Na Jeruzalemu že klopoče klopotec

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina se je odločilo, da letos postavijo klopotec na Jeruzalemu, 31. julija, v času praznovanja 66. občinskega praznika Občine Ljutomer, ki je letošnje leto razglasila za Leto prleških vrednot in vinske kulture.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. avgust 2022 ob 13:37
Postavljanje klopotca na Jeruzalemu

Postavljanje klopotca na Jeruzalemu

Prve grozdne jagode se že mehčajo in privabljajo sladokusce. Viri pravijo, da je zato že primeren čas za postavljanje klopotca. To bi se naj zgodilo med 25. julijem in 15. avgustom, v skrajnem primeru najkasneje do 8. septembra (Mala maša). In ker je rojstni kraj klopotca Prlekija, se je Društvo vinogradnikov in prijateljev vina odločilo, da letos postavijo klopotec na Jeruzalemu, 31. julija, v času praznovanja 66. občinskega praznika Občine Ljutomer, ki je letošnje leto razglasila za Leto prleških vrednot in vinske kulture.

Gospodar klopotca je z vajenci najprej postavil rüšt, da je bilo poskrbljeno za varnost. Da je zadosti vzdržljiv, so dokazali močni možje in žene, ki so se povzpeli nanj vse do vrha. Sledilo je postavljanje klopotca po delih. Med delavci podavoči sta bili tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in ljutomerska vinska kraljica Martina XX., Tina Pregrad. Glavno delo je opravil gospodar Zdravko Marič s pomočjo članov Kluba prleških babic, ki so tudi poskrbeli za jedačo in pijačo, kot se za tako velik dogodek spodobi.

Najprej se je namestil stol, ki mora biti iz trpežnega bukovega, hrastovega ali jesenovega lesa. Sledila je namestitev gredi (akacijev les) s kladivci oz. macleki (iz hruškovega lesa), ki morajo biti narejeni tako, da nikoli ne udarita dva istočasno, ampak zaporedno. Nato so se namestile vetrnice (smrekov les). Prleški klopotec ima štiri. Sledila je namestitev deske oz. blaje, ki je odločilna pri kvaliteti zvoka (češnjev, javorjev ali kostanjev les). Pripeta je na stolu in se proti repu klopotca zoži. Kot zadnja se je namestila brezova metla, ki usmerja klopotec po vetru. Vreme je bilo naklonjeno in klopotec na Jeruzalemu je odpel prvo melodijo, ki se je slišala daleč okoli. Vse do Martinovega bo kljuboval vremenskim razmeram in odganjal iz grozdja kače ter zle duhove, ki bi škodovali vinski trti.

Prisotne so pozdravili županja Občine Ljutomer, ljutomerska vinska kraljica Martina XX in predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer Stanislav Kaučič. Dogodek je povezovala Mira Rebernik Žižek, vodja OI JSKD Ljutomer.



Več v Družabno