V zadnjih dneh zaznali večje število v naravo odvrženih klavnih odpadkov

O neodgovornem dejanju so bile obveščene pristojne službe, ki že tudi iščejo kršitelje.

Prlekija-on.net, torek, 22. februar 2022 ob 21:24
Klavni odpadki v potoku

Klavni odpadki v potoku

Uslužbenci Medobčinskega inšpektorata in redarstva, s sedežem v Ljutomeru, so v zadnjih dneh zaznali večje število v naravo odvrženih klavnih odpadkov, ki nastanejo v postopku klanja živali. Med drugim so doslej neznani kršitelji odpadke, ki ne sodijo v naravo, odvrgli tudi v potok Kozarica. O neodgovornem dejanju so bile obveščene pristojne službe, ki že tudi iščejo kršitelje.

"Z vidika varovanja okolja in predvsem zdravja občanov je takšno ravnanje skrajno neprimerno in zelo škodljivo. Izjemno pomembno je, da se s klavnimi odpadki pravilno ravna, saj se z odvozom odstrani potencialni vir okužbe in prepreči širjene bolezni, tako na živali, kot tudi na ljudi. Prav tako je pomembno z vidika varovanja okolja, saj se z organiziranim odvozom poginjenih živali ali ostankov od klanja preprečuje onesnaževanje voda, tal in krme," sporoča inšpektorat.

Ob tem dodajajo, da v kolikor doma koljete živali ali vam žival doma pogine lahko pokličete NVI - Nacionalni veterinarski inštitut in naročite odvoz. Telefonska številka NVI Murska Sobota, kjer lahko naročite odvoz, je: 02 5321 471

"Spoštovane občanke in občani, zamislimo se nad našim početjem, nad tem, kako ravnamo z naravo in njenimi danostmi ter kako se obnašamo do svojega zdravja in do zdravja sovaščanov in soobčanov. Ravnajmo z odpadki v skladu z zakonodajo, saj bo le tako naše okolje za nas in naše zanamce ostalo čisto ter neobremenjeno z nevarnimi snovmi, škodljivimi za zdravje," so še ob tem zapisali.



Več v Črna kronika