Doživite utrip knjižnice na praznični dan!

8. februarja v svojo sredo vabijo kulturne ustanove po vsej Sloveniji, tudi v Ormožu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. februar 2022 ob 15:52
Utrip knjižnice na praznični dan

Utrip knjižnice na praznični dan

Kulturo naroda lahko izmerimo po debelini prahu na knjigah splošne knjižnice, je zapisal ameriški pisatelj in nobelovec John Steinbeck. Kulturni praznik je priložnost, da s svojih knjig prah obrišete tudi vi - ali pa obiščete knjižnico v Ormožu ter preživite nekaj minut (uro ali dve?) v družbi glasbe, likovne umetnosti, arhitekture in pisane besede, z ustvarjalci, ki nas s svojimi deli v vseh oblikah združujejo in povezujejo še zlasti na ta dan.

8. februarja v svojo sredo vabimo kulturne ustanove po vsej Sloveniji, tudi v Ormožu. Tamkajšnja knjižnica bo svoja vrata za vas odprla med 9. in 14. uro, pričakale vas bodo pa razstava ilustracij Ormožanke Melanie Habjanič, predstavitev Prešernovih nagrajencev 2022, ob tej priložnosti se bo obeležila še 150. obletnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, z glasbo vas bo za ustvarjanje navdihnil Trobilni kvintet Kulturnega društva Ormož, najmlajše pa razveselila Zimska pravljica s Špelo in Simono.

Melanie Habjanič, rojena leta 1994, je otroštvo preživela v Ormožu, po zaključenem študiju se je v sklopu Erasmus+ izmenjave šest mesecev izobraževala na Akademiji za likovno umetnost Macerati v Italiji, trenutno pa v Ljubljani na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje zaključuje drugo stopnjo študija, kjer je za svoj likovni izraz izbrala ilustracijo, strip in oblikovanje. Vsebinsko se nanaša na svetovno klasično literarno in pravljično izročilo (Dante Alighieri, Hans Christian Andersen), med slovenskimi avtorji pa rada izbere Frana Milčinskega Ježka. Klasične tehnike risanja je nadomestila z digitalnim svinčnikom in uporabo sodobnih tehnologij ter risarskih programov. Konec maja 2021 je svoja dela v sodelovanju z Mladinskim centrom Ormož že predstavila v zunanji razstavi z naslovom Art Degree is Useless (Diploma iz umetnosti je nekoristna), v mesecu septembru so pa podiplomski študentje smeri ilustracija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Novem mestu pripravili Danteju Alighieriju posvečeno razstavo 700 let Božanske komedije, na katerem je sodelovala tudi mlada Ormožanka.

Konec lanskega leta, natančneje 3. decembra, so bili razglašeni prejemniki najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke za leto 2022: Prešernove nagrade za leto 2022 in nagrade Prešernovega sklada leta 2022. Na kratko smo jih predstavili in izpostavili tudi v ormoški knjižnici, kjer lahko njihova dela ali dela o njih prelistate tudi vi.

Ob 11. uri bo glasbeno ustvarjalnost s slovenskimi ljudskimi pesmimi počastil Trobilni kvintet Kulturnega društva Ormož, Ormožanom sicer dobro znan kvintet, ki ga vodi Slavko Petek, nekdanji ravnatelj Glasbene šole Ormož, dolgoletni vodja Pihalnega orkestra Glasbene šole Ormož ter prejemnik številnih nagrad in priznanj, med drugim plakete Občine Ormož za posebne uspehe pri družbenem razvoju občine. Morda kot zanimivost ... v letu 2017 so bili celo povabljeni v Rogaško Slatino, da tam zaigrajo v počastitev obiska lihtenštajnskega princa Nikolausa von und zu Liechensteina s soprogo Margaretho, tokrat bodo pa njihovi instrumenti odmevali v prostorih knjižnice v Ormožu.

Visoko mednarodno priznanje so ob vpisu na Unescov seznam svetovne dediščine prejela Plečnikova dela in z njimi sam arhitekt, v letu 2022, posvečenemu prav njemu, pa mineva 150 let od njegovega rojstva. Ob tej priložnosti je na ogled v Knjižnici Ormož postavljena razstava o arhitektu, njegovem delu ter edinstvenem pristopu k oblikovanju stavb in prostorov v in izven Ljubljane.

Pravljična ura za najmlajše bo pa letos dostavljena kar v vaše domove. Zimsko pravljico s Špelo in Simono si že lahko ogledate na YouTube kanalu knjižnice. Želve pač ne marajo zime in vse, kar si tale, s katero boste preživeli to pravljično urico, želi, je najti miren prostor za spanje. Ali ji bo to uspelo ali pa bo doživela pravo zimsko zabavo, boste pa izvedeli ob ogledu, če ne drugje, pa v Knjižarjenju na KTV Ormož.

In za konec še eno povsem praktično povabilo - če še niste član knjižnice in se boste vanjo včlanili ob kulturnem prazniku, vam članarino za leto 2022 podarimo. Seveda pa lahko tudi na Prešernov dan knjižnico obiščete le zaradi izposoje in vrnitve knjižničnega gradiva.

Verjamemo, da smo razlogov za obisk na kulturni praznik našteli dovolj. Vabljeni, da ga vsaj del preživite v knjižnici ali v družbi dobrih knjig.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Ormož
Ilustracije: Melanie Habjanič



Več v Kultura in izobraževanje