Na istem mestu kot pred leti ponovno nastalo veliko sršenje gnezdo

Čez dobra tri leta, lani julija, je na istem mestu ponovno pričelo nastajati novo gnezdo, ki so ga sedaj odstranili.

Prlekija-on.net, petek, 22. april 2022 ob 17:56
Veliko sršenje gnezdo

Veliko sršenje gnezdo

V začetku leta 2018 smo že pisali o velikem sršenjem gnezdu, ki je nastalo na podstrešju hiše na Podgradju. Gnezdo se je nahajalo v manjšem podstrešnem prostoru v skritem kotu in je v višino merilo preko 70 cm, v širino pa preko 50 cm. Tisto gnezdo so takrat odstranili, čez dobra tri leta, lani julija, pa je tam ponovno pričelo nastajati novo gnezdo, ki ga je opazila lastnica hiše Laura Halabarec.

Takrat poleti se je okoli hiše spet pojavilo večje število sršenov, zato so preventivno preverili od kod prihajajo in so tako ponovno odkrili gnezdo, ki je takrat bilo manjše in v nastajanju. Gnezdo je trenutno bilo prazno, bi pa se pred poletjem najverjetneje v njega spet naselili sršeni, zato so ga danes veterinarji odstranili. Gnezdo je bilo tudi že precej večje, kot lani. Sršeni so ob tem naredili tudi nekaj škode, saj so pregrizli plastične kanale in kabel za optiko.

Sršeni sicer svoje satje zgradijo večnadstropno, navadno ga obdajo z več ovoji enakega gradiva, spodaj pa puščajo odprtino za vzlet in izlet.

Veliko sršenje gnezdo

Na podstrešju našli veliko sršenje gnezdo




Več v Narava