Tudi vas pesti pokanje v kolenu? Morda pa je vzrok ravno to!

Največji sklep v človeškem telesu je koleno. Ta ima zmožnost upogibanja (flektiranja) in iztezanja (estendiranja), medtem ko ga je rotirati mogoče le ob delni upognjenosti. Ker je obremenjen praktično skozi ves dan, v povezavi z njim pogosto prihaja do težav, ki se kažejo v obliki pokanja v kolenu.

Oglasno sporočilo, četrtek, 23. junij 2022 ob 10:58
Pokanje v kolenu

Pokanje v kolenu

V večini primerov gre za posledico pokanja plinskih mehurčkov ali nameščanja kit v prvotno lego, ni pa nujno. Pokanje v kolenu je denimo lahko tudi posledica prevelike telesne teže, ploskih stopal, poškodbe kit ali vezi, obrabe hrustanca, v kolikor se bolečine pojavljajo v sprednjem delu celo sklepne revme, a se ta praviloma povezuje s starejšimi, medtem ko se pri mlajši populaciji pogosteje pojavlja bolečina po pretirani ali prepogosti (pre)obremenitvi, kar imenujemo tekaško koleno.

Tekaško koleno

Vsaka od naštetih diagnoz beleži drugačne vzroke in simptome, zaradi česar zahteva raznoliko diagnostiko ter potek zdravljenja, vključujoč fizioterapijo; koleno pa se sicer poškoduje na več načinov. Med najpogostejše sodijo:

  • delna ali polna ruptura sprednje križne vezi,
  • delna ali polna ruptura zadnje križne vezi,
  • poškodba meniskusa,
  • zvin kolena,
  • klecajoče koleno,
  • skakalno koleno,
  • patelofemoralni bolečinski sindrom,
  • nestabilnost in/ali izpah pogačice,
  • tekaško koleno,
  • poškodba, imenovana Osgood-Schlatter,
  • poškodba stranskih vezi,
  • artroza oziroma osteoartroza kolena in
  • endoproteza kolena.

V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit se posvečamo rehabilitaciji vseh, ne glede na to, ali gre za vnetno ali kronično bolečino. Ker naše delo sloni na temeljitem diagnostičnem pregledu, na katerem spoznamo vzroke za nastanek tekaškega kolena oziroma druge poškodbe kolena, resnost te in splošno psihofizično pripravljenost poškodovanca, vsakemu pacientu pripravimo povsem prilagojen, individualni terapevtski ter vadbeni program, ki stremi tako k zmanjšanju in odpravi bolečine kot okrepitvi poškodovane mišične skupine.

Naročite se na diagnostični pregled in odpravite bolečino v kolenu.

Kako nastane tekaško koleno?

Tekaško koleno ali sindrom iliotibialnega trakta (ITT) nastane kot posledica pretirane, monotone obremenitve sklepa, kot že ime pove, med tekom, tudi kolesarjenjem. Obe aktivnosti sicer veljata za priporočeno obliko aerobne vadbe, vendar se premalo poudarja pomen njihovega pravilnega izvajanja, s pomočjo katerega se je poškodbam mogoče izogniti.

Ko do teh enkrat pride, se bolečina oglasi na zunanji strani kolena, najpogosteje med gibanjem, še posebej med hojo ali tekom po klancu navzdol, za kar med možne vzroke štejemo spremembo podlage, slabo obutev, spuščen stopalni lok in mišično neravnovesje v stegnih. Poleg bolečega, pekočega občutka v kolenu, je prav tako prisotna oteklina, ki se, če aktivnost ni začasno prekinjena ali vsaj prilagojena, postopoma stopnjuje.

Tekaško koleno - pokanje v kolenu

Do tekaškega kolena torej prihaja zaradi drgnjenja iliotibialnega trakta ob lateralni kondil stegnenice, kar povzroči vnetje in poškodbo lokalnega tkiva, predvsem v 30° upogibu pri prenosu teže oziroma ob upogibanju ter iztezanju kolena (in sočasni rotaciji).

Statistični podatki kažejo, da se ta vrsta poškodbe kolena razvije pri mladih do 35. leta starosti, in sicer pogosteje pri ženskah kakor moških. Tekaško koleno je namreč pri moških dokaj razširjeno in dosega domet med 16 in 50 %, medtem ko razširjenost med ženskami z leti narašča, zaradi česar prizadane do kar 80 % populacije. To dejstvo stroka pojasnjuje z obliko medenice, ki je pri ženskah nekoliko drugačna in zato poveča kot gibanja med zunanjo rotacijo kolka.

In kako poteka zdravljenje tekaškega kolena?

V kliniki Medicofit, kliniki za fizioterapijo - koleno sodi med najpogosteje poškodovane sklepe -, v primeru akutne bolečine kot posledice preobremenitve pacientu svetujemo počitek in hlajenje, prav tako terapiji Tecar ter Laser. V tem primeru rehabilitacija traja med dvema do osem tednov, pri čemer je ključnega pomena prilagojena, individualna, zasebna fizioterapija oziroma fizioterapevtska obravnava tekaškega kolena.

Tecar terapija (Trasferimento Energetico Capacitivo e Rusistivo)

Tecar terapija, ker stimulira vensko in limfno drenažo, zmanjša bolečino tekaškega kolena in odpravlja tako vnetja kit kot bolečino mehkih tkiv, pomaga pa pri poškodbah sklepov, kosti ter mišic. Deluje blagodejno in prenaša energijo v globino, do samega centra poškodbe, s čimer stimulira biološka tkiva, celice ter krvni obtok.

Za Tecar terapijo velja, da ima dva mehanizma delovanja: globinsko višanje temperature in jačanje energijskega potenciala celičnih membran.

Laser terapija (Light amplification by stimulated emision of radiation)

Ker obstaja tveganje za nastanek opeklin, se laser terapija izvaja le kratek čas, vendar že po nekaj dneh odpravi bolečino in zmanjša napetost mišic. Gre za terapijo, ki spodbuja mikrocirkulacijo mehkih tkiv in izboljša živčno prevodnost ter s tem stimulira celjenje. Ob tem pospešuje metabolne procese, zaradi svetlobe, ki prodira skozi tkiva, pa ima tako biološki kot fiziološki učinek. Deluje s pomočjo krepitve laserskega žarka s stimulacijsko emisijo sevanja.

Kadar se bolečina ob točno določenem gibu redno ponavlja in počasi stopnjuje, govorimo o kroničnem tekaškem kolenu. Zdravljenje tega lahko poteka tudi dvanajst tednov, zato rehabilitacija v Medicofitu temelji na progresivni obremenitvi kolena, pri čemer je ključen program vaj, s katerimi pacient okrepi ciljno mišično skupino, ki se zaradi bolečine kaže kot oslabela.

Terapija z laserjem

Tekaško koleno pozna tri faze rehabilitacije:

  1. akutno rehabilitacijo ǀ Temelji na ambulantni fizioterapiji, nesteroidnih protivnetnih zdravilih, hlajenju z ledom in individualnemu programu kineziološke vadbe, katere cilj je pridobitev mišične moči.
  2. subakutno rehabilitacijo ǀ Njen cilj je doseči ustrezno gibljivost in tonus iliotibialnega trakta ter sosednjih struktur. S tem se omogoči dobra predpriprava na kasnejšo aktivnost, osnova česar je raztezanje.
  3. funkcionalno rehabilitacijo ǀ Vadba za moč se osredotoča na dvonožno, kasneje enonožno izvedbo vaj, saj je v primeru te aktivacija stabilizatorskih mišic kolka veliko večja. Poudarek je prav tako na krepitvi predela goleni.

Operativni poseg, povezan s poškodbo tekaškega kolena, večinoma ni potreben, kajti individualno prilagojena rehabilitacija v kar 90 % zadostuje. Pomembno pa je, da se aktivnost ne izvaja vsaj dva tedna od zaključenega zdravljenja oziroma vsaj dva tedna od zadnje simptomatike.

V najsodobnejši kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo v Sloveniji združujemo strokovnjake z različnih področij, poleg fizioterapevtske obravnave pa opravljamo tudi meritve ter diagnostiko, ki so za pripravo individualno prilagojene rehabilitacije tekaškega kolena ključne.

Naročite se na diagnostični pregled ali nas kontaktirajte na telefonsko številko 041 410 360 oziroma elektronski naslov info@medicofit.si.



Več v Kultura in izobraževanje