Prleki tudi na kinološkem pohodu na Goričkem

Udeležilo se ga je blizu petdeset pohodnikov vseh generacij s svojimi najboljšimi štirinožnimi prijatelji različnih pasem ter z udeleženci iz Prlekije in Prekmurja.

Prlekija-on.net, četrtek, 6. januar 2022 ob 20:29
Kinološki pohod na Goričkem

Kinološki pohod na Goričkem

Športno kinološko društvo Goričko iz Sebeborec, v okviru katerega nastaja v partnerstvu z Mladinskim centrom Prlekije tudi Enota reševalnih psov Pomurja je uspešno organiziralo že tradicionalni prednovoletni pohod. Udeležilo se ga je blizu petdeset pohodnikov vseh generacij s svojimi najboljšimi štirinožnimi prijatelji različnih pasem ter z udeleženci iz Prlekije in Prekmurja.

Prehodili so blizu deset kilometrov v dobrih dveh urah. Po pohodu je sledilo družabno srečanje z bogato pogostitvijo, za kar je poskrbel tukajšnji ekonom Franc Rezar s sodelavci. Kinološki treningi na goričkem poligonu potekajo vsako nedeljo od 9. ure dalje, vodi jih prekaljen kinološki inštruktor Vlado Škerlak ter novi inštruktorici s pravkar pridobljeno licenco Kinološke zveze Slovenije Zlatka Berden in Eva Gomboc.

Zaključujejo se pa tudi prijave za izobraževanje v praktičnem in teoretičnem smislu za vodnike reševalnih psov. Tovrstno usposabljanje bo potekalo v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu v realizaciji Kinološke zveze Slovenije, Komisije za reševalne pse. Po opravljenem usposabljanju sledijo izpiti in nato lahko vsi kinologi, ki jih opravijo pristopijo k izpitom še s svojim predhodno usposobljenim psom. Šele po uspešno opravljenem tem izpitu, pridobijo licenco reševalnega kinološkega tima.

Iz goričke kinološke organizacije so prve izpite uspešno opravili že leta 2012 Roman Bodanec, Luka Taljan, Danilo Škerlak in Vlado Škerlak , leta 2019 pa Tamara Brumen, Mario Farkaš in Rudi Stegmüller vsi trije sicer iz MCP-PC NVO, so.p. in tudi kot člani ŠKD-ERP Goričko. Enote reševalnih psov Slovenije so sestavni del slovenskih sil za zaščito in reševanje, kar se v Mladinskem centru Prlekije kot tudi v gorički kinološki organizaciji zelo dobro zavedajo ter posvečajo skupaj posebno pozornost utrjevanju te dejavnosti tudi v pomurski regiji.

tekst: Tadeja Muršič
foto: Nejc Feuš



Več v Kultura in izobraževanje