Spoznajmo prijetno slovenjegoriško naselje s pomočjo interaktivne table

Cerkvenjak je občina v osrednjih Slovenskih goricah, ki leži med dolinama rek Pesnice in Ščavnice, se odlikuje po bogatem kulturnem izročilu, tradiciji in ohranjenih znamenitostih, saj naj bi bilo območje poseljeno že v antiki, ter številnih odličnih lokalnih ponudnikih.

Aleksandra Papež, nedelja, 6. februar 2022 ob 11:22
Interaktivna tabla, foto: arhiv občine

Interaktivna tabla, foto: arhiv občine

Naselje Cerkvenjak leži na slemenu med dolinama rek Pesnica in Ščavnica. Središče vasi je na najvišji točki s 341 m nadmorske višine, kjer stoji župnijska cerkev Sv. Antona Puščavnika. Vse bolj se prebuja in razvija tudi v smeri turizma.

Ker občina obsega kar 15 naselij - Brengovo, Cenkovo, Cerkvenjak, Cogetince, Čagono, Grabonoški vrh, Ivanjski vrh, Kadrence, Komarnico, Peščeni vrh, Smolince, Stanetince, Vanetino in Župetince s številnimi kulturnimi in naravnimi znamenitosti, so v središču občine namestili interaktivno informacijsko tablo, ki turistom omogoča spoznavanje občine na enem mestu ter lažjo orientacijo pri nadaljnjem ogledu, domačinom pa služi kot informacijska točka.

V središču občine so tako ob na novo urejenem trgu pri vhodu v občinsko stavbo v drugi polovici leta 2021 namestili še interaktivno informacijsko tablo. Tabla je vidna z glavne ceste skozi središče občine in tako jo brez težav opazijo mimovozeči.

Interaktivna tabla
Interaktivna tabla, foto: arhiv občine

Na tabli je mogoče najti podatke o lokalnih ponudnikih v občini z njihovimi opisi. Omogočen je tudi dostop do spletne strani občine, do aktualnih informacij v občini in dogodkov. Na spletni strani je občina uredila poseben zavihek, kjer je mogoče najti podatke o vsem, kar je zanimivo za ogled na njihovem območju. Od vzletišča v Čagoni, do Turistične kmetije Breznik v Komarnici, znanega Gostišča pri Antonu v središču občine, domačije Firbas v Cogetincih s prenočitvenimi kapacitetami, urejenega parkirišča za avtodome v bližini gostinstva Ploj v Smolincih, do pokušnje domače viljamovke iz sadovnjaka družine Firbas iz Cenkove in številnih drugih ponudnikov, ki s svojo prizadevnostjo pripomorejo k prepoznavnosti svojega kraja in jih je s pomočjo interaktivne table lažje najti in prepoznati.

Tabla, ki deluje kot zaslon na dotik, ponuja karto znamenitosti z opisi le-teh, kulturnih in drugih poti, ki vodijo skozi občino oz. so v občini. Med njimi razne tematske poti, orientacijske točke, vinsko-turistično pot, Pomursko planinsko pot, Klopotčevo učno in sprehajalno pot in še bi lahko naštevali.

»Kot zanimivost si lahko na tabli ogledate štiri kratke filme - prikaz obreda v arheološkem parku in ples vestalk, zavetnic ognja. Naložen je tudi posnetek delavnice Rimljani, kot tukaj nekoč živeči, ki jo je lani izvedlo Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj - Poetovio LXIX. K temu pa smo dodali še obiske v Rimljane oblečenih članov društva Krdebač Rimljan, ki so v videu obiskali krajevne znamenitosti in lokalne ponudnike.« je povedala Metka Lah Simonič, višja svetovalka za okolje, prostor in gospodarstvo iz Občine Cerkvenjak.

Opisano tablo so nabavili v okviru operacije Cerkvenjak na dotik, operacija je bila sofinancirana s strani ESRR.



Več v Gospodarstvo