Podelili certifikate Tradicionalna prleška gibanica

Certifikate je podelil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca.

Prlekija-on.net, sreda, 29. junij 2022 ob 16:06
Podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica

Podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica

V torek popoldan je Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih organiziralo slovesno podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica. Podelil jih je predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca.

Predsednica društva mag. Tjaša Kos je uvodoma dejala, da se s podelitvijo teh certifikatov spodbuja peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev omenjenega certifikata uporaba okrogle lončene sklede. Letos je bilo kar 38 od 41 prleških gibanic na ocenjevanju spečenih v okroglem lončenem pekaču, 12 jih je prejelo certifikat Tradicionalna prleška gibanica, saj so dosegli več kot 85 odstotkov vseh možnih točk. Certifikat prejmejo v kategorijah tržni ponudniki in ljubitelji prleške gibanice.

Prleška gibanica 2022

Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je prleška gibanica Turizma na podeželju Tompa


Župan občine Križevci mag. Branko Belec je ob tej priliki čestital društvu Kelih za odlično opravljeno delo in izpostavil letošnji Kulinarični pohod, ki je bil ob sončnem vremenu prava poslastica za pohodnike. Sicer pa je po njegovem mnenju turistično-gastronomska prireditev Prleška gibanica že zdavnaj prerasla samo prleško gibanico in njen sloves širi zaradi odlične organizacije in dela članic in članov društva.

Pred podelitvijo certifikatov je zbrane nagovoril predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca. Povedal je, da je z veseljem zopet v Križevcih pri Ljutomeru in da zagotovo ne zadnjič. Poudaril je, da moramo biti Slovenci ponosni na svojo dediščino in se ne bati ponuditi naših adutov. V Prlekiji je v kulinariki eden izmed najmočnejših ravno prleška gibanica. Prleška gibanica ga je že navdušila in mu je zelo všeč, prav tako pa je bil navdušen nad številom ocenjenih prleških gibanic na ocenjevanju. Z veseljem je prisluhnil Manici Sušec, ki je skrbno izbrala tri Kočarjeve pesmi in nam jih doživeto prebrala.

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice so certifikate prejeli:

  • NIKA KOROŠAK
  • MAJDA MARKOVIČ,
  • KAFETARICI MAJDA IN LIDIJA,
  • GFML - KOLEGI,
  • KMETIJA KEBLER.

V kategoriji tržni ponudniki so certifikate prejeli:

  • TURIZEM NA PODEŽELJU TOMPA,
  • LONČARSTVO SAŠA ŽUMAN S.P.,
  • FLO CUKERAJ,
  • DRUŠTVO KMETIC KRIŽEVCI - VERŽEJ,
  • SEGRAP D.O.O. - BIOTERME MALA NEDELJA,
  • TRS RENKOVCI,
  • TJAŠA KOS S.P.

Certifikati Tradicionalna prleška gibanica so veljavni eno leto.

Vsi prejemniki certifikatov so dobili prleško moko za prleško gibanico Mlina Stajnko, skuto Kmetije Kosi in polsladki šipon Vinogradništva Družina Kos. Ekipa Keliha se je ponovno potrudila in se še posebej zahvaljuje domačemu župniku, ki nudi prostor za ocenjevanje in podelitev certifikatov.

Društvo Kelih bo s promocijo prleške gibanice nadaljevalo, v petek, 9. junija 2023, pa bo organiziralo jubilejno državno ocenjevanje prleških gibanic v štirih kategorijah: tržni ponudniki, ljubitelji prleške gibanice, osnovne šole in srednje šole. Dan kasneje bo pravi praznik prleške gibanice, Prleška gibanica 2023, s kulinaričnim pohodom in bogatim programom.



Več v Gospodarstvo