Na sejmu AGRA razglasili Vinarja leta

Na sejmu sta potekala 48. Odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona in 12. Odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona BIO.

Prlekija-on.net, torek, 23. avgust 2022 ob 22:11
Vino Slovenija na sejmu AGRA

Vino Slovenija na sejmu AGRA

48. Odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona in 12. Odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona BIO sta potekala pod okriljem jubilejnega 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni od 11. do 13. julija. Na obeh prestižnih vinskih tekmovanjih je sodelovalo 167 vinarjev s 626 vzorci iz 5-ih držav (Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Makedonija in Nemčija).

Osrednje ocenjevanje Vino Slovenija je pritegnilo 155 pridelovalcev s 599 vzorci, na ocenjevanju BIO vin pa je sodelovalo 12 pridelovalcev s 27 vzorci.

Ocenjevanje je potekalo v štirih komisijah, ki so jim predsedovali Boštjan Zidar, dr. Mojmir Wondra, mag. Janez Valdhuber in Iztok Klenar. Ob njih so ocenjevali enologi, ki se kot predsedniki komisij tudi sami ponašajo z dolgoletnimi in mednarodnimi izkušnjami.

Vina, ki so jih preizkušali enologi, so bila razvrščena v bela mirna vina, biser vina in penine nearomatičnih sort, rose mirna vina, biser vina in penine nearomatičnih sort, rdeča mirna vina, biser vina in penine nearomatičnih sort, v mirna vina, biser vina in penine aromatičnih sort, vina »pod mreno« ter likerska vina.

Vinar leta - Puklavec Family Wines

Častni naziv Vinar leta je že šestič šel v Prlekijo


Šampioni

Peneča vina

Zlata radgonska penina Selection 1,5l, 2016, Radgonske gorice Gornja Radgona

Bela vina nearomatičnih sort suha

Sivi pinot, 2017, Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger

Bela vina aromatičnih sort suha

Sauvignon blanc trocken, 2021, Weingut Werner Anselmann&Gebruder Anselmann

Bela mirna vina sladka in mirna vina aromatičnih sort sladka

Rumeni muškat ledeno vino, 2016, Vinska klet Prus, Jožef Prus

Bela mirna vina polsuha in mirna vina aromatičnih sort polsuha

JO zlata traminec, 2021, Puklavec Family Wines

Mirna vina aromatičnih sort polsladka

Rumeni muškat, 2018, Vinales

Rdeča suha vina mlajša od treh let

Merlot selekcija, 2020, Vinska klet Goriška Brda

Rdeča suha vina starejša od treh let

Cabernet Sauvignon Bagueri, 2018, Vinska klet Goriška Brda

Rdeča vina teran PTP

Teran PTP Prestige 2, 2018, Vinakras Sežana

Šampion BIO

Sauvignon Blanc, 2021, Bio Weinhof Reinhard Avstrija

Posebna priznanja

PRVAKI VINSKO TURISTIČNIH CEST

VTC 1
Briška vinska turistična cesta
Rebula Bagueri
Vinska klet Goriška Brda
2019

VTC 2
Vipavska vinska turistična cesta
Chardonnay
Vina Benčina, Lože Vipavska dolina
2020

VTC16
Radgonsko Kapelska vinska turistična cesta
Dišeči traminec
Steyer vina, Plitvica
2021

VTC3
Kraška vinska turistična cesta
Vitovska grganja La Marie
Vinakras z.o.o. Sežana
2018

VTC4
Istrska vinska turistična cesta
Capo d'Istria cabernet sauvignon
Vinakoper d.o.o., Koper
2016

VTC5
Belokranjska vinska turistična cesta
Svetovno vino
Vinska klet Prus, Jožef Prus, Metlika
2017

VTC10
Šmarsko Virštanjska vinska turistična cesta
Chardonnay Eminent
Hiša vin Emino, Podčetrtek
2020

Nagrado Stanka Čurina je prejel vinar za vino, ki je na rednem ocenjevanju doseglo najvišjo oceno. Letos je bil to Sauvignon suhi jagodni izbor, 2001, Vinska klet Prus, Jožef Prus, Metlika.

Za Vinarja leta je bil na svečani podelitvi na sejmu AGRA 2022 razglašen proizvajalec Puklavec Family Wines iz Ormoža.

»Ob uspešnem zaključku 48. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona, ki je najpomembnejše in največje mednarodno ocenjevanje vin v Sloveniji, bi rad čestital vsem vinarjem, ki so svoja vina poslali na ocenjevanje.
Čestitke gredo tudi organizatorju, ki je tudi letos organiziral to tradicionalno ocenjevanje in uspel zbrati res veliko število vzorcev. In ravno to je dokaz, da vinogradniki in vinarji to ocenjevanje cenijo in mu tudi čedalje bolj zaupajo. Vse večjo veljavo pa ima to ocenjevanje tudi izven slovenskih meja saj smo letos ocenjevali vina kar iz 5-ih držav.
19 članska mednarodna komisija pod vodstvom štirih predsednikov je imela tudi letos odgovorno in težko delo, saj je morala med splošno zelo dobrimi vzorci, za šampionske nazive izbrati res tiste najboljše, kar pa ni bilo enostavno.
Vina so na ocenjevanju pokazala dobro kakovost, saj smo letos podelili tudi lepo število velikih zlatih medalj. Torej še en dokaz, da v Sloveniji znamo pridelati zelo dobra vina.
Ob tem lahko omenimo, da so letos lepe rezultate dosegle tudi slovenske vinske posebnosti, ki nosijo oznako PTP.
Število vzorcev penečih vin in rezultati letošnjega ocenjevanja pa kažejo tudi na dvig kakovosti penin, ki se pridelujejo v Sloveniji. Lahko bi dejali, da je to odraz povečanega trenda pridelave penečih vin, ki sledi večjemu povpraševanju in prodaji.
Tudi bela suha vina so letos prejela kar nekaj odličij in s svojo eleganco, sadnostjo in polnostjo očarala marsikaterega člana komisije. Seveda pa za njimi niso zaostajala tudi bela vina aromatičnih sort in vina z ostankom sladkorja.
Svojo veljavo so znova pokazala tudi rdeča vina. Za ta so letos najvišje nagrade prejeli vinarji iz primorske, šampiona pa sta letos odšla v Goriška Brda.
Ob koncu bi rad iskreno čestital še posebej vsem dobitnikom šampionskih nazivov ter vsem vinogradnikom in vinarjem, kateri so za svoja vina prejeli nagrade.
Verjamem, da bodo vsi prejemniki nagrad, le te čim bolje izkoristili za promocijo svojih vin in jih tako tudi čim bolje prodali
,« je ob tem povedal predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija Gornja Radgona, Boštjan Zidar.

Foto: Jure Zauneker



Več v Gospodarstvo