V SeneCura domu starejših občanov Radenci so se letos družili tudi s pisatelji in Dalmatinsko klapo

Med letom so sadili drevesa in lovili ribe – Dobrodošli tudi štirinožni prijatelji.

Prlekija-on.net, torek, 21. december 2021 ob 14:46
Dogajanje v SeneCura Radenci

Dogajanje v SeneCura Radenci

Leto 2021 je bilo zelo posebno. Epidemija COVID-19 je v domovih za starejše dodobra predrugačila delovanje, dojemanje in pogled na svet. V SeneCura domu za starejše v Radencih so v prvi polovici leta velik poudarek dajali preventivnim zaščitnim ukrepom ter okrevanju po prebolelem koronavirusu. Nato pa so se njihova življenja in utrip dogajanja v domu začela normalizirati. Druženje in zabavne aktivnosti so se, sicer še vedno omejeno, vrnile, stanovalci in zaposleni pa sedaj toliko bolj cenijo čas, ki ga preživijo skupaj.

Po prvi polovici leta so obiski potekali nemoteno, ponovno so zagnali tudi razne aktivnosti in dogodke. »V tem letu smo se veliko spraševali, kaj je prav in kaj narobe, kaj je dobro in kaj slabo ... Kljub temu, da nas virus COVID-19 še vedno spremlja in še vedno spoštujemo vse ukrepe, nas opogumlja, da se je vendarle vrnila tista prava človečnost, sočutje, veselje in upanje. Ljudje smo družabna bitja in potrebujemo bližino, toplo besedo, iskren objem. Ker nam je nedavno nazaj to bilo odvzeto oziroma bilo omejeno, smo sedaj toliko bolj hvaležni,« izpostavlja Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica SeneCura za Slovenijo.

V SeneCura domu starejših v Radencih trenutno biva 178 stanovalcev, ki so si med seboj zelo raznoliki. Temu primerno so v domu za njih pripravili različne dogodke in aktivnosti in s tem poskrbeli, da je bilo za vsakega nekaj. Skupaj so spremljali poletne Olimpijske igre in navijali za pogumne tekmovalce. Ob dnevu Zemlje so posadili drevesa in rože v njihovem parku. V kreativnih delavnicah so ustvarjali izdelke in okraske za veliko noč, pust, novo leto in jesenske aranžmaje. Ponovno je zaživel njihov literarni krožek, kjer so se jim pridružili znani pisatelji, kot so Bea Baboš Logar, Lidija Kos in Tone Partljič.

Strastni ribiči so svoje spretnosti in srečo lahko preizkusili v bližnjem ribniku na ribičiji. Ogledali so si Pomurski sejem AGRA, 3D Artmuzej in razstavo orhidej. Poleti so porezali in posušili sivko in iz nje pripravili aromaterapevtske delavnice. Jesen pa jim je prinesla veselje ob trebljenju semen iz buč, ličkanju koruze in peki kostanjev. Stanovalci imajo radi živali, zato so jih pogosto obiskali tudi prostovoljci v spremstvu štirinožnih prijateljev. Poleg tega pa so veliki gurmani in velikokrat pripravljajo tudi kaj dobrega za pod zob. Tako je v domu velikokrat dišalo po palačinkah, štrudljih, sadnih kupah in keksih. Za veselje in glasbo so poskrbeli z igranjem harmonike in obiskom Dalmatinske klape iz Šibenika.

Ob vseh drobnih razvadah pa niso pozabili na razgibavanja telesa in duha. Vrt in bližnja okolica jim nudita veliko možnosti za sprehode, telovadnica za telovadbo in knjižnica za »umovadbo«, ki je v domu zelo priljubljena in skrbi, da stanovalci ohranjajo umsko kondicijo. Večina stanovalcev in zaposlenih v domu je že cepljenih, zato so glede aktivnosti in druženja optimistični v pričakovanju novega leta.

[SeneCura Radenci] Diši po praznikih #SeneCura #BlizuLjudem

Objavil/a SeneCura Slovenija dne Sreda, 15. december 2021