V Ljutomer prihaja Menahem Golan

Prihaja izraelski producent, režiser in scenarist, ki je ustoličil Chucka Norrisa

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. junij 2011 ob 19:091
Menahem Golan

Menahem Golan

Na portalu smo kot prvoaprilsko šalo letos objavili, da v sklopu Grossmannovega festivala v Ljutomer prihaja Chuck Norris. Sedaj je uradno potrjeno, da bo Ljutomer obiskal izraelski producent, režiser in scenarist, ki je ustoličil Norrisa, Menahem Golan. Golan bo na Grossmannu prejel nagrado za življenjsko delo.

Skupaj z bratrancem Yoramom Globusom je v osemdesetih na čelu neodvisnega studia Cannon Group neizbrisno zaznamoval akcijski žanr s filmi, kot so Missing in Action, The Delta Force, Invasion USA, Enter the Ninja, American Ninja, Bloodsport, Cobra in podobne nizkoproračunske uspešnice, ki so polnile kinodvorane in povzročale naval na videoteke po vsem svetu.

Velja za enega najpomembnejših neodvisnih filmskih producentov. Od začetka kariere je produciral več kot 200 in režiral več kot 40 filmov ter postal eno največjih imen izraelske kinematografije, ki ji je s svojimi filmi priskrbel večino nominacij za oskarja in zlati globus. Leta 1999 je prejel nagrado Izraela za film. Odkrival in populariziral je nove trende od ninja filmov do filmov o breakdanceu, sodeloval z največjimi igralskimi imeni, kot so Sean Connery, Sylvester Stallone, Tony Curtis, Lee Marvin in Charles Bronson, ustoličil Chucka Norrisa kot ultimativno ikono akcijskega filma, lansiral karieri Jean-Claudea Van Dammea in Michaela Dudikoffa ter obenem omogočal avtorjem, kot so John Cassavetes, Andrej Končalovski, Robert Altman, Franco Zefirelli, Jean Luc Godard, Nicholas Roeg in Lina Wertmüller snemanje filmov, kakršnih so se veliki studii v širokem loku izogibali.

Lani avgusta je na festivalu v Locarnu prejel nagrado za najboljšega neodvisnega filmskega producenta, ki jo podeljujejo ključnim osebam v svetu filma in s katero nagrajujejo pogum in pripravljenost na tveganje s podporo avtorskemu filmu, novembra pa se je Filmsko združenje Lincoln Center v New Yorku Golanu in Globusu priklonilo s šestdnevno retrospektivo, v sklopu katere so prikazali 13 Cannonovih filmov. Letos se bodo tudi na Grossmannu spoštljivo in radostno priklonili temu vsestranskemu filmskemu ustvarjalcu, seveda v pričakovanju novih filmskih podvigov. Prikazali bodo tudi ekskluzivno retrospektivo.

Menahem Golan je filmsko kariero začel leta 1963, ko sta skupaj s Francisom Fordom Coppolo pri snemanju filma The Young Racers v Monte Carlu bila pomočnika Rogerja Cormana, dobitnika nagrade za življenjsko delo na Grossmannu 2008. Po vrnitvi v Izrael je do konca 70-ih produciral več kot 40 filmov, med njimi svetovno uspešno serijo komedij Lemon Popsicle, ki je pod naslovom Sladoled na palčki polnila kinodvorane tudi pri nas. Mnoge od teh filmov je tudi režiral, kot na primer za tujejezičnega oskarja nominirani akcijski triler Operation Thunderbolt.

Leta 1979 sta Golan in Globus z nakupom Cannona vstopila na ameriško tržišče. Zahvaljujoč bliskovitemu produciranju akcijskih, pustolovskih in znanstvenofantastičnih filmov ter musicalov in komedij, ki so bili pospremljeni z domiselno promocijo, je Cannon do sredine 80-ih postal najpomembnejši neodvisni studio v Hollywoodu, ki je poleg močne prisotnosti na video tržišču imel v lasti številne verige kinodvoran po Evropi in za katerega so snemale tudi legende fantastične kinematografije, kot sta Tobe Hooper in Ruggero Deodato, dobitnik nagrade za življenjsko delo na Grossmannu 2009. Cannon je leta 1986 tudi pridobil pravice za Spidermana, vendar jih je po številnih neuspešnih poskusih ekranizacije Golan moral čez 12 let vrniti Marvelu.

Golan in Globus sta producirala tudi številne art filme, kot so Shy People Andreja Končalovskega, Barfly Barbeta Schroederja, z berlinskim zlatim levom nagrajeni Love Streams Johna Cassavetesa ter s tujejezičnim oskarjem nagrajeni The Assault nizozemskega režiserja Fonsa Rademakerja. Producentski dvojec je v pogajanjih s sindikati filmskih delavcev izboril tudi povsem nova, veliko ugodnejša pravila za neodvisne studie, ki so pred tem morali plačevati enake prispevke kot velike hollywoodske produkcije.

Po propadu Cannona na koncu 80-ih je Golan nadaljeval s produkcijo in snemanjem filmov v Izraelu in Evropi. Za svojo novo produkcijsko hišo Jaffa Productions je nazadnje posnel komedijo The Marriage License po predlogi Efraima Kishona, trenutno pa se ukvarja s projektom, ki ga označuje kot najpomembnejšega v karieri, satiro Badenheim 39 po literarni predlogi Aarona Applefelda.

Vir:
Grossmann.si


Več v Glasba in film