Članice Društva gospodinj Marta Juršinci so praznovale gospodinjski praznik

Sveta Marta je zavetnica gospodinj, kuharic in goduje 29. julija, zato je ta dan praznik gospodinj.

Ivan Trunk, ponedeljek, 22. avgust 2022 ob 14:28
Gospodinjski praznik Društva gospodinj Marta Juršinci

Gospodinjski praznik Društva gospodinj Marta Juršinci

Članice Društva gospodinj Marta Juršinci so v nedeljo, 31. julija, praznovale svoj praznik ob njihovem gospodinjskem prazniku, ki ga praznujejo ob godu Svete Marte. Sveta Marta je zavetnica gospodinj, kuharic in goduje 29. julija, zato je ta dan praznik gospodinj.

Članice DG Marta Juršinci so se najprej zbrale pri sveti maši v Juršincih, potem pa so njihovo praznovanje nadaljevali na turistični kmetiji Toplak v Juršincih, kjer je tudi njihov gospodinjski dom. Najprej jih je pozdravila in nagovorila Marta Toplak predsednica DG Marta Juršinci, potem pa je sledil kulturni program, kjer so se najprej predstavile predice, nato pa ljudski pevci ob spremljavi godca. Sledil je osrednji del, to je bilo predavanje o vzgoji očeta in matere, ki ga je opravil Heliodor Cvetko, upokojeni psiholog in psihoterapevt. V predavanju je govoril o vzgoji mladih deklet od rosnih mladih let do izkušene žene, gospodinje in dobre matere, dotaknil pa se je tudi problemov žensk in gospodinj v današnjih časih. Po predavanju so si ogledali gospodinjski dom Svete Marte s stalno kulinarično razstavo, potem pa je sledila pogostitev gostov. Za pogostitev so pripravili Prleški pisker, prleško gibanico in grozdno pogačo, za pijačo pa je poskrbel Marko Toplak, ki je iz predstavil in ponudil vina na pokušnjo iz njihove družinske vinoteke.

Recept za Prleški pisker

Spodaj je recept za pripravo Prleškega piskra kot ga pripravi Marta Toplak.

Prleški pisker sloni na tradiciji jedi, ki je značilna za ta del Prlekije in so jo nekdaj poimenovali Eintopf, kar v nemščini pomeni vse v enem piskru.

Sestavine: svinjsko meso, lahko tudi goveje meso, dimljene klobase, posebej kuhan ješprenj, korenček, fižol, čebula, česen, paradižnikova mezga, lahko tudi gobe, peteršilj, kumina, dodamo sol in poper po okusu in na koncu dodamo malo vina.

Potek priprave: najprej prepražimo čebulo, nato dodamo meso ter vse skupaj dušimo, nato dodamo vso zelenjavo ter kuhamo naprej, ko je vse to kuhano dodamo posebej kuhan ješprenj, ki naredi gostoto in na koncu še dodamo začimbe ter dodamo malo vina.




Več v Kultura in izobraževanje