Najboljše krofe pečejo v Juršincih in Bukovcih

Na natečaj, ki poteka v sklopu 62. Kurentovanja, se je prijavilo 8 pravnih oseb ter 13 gospodinj in gospodinjcev.

Prlekija-on.net, četrtek, 17. februar 2022 ob 15:08
Najboljše krofe pečejo pri Turistični kmetiji Toplak iz Juršincev ter Anica Bezjak iz Bukovcev.

Najboljše krofe pečejo pri Turistični kmetiji Toplak iz Juršincev ter Anica Bezjak iz Bukovcev.

Javni zavod za turizem Ptuj je v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Ptuj danes razglasil najboljši ptujski krof v dveh kategorijah: Naj ptujski pustni krof iz domače kuhinje in Naj ptujski pustni krof iz ptujske ponudbe. Najboljše krofe pečejo pri Turistični kmetiji Toplak iz Juršincev ter Anica Bezjak iz Bukovcev.

Na natečaj, ki poteka v sklopu 62. Kurentovanja, se je prijavilo 8 pravnih oseb ter 13 gospodinj in gospodinjcev. »Odziv po drugem letu izvedbe natečaja je izjemen, zelo smo zadovoljni. Ptuj se v kulinaričnem smislu uspešno razvija, svoj doprinos k tradicionalni prehrani pa dodajajo tudi dobro pripravljeni krofi, ki nas spremljajo v pustnem času in so nedvomno najpomembnejši kulinarični spremljevalec tega obdobja,« izpostavlja direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec.

Andrej Rebernišek, direktor KGZS Ptuj, ob tem dodaja, da je »hrana, ki jo zaužijemo, izjemnega pomena. Ljudje vedno bolj cenimo domačo, sveže pripravljeno hrano iz moke lokalnega proizvajalca in z domačimi jajci ter marmelado, kot je to pri krofih. Na pomembnost prehrane opozarjamo že z dolgoletnim festivalom Dobrote slovenskih kmetij, tovrstni natečaj pa le še dodatno pripomore k ozaveščanju posameznikov o zdravi prehrani«.

»Pri ocenjevanju krofov je zelo pomembno, da so krofi značilne oblike in videza, pravilno izpečeni ter da so harmoničnega vonja in okusa,« izpostavlja Marija Horvat, predsednica ocenjevalne komisije, in prav to je odločilno vplivalo na končni izbor 3-članske komisije. Natečaj se je sicer odprl 2. februarja, prijave so potekale do 14. februarja 2022.

Najboljši ptujski krof je poskusila tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, ki ob tem dodaja: »Čeprav so krofi v ponudbi celo leto, je pustni čas tisti, ko krof ne manjka v nobenem gospodinjstvu. In na Ptuju se jih v tem času proda resnično veliko - kar priča o tem, da gre za res posebno specialiteto, ki pa jo povezujemo s pustovanjem. Čestitke zmagovalcu. Dobri so bili zagotovo vsi, a naziv najboljši pustni krof je pripadel najboljšemu

Županja je ob tej priložnosti tudi čestitala obema nagrajencema ter jima izročila nagradi: za fizične osebe bon v vrednosti 100 EUR, za pravne osebe pa bon v vrednosti 200 EUR za kulinarično doživetje v gostilni ali restavraciji znotraj Mestne občine Ptuj.

ZMAGOVALNI KROFI [NAJ PTUJSKI PUSTNI KROF 2022] Javni zavod za turizem Ptuj je v sodelovanju KGZS Zavod Ptuj danes razglasil zmagovalca natečaja za Naj ptujski pustni krof 2022. V kategoriji Naj ptujski pustni krof iz domače kuhinje je zmagovalka ga. Anica Bezjak iz Bukovcev, v kategoriji Naj ptujski pustni krof iz ptujske ponudbe pa Turistična kmetija Toplak iz Juršincev. Sladke čestitke zmagovalcema!

Objavil/a Kurentovanje dne Četrtek, 17. februar 2022


Več v Gospodarstvo