Lions klub Gornja Radgona obeležil peto obletnico obstoja

Prireditev ob peti obletnici je bila zaznamovana z dobrodelno noto, podpisali pa so tudi sporazum o partnerskem sodelovanju med pomurskimi klubi in klubom iz avstrijske Radgone.

Prlekija-on.net, sreda, 25. maj 2022 ob 15:19
Predsedniki pomurskih Lions klubov in Lions kluba iz avstrijske Radgone so podpisali sporazum o partnerskem sodelovanju

Predsedniki pomurskih Lions klubov in Lions kluba iz avstrijske Radgone so podpisali sporazum o partnerskem sodelovanju

Lions klub Gornja Radgona je ob obeležitvi pete obletnice izjemno aktivnega delovanja pripravil veliko svečanost, na kateri so na tihi dražbi zbirali sredstva za nakup bivalnika Levji brlog, za pomoč žrtvam vojne v Ukrajini, del sredstev pa so namenili tudi na dražbi sodelujočim umetnikom iz upravne enote Gornja Radgona. Premierno je bila predstavljena skladba Lionizem v izvedbi raperja Leopolda I, ki jo že lahko slišite na radijskih postajah in je nova himna dobrodelsnoti. Podpisali pa so tudi sporazum o partnerskem sodelovanju med pomurskimi klubi in klubom iz avstrijske Radgone.

Lions klub Gornja Radgona je leta 2017 ustanovilo 30 članic in članov. Klub zajema področje delovanja v upravni enoti Gornja Radgona, h kateri spadajo štiri občine: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici. Klub, v katerega je danes včlanjenih 28 članov obeh spolov, spada v distrikt 129, 3. cona, 2. regija, in v letošnjem letu obeležuje peto obletnico obstoja in izjemno aktivnega delovanja. Lionistično leto 2021/2022 predstavlja podoben izziv kot leto poprej, saj so zaradi prisotnosti virusne okužbe s Covid-19 uvedeni posebni pogoji življenja in dela. Dogodki in aktivnosti so prilagojeni trenutnim razmeram, v fokusu kluba pa je nadaljevanje dobrodelnih aktivnosti, izobraževanje članstva, utrjevanje medosebnih vezi in razširitev članstva ter partnerskega povezovanja s klubi v državi in izven nje. Klub deluje peto leto in je aktiven tako na lokalnem področju kot na nivoju Distrikta 129, Slovenija. Klub zaznamujejo tradicionalni projekti, kot so: Bela palica, Tečem da pomagam, Plakat miru, sodelovanje na novoletnem bazarju z dobrodelno stojnico, spomladanska čistilna akcija, novoletna obdaritev starostnikov v domski oskrbi in druženje z njimi in zbiranje donacij. Klub aktivno sodeluje z lokalnimi in regijskimi socialnimi in izobraževalnimi ustanovami in se odziva na individualne potrebe posameznikov.

Prireditev ob peti obletnici je bila zaznamovana z dobrodelno noto in je bila razdeljena na tri sklope.

Dobrodelni sklop je obsegal zbiranje sredstev za nakup in opremo bivalnika za tiste, ki se znajdejo v bivanjski stiski, del sredstev so namenili žrtvam vojne v Ukrajini, del izkupička na tihi dražbi pa so vrnil k umetnikom, ki sodelujejo na dražbi. Predstavitev sodelujočih umetnic in umetnikov ter njihovih umetnin je potekalo na facebook strani Lions kluba Gornja Radgona, po zaključku prireditve pa so bila dela na ogled še štirinajst dni v galerijskih prostorih posestva Steyer.

Na tihi dražbi so bila predstavljena dela (slike, fotografije, instalacije, grafike in plastike) šestnajstih ljubiteljskih in akademsko izobraženih umetnic in umetnikov. Sodelovali so: Albina Kragelj, Aleksandra Fekonja, Ivo Borko, Lojze Logar (posthumno), Lucijan Prelog, Matjaž Geder, Mitja Stanek, Kateryna Pokhodenko, Robert Jurak, Saša Bezjak, Špela Šedivy, Štefi P. Borko, Tamara Vogrin Tara, Tatjana Mijatović in Vinko Prislan. Ustanovna članica Lions kluba Gornja Radgona Valerija Frangež je sodelovala z ročno izdelanim unikatnim šalom. Posebna gostja na dražbi je bila ukrajinska umetnica Kateryna Pokhodenko iz Ukrajine.

Razstavo del je na prizorišče, na sredo forme vive na posestvu Steyer, postavila organizatorka in umetniška vodja likovnih kolonij, Tatjana Mijatović. Predstavitveno knjižico je oblikoval član Lions kluba Gornja Radgona, arhitekt Jernej Borko.

Premierno predstavili skladbo Lionizem

Največ pozornosti je požel mlad raper, Leopold I s premierno predstavitvijo rap komada Lionizem, ki poziva k solidarnosti in medsebojni pomoči in. Leopolda I, je domačin, Radgončan, ki živi in dela na relaciji Gornja Radgona - Maribor - Dunaj, refren pa je zapel Vlado Kreslin. Lions klub želi s skladbo prenesti sporočilo o pomenu dobrodelnosti, povezovanja in solidarnosti in doseči tudi populacijo mladih.

Podpisan pa je bil tudi sporazum o partnerskem sodelovanju in prijateljstvu med pomurskimi conskimi lions klubi iz Gornja Radgone, Murske Sobote, Lendave in Ljutomera ter lions klubom Bad Radkersburg-Mureck, iz avstrijske Radgone. S tem bo sodelovanje med klubi tudi institucionalizirano in sporazum bo določal skupne aktivnosti in prireditve v sosednjih državah.

Izjava mag. Norme Bale, predsednice kluba v lionističnem letu 2021/2022: »Za nami je prvih pet let delovanja v dobrobit družbe. Jubilejni dogodek smo svečano in sproščeno obeležili preteklo soboto, in sicer z dobrodelno dražbo in podpisom partnerstva med conskimi klubi in klubom Bad-Radkersburg-Mureck. S fotografijami iz fotoboxa in s 5 % od prodanih vin smo poleg donacij na vhodu in dražbe dodatno nabirali sredstva. Bil je lep dogodek in iskrena hvala vsem, ki ste prispevali po svojih močeh: z aktivnostjo, donacijami, organizacijo, prisotnostjo. Ponosni moramo biti na dosežke, kajti vsa ta leta smo gojili solidarnost in bili občutljivi na neenakost v družbi in za tiste, ki so se znašli v stiski. To nas ob koncu dneva dela boljše ljudi. In vsak korak, vsako dejanje štejejo



Več v Kultura in izobraževanje