Športnika leta 2021 sta Sara Makovec in Narsej Lackovič, športno društvo pa ŠD KMN Meteorplast

Športna zveza Ljutomer je že 52. razglasila najboljšega športnika, športnico in športno društvo v letu 2021.

Prlekija-on.net, sreda, 13. april 2022 ob 10:49
Športnik leta 2021

Športnik leta 2021

Športna zveza Ljutomer je 52. razglasila najboljšega športnika, športnico in športno društvo v letu 2021, perspektivne športnike, podelila posebna priznanja ter priznanja za dobitnike medalj na evropskih in svetovnih prvenstvih. Svečana razglasitev rezultatov glasovanja in podelitev plaket najboljšim je potekala v torek, 12. aprila, v Domu kulture Ljutomer.

Za športnike leta 2021 so bili razglašeni Narsej Lackovič (judo), Janko Sagaj (kasaštvo) in Jeremy Bukovec (futsal), za športnice leta 2021 Sara Makovec (nogomet), Diana Šterman (judo) in Gloria Makovec (ples), za športna društva 2021 pa ŠD KMN Meteorplast, TVD Partizan Ljutomer - Judo sekcija, ŽOK Ljutomer in Kasaški klub Ljutomer.

Zbrane je nagovoril predsednik Športne zveze Ljutomer, Miroslav Rauter, ki je čestital vsem športnikom in športnicam za odlične uspehe, kljub dvem letom negotovosti ter izrazil upanje, da je to obdobje za nami in se bo tudi šport vrnil v ustaljene tirnice. Zbrane sta nagovorila tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in župan Občine Veržej, Slavko Petovar. Slavnostni gost na prireditvi je bil Vid Kavtičnik, direktor slovenske moške rokometne reprezentance, ki ga je športna pot peljala širom po svetu, ljubezen pa ga je pripeljala k Sari Rojnik v Prlekijo.

Slavnostni gost je bil tudi mag. Janez Slavič, dolgoletni predsednik Kasaškega kluba Ljutomer, ki je vodenje kluba šele pred kratkim predal svojemu nasledniku. Gost se je v pogovoru dotaknil svojega zgodnjega življenja, svojih začetkov, kmečkega življenja v Prlekiji ter kako je nekoč potekala vožnja s konji od Vučje vasi do goric, vinograda, ki ga je njegova družina imela v Veličanah. Konji so takrat pri tem bili nepogrešljivi.

V drugem delu pogovora je slavnostni gost spregovoril tudi o kasaškem športu, muzeju ljutomerskega kasača, uspehih domačega kluba, za kar je tudi sam v veliki meri zaslužen saj je skoraj 30 let vodil klub. Še naprej pa ostaja tesno povezan s kasaštvom in verjame, da je klub tudi naprej v dobrih rokah. Za konec pogovora je vse povabil tudi na odprtje letošnje kasaške sezone v Ljutomeru, ko bodo na hipodromu tradicionalne kasaške dirke na velikonočni ponedeljek, 18. aprila.

Priznanja so nagrajencem v prvem sklopu podelili predsednik Športne zveze Ljutomer Miroslav Rauter ter Vid Kavtičnik in Sara Rojnik, v drugem sklopu pa Miroslav Rauter, mag. Janez Slavič, Slavko Petovar in mag.Olga Karba.

Za kulturni program so poskrbeli Janez Munda (harmonika), plesalki iz Plesne šole Nina, Anika Žličar in Brina Mernik (modern pari članice, mentorica Nina Mernik), Brigita Kermek (harmonika 1. razred, mentor Janez Munda), Žiga Baumgartner (harmonika, 5. razred, mentor Janez Munda), Polona Baumgartner (balet, 3. razred), Urška Taškov (harmonika, 6. razred, mentor Janez Munda) in Modern mala skupina Plesne šole Nina (Anika Žličar, Lara Lehko, Sara Mešič, Alma Ketiš, mentorica Nina Mernik), prireditev pa je vodil Andrej Mernik.

Na prireditvi je bil predvajan tudi filmček z naslovom Otrok, šport, športnik, otrok iz vrtcev in šol UE Ljutomer, avtorice Jasne Špindler, kjer je bilo prikazano športno udejstvovanje otrok v času korone in omejitev.

Zaradi športnih priprav, predvsem v tujini, je kar nekaj najboljših športnikov manjkalo, zato so nagrade prevzeli svojci.

ŠPORTNICA LETA 2021

Sara Makovec

Sara je članica ŽNK Pomurje Beltinci. V letu 2021 je s svojo ekipo dosegla prvo mesto na prvenstvenem področju tekmovanja pod okriljem tekmovanj nogometne zveze Slovenije in se tako uvrstila v kvalifikacije tekmovanja Womens UEFA. V omenjeni sezoni je Sara v državnem prvenstvu dosegla 13 zadetkov. Sara je tudi članica slovenske ženske nogometne reprezentance.

Diana Šterman

Diana je članica TVD Partizan Ljutomer. V letu 2021 je osvojila naslov mladinske državne prvakinje in tretje mesto na članskem državnem prvenstvu. Po kriterijih OKS-ZŠZ je vrhunska športnica perspektivnega razreda. Je nosilka mojstrskega pasu 1. DAN.

Gloria Makovec

Gloria je članica PK Zapleši z Urško Ljutomer. V letu 2021 je dosegla naslednje rezultate:
- 2. mesto državno prvenstvo solo disco dance članice,
- 2. mesto državno prvenstvo pari disco dance člani.

ŠPORTNIK LETA 2021

Narsej Lackovič

Narsej je član TVD Partizan Ljutomer. V letu 2021 se je udeležil Evropskega in Svetovnega članskega prvenstva. Na Evropskem prvenstvu je osvojil deveto mesto. Na ekipnem prvenstvu mešanih postav je edini od slovenske ekipe dosegel zmago proti ekipi Nemčije.

Je stalni član ekipe TVD Partizana Ljutomer, ki tekmuje v 1.slovenski judo ligi. Končuje študij na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru - smer športno treniranje - judo. Zraven svojih tekmovanj je aktiven tudi kot trener in sodnik.

Po kriterijih OKS-ZŠZ je vrhunski športnik mednarodnega razreda.

Janko Sagaj

Janko je član Kasaškega kluba Ljutomer. Je tekmovalec na kasaških dirkah že od leta 1995. Rezultati za kasaško sezono 2021 so naslednji:
76 štartov, 21 zmag, 17-krat drugo mesto, 11-krat tretje mesto.

Posebni uspehi:

TARS STARS - zmaga Šampionat Slovenije, Ljubljana 4.7.2021,
MAUGLI - 2. mesto Sprinter kup, Budimpešta, 6.6.2021,
MARION MARK - 2. mesto Derby, Ljubljana, 5.9.2021,
MAUGLI - zmaga Ljubljanska milja in nov slovenski rekord, Ljubljana, 5.9.2021,
MAUGLI - 2. mesto Marshall, Budimpešta, 12.9.2021,
MAUGLI - zmaga Kozstarsagi dij, Budimpešta, 16.10.2021,
MAUGLI - zmaga Bolonija, 31.10.2021.

Janko Sagaj prenaša ljubezen do konjev na sina Luka in hčerko Nino.

Janko je že tretja generacija Sagajevih iz Ključarovcev, ki se ukvarjajo z rejo ljutomerskega kasača in s treningom in tekmovanjem na kasaških dirkah. Zmage pobira na domačih hipodromih ter v Budimpešti. Zmage trenerja in tekmovalca Janka Sagaja v rejskih dirkah in v mednarodnem merilu, ga v Sloveniji uvrščajo na vrh kot najboljšega slovenskega tekmovalca na kasaških dirkah v letu 2021.

Jeremy Bukovec

Jeremy je v letu 2021 bil član ŠD FC Ptuj. V sezoni 2020/21 je z omenjeno ekipo osvojil 2. mesto v 1. SFL. V pokalu Terme Olimia so se uvrstili na zaključni turnir najboljših štirih ekip. V sezoni 2020/21 je Jeremy dosegel 22 zadetkov. Je reden član slovenske futsal reprezentance s katero se je uvrstil na EURO 2022.

ŠPORTNO DRUŠTVO LETA 2021

ŠD KMN Meteorplast

Članska ekipa prvak 2. slovenske futsal lige v sezoni 2020/21 - uvrstitev v 1. slovensko futsal ligo 2021/22;
selekcija U19 4. mesto v državnem prvenstvu 2020/21;
U17 2. mesto v državnem prvenstvu 2020/21.

V sezoni 2021/22 članska selekcija na 6. mestu 1. slovenske futsal lige, uvrstitev v četrtfinale pokala; selekcije U19, U17, U15 in U13 leto 2021 zaključile na mestih, ki prinašajo medalje državnega prvenstva.

TVD Partizan Ljutomer - Judo sekcija

Judo sekcija pri TVD Partizanu Ljutomer izvaja vadbo od najmlajših članov v Judo vrtcu do izdelanih tekmovalcev v skupini kakovostnega in vrhunskega športa. Članska ekipa že več let tekmuje v 1. slovenski judo ligi. Trenutno imajo devet kategoriziranih športnikov. Tekmovalci so se v letu 2021 poleg Evropskih in Svetovnih pokalov v svojih starostnih kategorijah udeležili tudi Evropskega kadetskega prvenstva in Evropskega ter Svetovnega prvenstva članov. V vseh starostnih kategorijah se s posamezniki udeležujejo priprav reprezentance.

ŽOK Ljutomer

Ženski odbojkarski klub Ljutomer že veliko let uspešno deluje na področju športa oziroma ženske odbojke, na območju občine Ljutomer in širše. Klub je zelo uspešno deloval tudi v letu 2021, kljub težavam pri izvajanju tekmovalnih sistemov s strani Odbojkarske zveze Slovenije, v povezavi s covid, ko veliko tekmovanj pri mlajših ekipah ni bilo dokončanih. Je pa bilo dokončano tekmovanje v 1. B državni ligi za članice, kjer je ekipa ŽOK Ljutomer v končnici dosegla izvrstno 2. mesto. S tem si je zagotovila kvalifikacijsko tekmo z OK Koper za uvrstitev v A državno ligo Slovenije.

Kljub odlični predstavam na vseh treh tekmah z ekipo Kopra, se članicam, tudi iz razloga poškodbe ene najboljših igralk ekipe, ni uspelo uvrstiti v A ligo. V sezoni 2021/22 članska ekipa še naprej odlično nastopa v 1. B ligi, kjer trenutno zaseda 3. mesto.

V 3. ligi pa letos prvič dobro nastopa tudi druga oz. mlajša članska ekipa. Pri mlajših selekcijah velja omeniti ekipo MALE odbojke, ki se je uvrstila v najvišjo državno ligo ter starejše deklice, ki odlično igrajo v 2. državni ligi. Klub ima v tekmovalni sezoni 2021/22 pri Odbojkarski zvezi Slovenije v različnih kategorijah tekmovanj, registriranih 102 igralki.

Kasaški klub Ljutomer

Kasaški klub Ljutomer je v letu 2021 praznoval že 147 let od prvih kasaških dirk na Slovenskem, ki so bile 12. septembra 1874. leta na RADGONSKI CESTI OD KRIŽA NA LOKAVSKEM POLJU DO GLOBETKINEGA MOSTU PRI LJUTOMERU.

Dolgoletno delo Prlekov v prirejanju kasaških dirk in reji ljutomerskega kasača so nadaljevali tudi v letu 2021, kljub epidemiji COVID-19. Izvedli so spominske dirke: Janka Makoterja, Mirka Hanžekoviča, Vlada Plohla in Ludvika Slaviča st. Izvedeni sta bili tudi rejski dirki: Državno prvenstvo za 3-letne slovenske kasače in Državno prvenstvo za 2-letne slovenske kasače.

Kasaški klub Ljutomer je v lanskem letu izvedel pet tekmovalnih dni in je najuspešnejši kasaški klub v Sloveniji.

PERSPEKTIVNI ŠPORTNIKI/ŠPORTNICE

Team Ljutomer

Članice Team Ljutomer: Nuša Janžekovič, Hannah Vela Rauter in Taja Plohl.
Rezultati:
1. mesto Ekipno državno prvenstvo, kumite mlajše kadetinje open
3. mesto Ekipno državno prvenstvo, kata mlajše kadetinje
1. mesto karate liga za osnovne šole

Tia Budja

Tia je 26. junija posamično in v paru s kolegico Lucijo nastopila na klubskem zaključku sezone 2020-2021. Zadnji tekmovalni rezultati Tie Budja so rezultati 24. državnega prvenstva v twirlingu Slovenije, 2020. leta, kjer je v kategoriji nivo 1- solo- mlajši mladinci dosegla 6. mesto, v nivo 1- solo pari- starejši mladinci pa sta s kolegico Lucijo Mesarič dosegle odlično 2. mesto.

Tia Budja se v letošnji sezoni, 2021-2022, uspešno pripravlja na kvalifikacije za 25. državno prvenstvo v twirlingu Slovenije, ki bodo 12. in 13. februarja 2022 v Slovenskih Konjicah.

Tia Budja je cenjena in nadvse uspešna članica Twirling kluba Ljutomer. Ob pripravah na tekmovanja, pomaga tudi pri razpisih kluba, predstavitvah športa na različnih prireditvah in nam je v ponos.

Alen Stolnik

Alen Stolnik, ki bo rojen leta 2008, je član KMN Meteorplast od leta 2019. V preteklih dveh sezonah, ki sta ga zaznamovala virus in epidemija, kot vratar ekipe U13 ni imel možnosti zaključiti državnega prvenstva, ker je bilo le-to po le nekaj krogih prekinjeno. Kljub temu je treniral, tako sam, kot tudi ob pomoči strokovno usposobljenih trenerjev. Njegova vztrajnost in volja do treninga sta ga pripeljala med izbrance za selekcioniranje slovenske reprezentance U15. V sezoni 2021/22 brani za selekcijo U15, ki je kljub temu, da je leto dni mlajša od konkurence, zasedla četrto mesto na vzhodu in se uvrstila v četrtfinale državnega prvenstva. Alen Stolnik je s svojo voljo in željo po treningu in dokazovanju vzor za številne mlade futsalerje.

Eva Vučko

Na Državnem prvenstvu starejših deklic-dečkov je v kategoriji do 57 kg osvojila 2. mesto. Je nosilka šolskega pasu 3.kyu.

Lan Legen

Igral je za reprezentanco Slovenije U-15, kjer je v prvi postavi igral na poziciji centra. Nosilec igre in najboljši strelec pri Radenski Creativ Sobota U-15, pri Soboti igra tudi za starejšo ekipo U-17. Je eden najbolj prespektivnih centrov v Sloveniji.

MEDALJE NA EP IN SP

Luka Marinič

1. mesto DO 501 mladinci od 18 let na EP v pikadu

Uroš Žalik

2. mesto DO 501 kadeti do 14 let na EP v pikadu

Mihec Topolnik in Matej Janžekovič

2. mesto DO 501 moške dvojice na EP v pikadu

Bor Rehak Friš

2. mesto break dance solo na EP v plesu

Miko Steržaj

2. mesto ekipno in 3. mesto v kombinaciji posamezno na SP v kegljanju

Nik Legen

1. mesto do 17 let na EP v odbojki

POSEBNA PRIZNANJA ŠPORTNE ZVEZE LJUTOMER

Planinsko društvo Ljutomer - 70 let

Planinsko društvo Ljutomer je bilo ustanovljeno 27 avgusta 1951.
V svoji sedemdesetletni zgodovini se je društvo ohranjalo in razvijalo v številnih generacijah in s posamezniki, ki so pustili svoj pečat v delovanju društva.
Danes lahko trdimo, da smo sodobno organizirano društvo, ki deluje na lokalnem področju, saj smo člani Športne zveze Ljutomer, izvajalci letnega programa športa v občini, vključeni pa v MDO Pomurja in seveda v Planinsko zvezo Slovenije, ki je ena največjih in najbolj množičnih nevladnih organizacij v Sloveniji. Moto PZS je: Planinstvo kot način življenja, častni kodeks slovenskih planincev pa je vrednota, ki jo planinska organizacija spoštuje in uresničuje.
Planinsko društvo Ljutomer deluje na več področjih. Imamo izobražene kadre, tako vodnike, markaciste, vodje mladinskih odsekov kot vaditelje športnega plezanja, zato so vse naše dejavnosti izpeljane varno, kar je tudi prioriteta društva. Pohodi so organizirani tako, da prav vsak lahko najde nekaj zase. Društvo ima 6 vodnikov z opravljeno licenco, katerih naloga je organizacija izletov in njihova izvedba, 3 markacisti skrbijo za približno 38 km Pomurske planinske poti, katero prehodi vsako leto več planincev iz naših in tudi bolj oddaljenih krajev. Načelniki mladinskih odsekov imajo zelo odgovorno in v današnjem času zahtevno nalogo - gore in gibanje približati najmlajšim. Plezalna stena pa privablja tako število mladih in starejših plezalcev, da jih dva vaditelja še obvladujeta.
Tudi v bodoče želimo biti kos izzivom in zastavljenim ciljem, ob skrbi za naravo ohranjati tovarištvo, zato ste vsi ljubitelji narave in pohodništva prijazno vabljeni med nas.

SD Mesto Ljutomer - 70 let

SD »Mesto« Ljutomer je bilo ustanovljeno 24. februarja 1951. S tem se je začel strelski šport širiti tudi med prebivalce Ljutomera in širše Prlekije.
Namen ustanovitve društva v takratnem času je bil, da se širše množice usposobijo v rokovanju in uporabi osnovnega orožja za obrambo domovine.
Z dodelitvijo prostorov za postavitev strelišča leta 1975, je društvo pričelo vzgajati mlade generacije strelcev z zračno puško, ki so že v naslednjih letih posegali po najvišjih mestih na republiškem in državnem nivoju takratne Jugoslavije. Prav tako so člani društva tekmovali tudi z malokalibrskim (MK) orožjem.
Po osamosvojitvi Slovenije se je spremenil tekmovalni sistem SZS, kar je prineslo tekmovanja s standardno zračno in MK puško (po mednarodnem programu). Ker se je društvo hitro odzvalo z nabavo novega orožja, smo uspeli v kratkem času s prebojem na nivo državne reprezentance, v kateri je tekmovala tudi naša strelka Manuela Rudolf, ki se je kot reprezentantka več let uvrščala na najvišja mednarodna tekmovanja (svetovno in evropsko prvenstvo).
Leta 2009 se je društvo preselilo iz starih prostorov ob železniški progi v sodobno dvorano ŠIC, kjer si je na novo uredilo strelišče za ZP. V naslednjih letih pa ga je takratno vodstvo društva s pomočjo članov uspelo še nadgraditi z najnovejšo strelsko opremo: SIUS - elektronske tarče.
Ves čas in tudi danes, tekmovalci vseh selekcij društva, tekmujejo na najvišjem državnem nivoju, vključno s člansko ekipo v 1. A državni ligi.

ŠRD Kostanjevica - 20 let

Športno rekreacijsko društvo Kostanjevica je bilo ustanovljeno leta 2001, z namenom druženja in rekreativnega udejstvovanja članov društva. Prijetno druženje in rekreacija sta torej že 20 let prisotni ob strugi potoka Kostanjevica, po katerem je društvo dobilo ime. Športno rekreacijski center Kostanjevica danes zajema igrišča za mali nogomet na travi, odbojko na mivki in rusko kegljanje. Ob igriščih pa se v centru nahaja še društvena hišica, skladišče in travnata površina. V ŠRD Kostanjevica se že vrsto let trudijo izvajati številne oblike rekreacije za različne starostne skupine, s ciljem promocije zdravega in pestrega družabnega življenja. V centru se tako skozi leto zvrsti več dogodkov, med katerimi so nekateri postali že tradicionalni. Med temi sta npr. nočni turnir v odbojki na mivki in srečanje s pobratenim društvom ŠD Začret iz Ljubečne. Prav tako vedno z veseljem sodelujejo pri organizaciji dogodkov ŠZ Ljutomer. 
20 let je za njimi in načrtov za prihodnost ne manjka. Zanos in pozitivna energija članov društva jih navdaja z optimizmom za naslednjih 20 let rekreacije in druženja v dolini Kostanjevice.

Žan Kolmanič

Žan, rojen 3.3.2000, je svojo nogometno pot začel leta 2005 na stadionu »Čistina« v Veržeju, kjer je nastopal za veržejske mlajše selekcije. V sezoni 2012 in 2013 je bil član ND Mura 05. Po vrnitvi v matični klub je bil pol leta kapetan veržejske ekipe U15, ki je nastopala v 1. ligi U15 vzhod. Odlične igre so opazili v NK Mariboru, kamor je Žan prestopil v zimskem prestopnem roku 2014. Igral je vidne vloge v mariborskih selekcijah U15, U17 in U19, za katere je odigral 117 tekem. V članski ekipi NK Maribora pa je zabeležil 47 tekem. Od lanske sezone je član ameriškega kluba Austin FC, ki nastopa v Major League Soccer.
Žan je bil tudi stalni reprezentant Slovenije v selekcijah U15, kadetov in mladincev. Bil je tudi reprezentant mlade reprezentance, ki je leta 2020 nastopala na EP. Prav tako pa je bil v oktobru 2021 vpoklican s strani selektorja Matjaža Keka v člansko državno reprezentanco.

Janez Slavič

Pred nekaj tedni se je po skoraj 30 letih poslovil s prestola predsednika Kasaškega kluba Ljutomer, ki v času njegovega predsedovanja klubu s čez 300 člani beleži velike uspehe na področju reje kasaških konj in prirejanja kasaških dirk. Gospod Janez Slavič ostaja v upravnem odboru kluba in je upravičeno lahko ponosen na svoje delo skupaj z odlično ekipo, na rezultate na odlično organiziranih dirkah in kot pravi na ekipo, ki zna delat. Dodajmo še njegov neprecenljiv doprinos in vztrajnost pri ustanovitvi muzeja Ljutomerski kasač.

Jože Makoter

Jože Makoter v Ženskem odbojkarskem klubu Ljutomer že vrsto let opravlja dela tajnika kluba. Njegov delokrog je zelo širok in lahko mirno rečemo, da je gonilna sila kluba, kar se tiče papirologije. Odgovoren je za vso komunikacijo med klubom in Odbojkarsko zvezo Slovenije, Društvom odbojkarskih sodnikov Slovenije, ostalimi klubi, upravljalcem dvorane, člani organov kluba ter ostalimi. Vzorno skrbi za dokumentacijo, je zelo dosleden, kar se tiče rokov, skrbi za nemoten potek tekmovanj vseh selekcij, vzorno pripravlja poročila s tekem 1 B DOL in še mnogo drugega. V klubu so zelo ponosni, da ga imajo v svojih vrstah.

Andrej Majerič

30 let vzdrževanja in urejanja športnih površin
Andrej Majerič je že od same ustanovitve Športnega društva Pristava tudi njen član. Od takrat naprej vedno in redno skrbi za vzdrževanje in urejanje športnih površin ter bližnje okolice. Je nepogrešljiv člen večjih in manjših delovnih akcij športnega društva, ki so potrebne za nemoteno izvajanje aktivnosti v varnem in prijetnem okolju. Njegove pridne roke so najbolj zaslužne za pokošeno travo, pograbljano listje, snago v koših za smeti in počiščeno asfaltno, teniško ter odbojkarsko igrišče.   
Andrej s svojo marljivostjo društva nikoli ne pusti na cedilu in je pravi gospodar športnih površin, ki obdajajo njegov dom.

Prlekija-on.net

Informativni portal Prlekija-on.net deluje že sedemnajsto leto in ga dnevno obišče več tisoč obiskovalcev. Ustanovitelj ter glavni in odgovorni urednik, Dejan Razlag, se že vsa ta leta uspešno trudi na eno mesto zbrati vse novice iz Prlekije in bližnje okolice. Sem spada tudi rubrika šport. Obiskovalci portala lahko preverijo kdaj so na sporedu tekme in rezultate tekem ter ostalo dogajanje v povezavi z lokalnim športom. Seveda pa na portalu najdete tudi veliko ostalih zanimivih informacij o Prlekiji. Verjetno si noben od Prlekov več ne predstavlja, da ne bi enkrat dnevno na Prlekija-on.net preveril, kaj je novega pri nas.

Tonček Gider

Tonček je priznanje prejel že lani za dolgoletno odlično delo na področju športnega novinarstva, a je takrat bil odsoten, zato so mu priznanje podelili letos.

Foto: Sara Vinkovič
Več v Šport