Na hipodromu opravili rez potomke najstarejše trte na svetu

Trta na hipodromu simbolno raste nekje vmes med Ljutomersko-Ormoškimi in Radgonsko-Kapelskimi goricami od koder izhajajo ena najboljših vin.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 18. april 2022 ob 16:30
Rez vinske trte na hipodromu

Rez vinske trte na hipodromu

Pri ljutomerskem hipodromu že tretje leto raste potomka najstarejše trte na svetu, modra kavčina ali žametna črnina z mariborskega Lenta. Tam so jo posadili na velikonočni ponedeljek, 22. aprila 2019, ko so potekale tradicionalne kasaške dirke. Z dogodkom so takrat proslavili 145 let uspešne reje ljutomerskega kasača in prirejanja kasaških dirk. Po dveh letih premora pa so tokrat ponovno potekale kasaške dirke na velikonočno ponedeljek, 18. aprila. Visok jubilej, 148-letnico od prvih prirejenih kasaških dirk, so tako letos ponovno slavnostno obeležili z rezjo v sklopu kasaških dirk.

Rez je opravil dolgoletni predsednik Kasaškega kluba Ljutomer, mag. Janez Slavič. Družbo mu je delal nov predsednik kluba Branko Kristl, ki je tudi gospodar trte ter tri vinske kraljice, Vinska kraljica Ljutomera, Martina XX, Tina Pregrad, Vinska kraljica DV Mala Nedelja, Martina XI, Nuša Novak in 12. Vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric, Taja Zupan. Janezu Slaviču, ki je ob tem ponovno poudaril povezanost rejcev kasaških konj z vinogradništvom in vinsko trto, so ob tem podelili naziv častnega člana kluba.

Nekaj besed je v imenu vinskih kraljic spregovorila ljutomerska vinska kraljica, v imenu Občine Ljutomer pa je prisotne nagovoril podžupan, Niko Miholič. Za glasbeno spremljavo je poskrbel ljutomerski pihalni orkester, ki letos slavi 100-letnico ustanovitve.

Na sporedu je sicer bilo pet dirk, več o tem pa tukaj.

Kasaške dirke v Ljutomeru

Za uvod v kasaško sezono dve zmagi za domači klub




Več v Kultura in izobraževanje