Odprla sta se sejma lovstva in ribištva ter aktivnosti in oddiha v naravi

Svečano odprtje 12. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva LOV ter 6. Mednarodnega sejma aktivnosti in oddiha v naravi NATURO.

Prlekija-on.net, sobota, 9. april 2022 ob 11:22
Sejma LOV in NATURO

Sejma LOV in NATURO

V Gornji Radgoni je v petek, 8. aprila potekalo svečano odprtje 12. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva LOV ter 6. Mednarodnega sejma aktivnosti in oddiha v naravi NATURO.

Lovce, ribiče in ljubitelje narave so uvodoma nagovorili Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona, mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, mag. Igor Miličić, sekretar Ribiške zveze Slovenije in Jože Prah, predsednik Sveta za razvoj turizma pri Turistični zvezi Slovenije. Slavnostni govornik je bil Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, ki je sejma tudi odprl.

Za kulturni program so poskrbeli lovski rogisti Kulturno umetniškega društva Prekmurski rogisti.

Na sejmu lovstva in ribištva se na 9.400 m2 razstavnih površin predstavlja 155 razstavljavcev iz 13 držav. Sejem NATURO predstavlja 115 razstavljavcev iz štirih držav na 3.700 m2 razstavnih površin. Dodatno je 5.000 m2 prostora namenjeno mednarodni razstavi starodobnikov "AVTO-MOTO KLASIKA".

Sejem LOV

Sejem lovstva in ribištva ponuja v ogled in ugoden nakup orožje, strelivo, lovsko optiko, opremo in pripomočke za lov, oblačila in obutev za lov, opremo in pripomočke za športno strelstvo, razne pripomočke za kinologijo, opremo in pripomočke za ribolov, ribolovni turizem, darilni program, graverske izdelke, lovski nakit, terenska vozila za lov in ribolov, blago za široko porabo, literaturo ...

Pomemben del strokovnega in stanovskega sejemskega dogajanja prinašajo predstavitve krovnih organizacij za lovstvo, ribištvo in varovanje narave: Lovske zveze Slovenije, lovskih organizacij iz tujine, Društva slovenskih lovk, Ribiške zveze Slovenije, Ribiške družine Radgona, Zveze društev Moja Mura, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehran, Direktorata za gozdarstvo in lovstvo, Strelske zveze Slovenije, Slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, Kinološke zveze Slovenije, Društva ljubiteljev ptičarjev, Centra za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma Racoon in številnih drugih.

Dogajanje bo strokovno pa tudi zabavno, saj ga bodo popestrili nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov, predstavitve puškarskega poklica, možnosti za streljanje na elektronsko tarčo, predstavitev terenskih vozil, projekta »Slovenski ribiški produkt« ter projekcije filmov o ribolovu.

Sejem NATURO

Sejmišče Pomurskega sejma bo od petka do nedelje tudi srečevališče pristašev naravne rekreacije in trajnostnega turizma. Skupaj z najpomembnejšimi turističnimi in naravovarstvenimi organizacijami bodo obiskovalci našli pestro ponudbo, strokovne odgovore in priložnosti za načrtovano preživljanje prostega časa v neokrnjenem okolju. Spoznali in se opremili se bodo z najnovejšimi pripomočki, oblačili in obutvijo. Sejem bo vrvel od zamisli, izdelkov, živih prikazov in napotkov za naravne potepe, aktivnosti ter bivanje v neokrnjenem okolju. Odkrivali bodo lahko zelene destinacije, pohodniške in planinske ture, rekreativne in adrenalinske športe ter čarobne kotičke za taborjenje. Razvajanje telesa in duha bodo poiskali med naravnimi zdravilišči, turističnimi kmetijami in ponudniki zdrave kulinarike. Do polne malhe dobrega počutja jim bodo pomagale predstavitve starodavnega in alternativnega zdravilstva. Električno mobilnost bo spodbujala možnost vožnje z električnimi kolesi. Pomembno vlogo pri predstavitvi odgovornega druženja z naravo, turizma in aktivnosti na prostem bodo odigrale krovne organizacije, kot so: Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Slovenska vojska, Pomurska turistična zveza, Karate klub Gornja Radgona, Fittime Fitness - Fit z Andrejo, Footgolf Radenci, Mladinski klub KLINKA in Plesni studio Bamboo.

AVTO MOTO KLASIKA

Razstavo AVTO-MOTO KLASIKA, največjo tovrstno razstavo v Sloveniji, prireja Zveza SVS - Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih v hali C Pomurskega sejma. Društva, ki so včlanjena v zvezo iz različnih krajev Slovenije pa tudi razstavljavci iz tujine, bodo postavili na ogled svoja starodobna vozila, kolesa, kolesa s pomožnim motorjem, motorna kolesa, osebne avtomobile, tovorna vozila, traktorje, vojaška vozila različnih starosti in najrazličnejših znamk.

Lastniki, ljubitelji starodobnikov, se zmeraj zelo potrudijo, da s svojo premično tehnično dediščino navdušijo obiskovalce in gledalce in pričarajo nostalgično razpoloženje zlasti za tiste, ki se radi spominjajo časov, ko so bile za marsikoga imeti avtomobil le sanje.
Na stojnici Zveze SVS v hali C3 bo možno pridobiti vse informacije o načinih ohranjanja starodobnih vozil, o pogojih za včlanitev novih lastnikov ter pridobitvi dokumentov za njihova starodobna vozila.

Prikazani bodo konkretni restavratorski postopki na vozilih, ki se nahajajo v fazi obnove. Posebno skrb namenjajo mladim, bodočim lastnikom starodobnih vozil. Na razstavo pa seveda vljudno vabijo vse, ki jih zanima starodobna vozila in moto tehnika.

Foto: Jure Zauneker
Več v Gospodarstvo