Vdihni ljubezen, izdihni ljubezen

Čarobna moč joge tudi na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici.

Prlekija-on.net, torek, 28. junij 2022 ob 17:45
Čarobna moč joge na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Čarobna moč joge na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Dandanes se odrasli in otroci srečujemo s številnimi vsakodnevnimi pritiski, preizkušnjami, izzivi. Z vadbo joge lahko učinkovito vplivamo na naše telesno, duševno in socialno zdravje. Hatha joga, s katero se je zahodni svet seznanil konec 19. stol., poudarja vztrajanje v telesnih položajih in disciplino dihanja. Iz nje izhajajo sodobne in številne zvrsti joge, kot npr. bhakti, radža, aštanga, vinjasa, poslovna, hormonska, obrazna in tudi joga za otroke ter najstnike.

Podlaga za učenje joge so še danes Patanjalijeve Jogijske sutre, v katerih so opisane glavne jogijske tehnike.
Stopenj je osem in si sledijo v zaporedju:
‒ prva: jame (ravnanje posameznika z okoljem; nenasilen, resnicoljuben, ne krade, ne kopiči, je skromen, zmeren);
‒ druga: nijame (ravnanje s samim seboj; čistost oz. osebna higiena, zadovoljstvo, samodisciplina, preučevanje sebe);
‒ tretja: asane (telesni položaji);
‒ četrta: pranajama (dihalne tehnike);
‒ peta: pratjahara (ravnanje s čustvi, umik od zunanjih dražljajev k sebi);
‒ šesta: dharana (koncentracija);
‒ sedma: dijana (meditacija);
‒ osma: samadhi (stanje notranje svobode, združitve s svojo dušo, višjim jazom, vesoljem).

V zadnjih letih je joga postala priljubljena tudi pri otrocih, način izvajanja je odvisen od njihove starosti. Tako poznamo pravljično jogo, jogo za otroke in jogo za najstnike. V grobem se joga za otroke od joge za odrasle razlikuje v tem, da je glasnejša, bolj dinamična, saj se dejavnosti hitreje menjavajo, v asanah pa vztrajajo manj časa.

Ker želimo biti v koraku s časom, smo jogo za otroke učencem naše šole, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, prvič ponudili v lanskem šolskem letu, in sicer kot interesno dejavnost, z njo pa navdušeno nadaljujemo tudi v letošnjem šolskem letu. Naš osnovni namen je, da otrokom pomagamo pri razvoju gibalnih sposobnosti, ohranjanju zdravja, jih naučimo pravilnega dihanja ter drže, jim svetujemo, kako premagajo stresne situacije oz. kako se umirijo, predvsem pa jim pomagamo osvojiti zdrav način življenja in ljubezen do gibanja nasploh.

V nadaljevanju vam z veseljem predstavljamo prikaz nekaterih asan (telesnih položajev, ki jih skušamo zadržati za nekaj dihov ter imajo fizični in mentalni učinek) naših gibčnih učenk joge za najstnike Pie Mlinarič in Sare Majcenič.

Lotosov cvet in sedeči položaj po turško sta navadno začetna položaja, ki služita izvajanju dihalnih vaj ali kratkih meditacij.

Mačka nam pomaga pri izboljšanju fleksibilnosti hrbtenice in pri pravilnem položaju organov.

Strešica pripomore k izboljšanju moči v rokah, k celostnemu raztegu telesa, pri čemer se odlično vključi razteg hrbta, aktivirajo se mišice nog in vzpodbudi živčni sistem, ki oskrbi telo s svežo energijo.

Izpadni korak služi ogrevanju in prehodu med posameznimi asanami. Z njim raztegujemo hrbet ter sprednjo in zadnjo stegensko mišico.

Bojevnik 1 veča moč mišic nog, gležnjev in kolen ter krepi hrbtne mišice. Položaj izboljšuje koordinacijo, koncentracijo ter ravnotežje in omogoča iskanje notranje moči, poguma ter lažje obvladovanje življenjskih izzivov.

Bojevnik 2 veča moč mišic nog, gležnjev, kolen, krepi trebušne organe, veča samozavest in občutek varnosti.

Deska krepi celotno telo, od zapestij, rok, trebušnih in hrbtnih mišic, do nog. Učinkuje proti utrujenosti ter daje občutek moči in svežine.

Kobra (na fotografijah različne variante) širi prsni koš, razteza ramena, krepi hrbtenico, predvsem prsna vretenca, hkrati poživlja telo in duha ter odpravlja napetosti v zgornjem delu hrbta.

Otrok je asana, pri kateri se razteguje in sprošča hrbtenica, vključno z vratnimi vretenci. Pomaga pri prebavi, v tem položaju se telo sprosti, misli pa umirijo.

Metulj na hrbtu je asana, kjer se hrbtenica sprosti v nevtralnem položaju in kjer se celotna teža telesa »odloži« na tla. Blagodejno vpliva na trebušne in menstrualne težave.

Zaspanec oz. truplo simbolizira sprostitev celotnega telesa in uma ter je najučinkovitejši položaj za sproščanje. V tem položaju se sprostijo vse napetosti, položaj učinkuje kot vrelec mladosti na telo in duha.

Če želite čarobno moč joge spoznati tudi vi, lahko za začetek preizkusite asane, ki sta jih prikazali Pia in Sara. Mi smo ugotovili, da je joga neusahljiv izvir za življenje koristnih super moči. In da je vsak dan, ko izvajamo jogo, odličen dan!

Maja Strah



Več v Kultura in izobraževanje