Ekološko kmetovanje v Sloveniji in samooskrba s hrano je izključen garant naše varne prihodnost

Zainteresirani posamezniki vseh generacij so si med drugim ogledali samooskrbno kmetijsko dejavnost in poskusili lastne dobrote pridnega ustvarjanja Zlatka in Nade Colnerič iz Melinec v Prekmurju.

Prlekija-on.net, petek, 24. december 2021 ob 09:52
Ekološko kmetovanje v Sloveniji

Ekološko kmetovanje v Sloveniji

V Mladinskem centru Prlekije smo celoletno s podporo in v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja izvajali aktivnosti in dogodke pod skupnim motom "EKOLOŠKO KMETOVANJE V SLOVENIJI IN SAMOOSKRBA S HRANO JE BISTVENI GARANT NAŠE VARNE PRIHODNOSTI". Tako se je v letu 2021 v okviru realizacije omenjenega projekta zvrstilo več pomembnih predstavitev, okroglih miz in predavanj ter praktičnih prikazov med njimi tudi ogledi pozitivnih praks na predmetnem področju. Zainteresirani posamezniki vseh generacij so si tako tudi med drugim ogledali samooskrbno kmetijsko dejavnost in poskusili lastne dobrote pridnega ustvarjanja Zlatka in Nade Colnerič iz Melinec v Prekmurju, kar prikazujejo fotografije. Nada je bila vključena v usposabljanje v okviru Učnih delavnic za opravila univerzalnega poklica »mladinska delavka« ter potem tudi zaposlena v MCP-ju.

Celodnevni strokovni dogodki so zajemali teme ekološkega kmetijstva in samooskrbe s hrano. Predstavljali so se razvoji ekološkega kmetijstva v Sloveniji in Pomurju ter na mednarodni ravni. Pri realizaciji so sodelovali strokovnjaki, ki so predavali tudi o čebelarstvu, vzgoji semen in problematiki ekološkega kmetijstva in samooskrbe v Sloveniji nasploh. Dotaknili so se tudi subvencioniranja in certificiranja ter trženja ekoloških pridelkov in izdelkov. Spoznali smo samooskrbo iz prve roke, predavatelji pa so bili strokovnjaki oziroma posamezniki z dolgoletno uspešno in pozitivno prakso na tem področju. Poučili smo se o pomembnosti samooskrbe, načrtovanju vrta ter o razbremenitvi družinskega proračuna s pomočjo samooskrbe s hrano. Udeleženci Učnih delavnic ( projekt ZRSZ in ESS) v Mladinskem centru Prlekije so predstavili tudi primer lastne dobre prakse na primeru samooskrbe s hrano. Udeleženci celoletnega kmetijskega in za razvoj podeželja pomembnega projekta so se dotaknili tudi teme socialnega podjetništva na področju kmetijstva ter nakazali možnosti in potenciale za težje zaposljive in posameznike iz socialno šibkih ciljnih skupin. Namen strokovnih predavanj in praktičnih prikazov ter ogledov ki so se izvedli je ozaveščanje in učenje o ekološkem kmetijstvu in samooskrbi v Sloveniji ter na mednarodni ravni. Izvedba je potekala v dveh sklopih in sicer strokovna predavanja na temo ekološkega kmetijstva ter strokovna predavanja na temo samooskrbe s hrano, s primeri dobrih prask.

Če v katerem izmed sklopov vidite tudi sebe oziroma vaš doprinos in če bi se tudi vi želeli vključiti v dotičen dogodek, kot predavatelj ali predstavnik ekološkega kmetijstva ter bi želeli, da širša javnost spozna vas in vaše delovanje nas lahko kontaktirate na mcp(afna)siol.net in potrudili se bomo, da vas vključimo v program, ki se bo odvijal na sedežu Mladinskega centra Prlekije na Spodnjem Kamenščaku tudi v letu 2022. Dosledno se zavzemamo za dejanski razvoj podeželja, brez blamaš in zlorab ter preusmerjanja sredstev za razvoj podeželja v urbana središča, ki nimajo z razvojem kmetijstva in podeželja v bistvu nobene povezave. Pri izvajanju projekta sta aktivno sodelovali tudi dve evropski prostovoljki Margarida Gama in Marta Cordeiro. iz Portugalske, njuna prisotnost je bila vezana na projekt ESE Movit - Mladi in samooskrba in sta v Prlekiji ustvarjali in bivali v okviru kompleksa MCP-jas kar šest mesecev.

Tekst: Sonja Žižek
Foto: Nejc Feuš



Več v Kultura in izobraževanje