Na sejmu Lov je potekal 13. Slovenski lovski dan

V soboto je lovce in lovke povezal strokovni Slovenski lovski dan in predstavitev ženskih krojev lovske obleke, kinologe pa predstavitev lovskih psov ptičarjev. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo strokovni posvet o mladih na podeželju in njihovih izzivih, povezanih z divjadjo in lovstvom.

Prlekija-on.net, sobota, 9. april 2022 ob 22:56
Sejma LOV in NATURO

Sejma LOV in NATURO

Na 12. Mednarodnem sejmu lovstva in ribištva LOV se od petka do nedelje vrstijo nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov, predstavitve puškarskega poklica in terenskih vozil, preizkusi v streljanju na tarčo, projekcije filmov o turizmu in ribolovu, razstava malih živali ...

V soboto je lovce in lovke povezal strokovni Slovenski lovski dan in predstavitev ženskih krojev lovske obleke, kinologe pa predstavitev lovskih psov ptičarjev. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo strokovni posvet o mladih na podeželju in njihovih izzivih, povezanih z divjadjo in lovstvom.

6. Mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi NATURO še v nedeljo ponuja predstavitve turističnih društev, planinskih koč in planinskih društev, turizma Pomurja, turističnih kmetij, dopolnilne dejavnosti, rokodelstva, regionalne kulinarike, gozdnega in zdravilnega turizma. Obiskovalci se lahko preizkusijo v plezanju na plezalni steni, prisluhnejo pripovedovanju gozdnih zgodb ob tabornem ognju, uživajo v prikazih borilne veščine Shotokan karate, v pogovorih z vrhunskimi športniki zaposlenimi v Slovenski vojski ter se zapeljejo z električnimi kolesi.

Sejma LOV in NATURO

Odprla sta se sejma lovstva in ribištva ter aktivnosti in oddiha v naravi


V soboto je Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove in Združenjem Slovenia Outdoor predstavila 10 najboljših tematskih poti v obdobju 2011 - 2021 in 37 poti, ocenjevanih v letu 2021. V nedeljo bo v sodelovanju Komisije za evropske pešpoti, Turistične zveze Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, Planinske zveze Slovenije in Zveze gozdarskih društev na sporedu predavanje »Evropske pešpoti in Evropohod«.

Obiskovalci bodo lahko poskusili najboljše jedi iz Tekmovanja v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe ter uživali v 15. Državnem prvenstvu v oponašanju jelenjega rukanja. Popoldan se bo odvila tudi dobrodelna avkcija lesenih skulptur podjetja Skulpture MARG za pomoč prizadetim v vojni za Ukrajino.

Pripravili strokovni posvet na temo Ris v Sloveniji: uspeh slovenskega lovstva?

V soboto sta v okviru 12. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva Strokovno-znanstveni svet Lovske zveze Slovenije (LZS) in Projektna skupina LIFE Lynx pripravila strokovni posvet na temo Ris v Sloveniji: uspeh slovenskega lovstva? Predavatelji so govorili o vplivu risa na upravljanje z divjadjo, o tem, koliko risov lahko pričakujemo v Sloveniji v prihodnosti, kako spremljamo rise in kako ohraniti ustrezno genetsko pestrost med risi.

Dogodek je bil v celoti namenjen ozaveščanju o pomembnosti ohranjanja risa in vključenosti lovcev v aktivnosti za preprečitev ponovnega izumrtja risa v Sloveniji. Strokovnjaki so predstavili biologijo in ekologijo risa, pomen doselitev novih risov za izboljšanje genetskega stanja populacije in preiskovanje nezakonitega lova. Lovci, ki sodelujejo in pomembno prispevajo k uspešnosti projekta, so delili svoje izkušnje iz spremljanja (monitoringa) risa in doselitev risov iz Karpatov.

Udeležence posveta so pozdravili predsednik LZS mag. Lado Bradač in izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Erjavec in mag. Robert Režonja, generalni direktor Direktorata za gozdarstvo in lovstvo, ki deluje pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Poleg predsednika LZS mag. Bradača so predavali še Vedran SlijepčevićRok Černedr. Ivan Kosdr. Tomaž SkrbinšekJernej JavornikMiha MaroltPeter BenedikStanko Anzeljcdr. Hubert Potočnikdr. Matija StergarTomaž Berce in mag. Uršula Belaj. Predavanjem je sledila razprava.

Foto: Jure Zauneker



Več v Gospodarstvo