Častni občan je postal prvi župan Občine Križevci

Na slavnostni seji ob 24. občinskem prazniku Občine Križevci so podelili občinska priznanja.

Marina Vrbnjak, sobota, 10. september 2022 ob 10:12
Častni občan Feliks Mavrič in župan Branko Belec

Častni občan Feliks Mavrič in župan Branko Belec

V okviru praznovanja 24. občinskega praznika so v občini Križevci v petek, 9. septembra 2022, podelili občinska priznanja. Slavnostne seje se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko.

Častni občan je postal nekdanji župan

Za uspešno prizadevanje pri ustanavljanju in vodenju Občine Križevci je, po sklepu Občinskega sveta Občine Križevci, naziv častnega občana prejel Feliks Mavrič, ki je leta 1999 kandidiral za prvega župana Občine Križevci. Župan je bil kar dva mandata. Kot so zapisali v predlogu, so v času njegovega županovanja veliko dela postorili na infrastrukturi, ureditvi cest, izgradnji kanalizacije, kulturnega doma v Križevcih in uredili poslovno stanovanjsko stavbo s stanovanji, pošto in drugimi lokali. Je dobitnik priznanja za zasluge, katero je prejel še v času bivše Jugoslavije, plakete z zlatim znakom s strani Rdečega križa ter plakete gasilskega veterana PGD Križevci. V času županovanja je veliko sodeloval z domačo župnijo, predvsem ko so se opravljala razna dela na cerkvenih stavbah in drugih sakralnih objektih v župniji. Na jesen življenja se rad posveti ribolovu in pletenju košar iz šibja. Za naziv častnega občana so ga predlagali PGD Logarovci, Športno društvo LO-KO, Vaški odbor Logarovci in Športna zveza Križevci.

Župan Branko Belec je podelil še dve priznanji občinskega sveta. Za aktivno, požrtvovalno, nesebično in predano delo na področju gasilstva, prostovoljstva in številnih aktivnosti v smeri izboljšanja podobe domačega kraja je pisno priznanje občinskega sveta prejel 85-letni Jožef Farkaš iz Kokoričev. Predlagali so ga občinski svetnik Anton Petovar, PGD Kokoriči in Vaška odbora Kokoriči in Berkovski Prelogi. S svojim znanjem že desetletja pomaga pri ohranjanju rokodelske spretnosti na področju pletarstva. Poleg dela na domači kmetiji, je tako do boljšega standarda družini pomagal z izdelovanjem krbul, korpecov, košov za vozove, košov za nošenje listja, pleteni okras pa je dobila tudi marsikatera steklenica. Svoje znanje je delil tudi na raznih delavnicah. Že od rane mladosti je vedno sodeloval pri vsaki delovni akciji v vasi, svoj pečat pa je pustil tudi v gasilskih vrstah. Je nosilec plakete gasilskega veterana, prejel pa je tudi značko za dolgoletno delo 70 let. Več let je pomagal tudi kot krvodajalec.

Pisno priznanje občinskega sveta je iz rok župana prejela tudi Frančiška Vrbajnšak iz Borecev, in sicer za dolgoletno delovanje na družabnem in športno rekreativnem ter kulturno izobraževalnem področju. Predlog je podalo Društvo upokojencev Križevci.

Podelili tri županova priznanja

Županova priznanja za leto 2022 pa so prejeli Gasilska zveza Križevci za nadvse uspešno operativno in povezovalno 20-letno delo, Športno društvo Križevci za izjemen 60-letni doprinos in zgled športu in športni infrastrukturi našega kraja ter podjetje Cornus za 30 let uspešnega dela in razvoja na področju gospodarstva.

Prireditev je vodila Tjaša Kos, z glasbenimi vložki pa jo je popestrila glasbena skupina De Liri, ki jo sestavljata Zala Kores na vokalu in Julija Bratec Veleski na harfi in spremljevalnem vokalu.

Po seji je sledila zabava s Čuki v vaškem jedru.

Čuki v Križevcih pri Ljutomeru

V vaškem jedru v Križevcih zbrane zabavali Čuki




Več v Kultura in izobraževanje