Direktor doma mu je izročil majhno pozornost

Direktor doma mu je izročil majhno pozornost

V okviru Regijskega vladnega obiska je Dom Janka Škrabana obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Na delovnem sestanku ga je direktor dr. Hugo Maučec seznanil s trenutnimi razmerami v domu, bivalnimi pogoji in tudi načrti, ki jih v domu snujejo za dvig bivanja njihovih stanovalk in stanovalcev. Minister Cigler Kralj je pohvalil vizijo, ki jo ima vodstvo z zaposlenimi in sicer, da stanovalci niso samo številke, ampak osebe z imenom in priimkom, ki v sebi nosijo življenjske zgodbe iz katerih se lahko tudi kaj naučimo.

Minister Cigler Kralj si je najprej ogledal kratek film, ki so ga posneli skupaj s stanovalci in zaposlenimi v poletnih mesecih, ko so zaplesali ob pesmi Jerusalema. Dr. Hugo Maučec je na kratko predstavil dom in njihove stanovalcev in zaposlene ter potrebe, ki jih imajo v domu. Prikazal je tudi načrte za širitev doma, kjer vidijo velik potencial. Minister je skupaj z ekipo prisluhnil predlogom dr. Maučeca tudi iz področja zdravstvene nege in socialne oskrbe. Po kratkem delovnem sestanku so si ogledali le del doma, kjer je minister z veseljem poklepetal s kuharicama in stanovalci doma, ki so ga srečali na hodniku. Direktor doma jim je na koncu izročil majhno pozornost, ki so jo stanovalci z zaposlenimi ustvarili z namenom, da presenetijo ministra in njegovo ekipo.

Obisk ministra

»Dom Janka Škarbana je lep dom, sodobna, svetla stavba, v lepem okolju. Morem reči, da sem prijetno presenečen tudi nad ekipo, ki me je izjemno toplo sprejela. Predvsem mi je do srca segla izjava, vodilo, ki pravi, da je vsak stanovalec/stanovalka pri njih oseba z imenom in priimkom. To je tisto, k čemur si tudi na ministrstvu za delo prizadevamo, da bi vsak naš stanovalec, sodržavljan, starejši, ranljivejši imel tisto res polno človekovo dostojanstvo tudi v jeseni svojega življenja. Pomembno pa je, da tudi taki domovi, kot je Dom Janka Škrabana lahko nudijo zelo kvalitetno podporo stanovalkam/stanovalcem pri soočanju s staranjem, ki je izziv. Najprej, da sami to sprejmemo, potem da uspemo sprejeti ustrezno podporo. Vidim, da je ekipa visoko motivirana. Preveril sem kako tudi v domu med ekipo odmeva zadnja poteza, zadnji dvig plač najbolj obremenjenim kadrom v domovih za starejše. Predstavniki doma so mi povedali, da je odziv zelo pozitiven, vsi se strinjamo, da so to najbolj obremenjeni kadri, z do sedaj nedostojno nizkimi plačami tako da tu smo naredili pravi korak, da jim damo nekaj priznanja in hkrati tudi nenazadnje zahvalo in pohvalo za to preteklo leto in pol, ko so nosili ključno breme te epidemije covida-19. Z njihovo pomočjo smo ohranili človeško, kako bi temu rekel, človeški obraz, dostojanstvo in solidarnost v naši družbi. To je eno, drugo pa izpostavili smo vsi skupaj, da je naša dolžnost, da se je tudi končno lotiti kadrovski standardov in normativov, saj ljudje pregorevajo. Ni samo odgovor v boljšem plačilu, ampak tudi v boljši in zadostni ekipiranosti, da bodo ljudje na dolgi rok lahko delali v varnem in zdravem delovnem okolju,« je ob tem povedal minister.




Več v Gospodarstvo