V Dornavi pripravili že 27. Lükarski praznik

Lükarce in lükari so predstavili pletenja lüka v krance, pripravili so bogat kulturni program, v večnamenski dvorani pa so postavili etnografsko razstavo ob 60. letnici delovanja Dornavskih Ciganov in kulinarično razstavo predvsem jedi iz lüka.

Ivan Trunk, sreda, 14. september 2022 ob 08:28
27. Lükarski praznik v Dornavi

27. Lükarski praznik v Dornavi

Po dveh letih premora je Turistično Etnografsko Društvo Lükari iz Dornave spet pripravilo že 27. Lükarski praznik, ki je potekal v nedeljo, 28. avgusta, na prireditvenem prostoru ob Večnamenskem centru v Dornavi. Praznovanje 27. Lükarskega praznika se je pričelo z nastopom Pihalne godbe občine Dornava, kateri so odigrali nekaj melodij in z nastopom domače pevke Nuše Bezjak. Nato je sledil svečani prevoz lükaric in lükarov z lojtrnim vozom na prizorišče dogajanja v prireditvenem šotoru.

Lükarce in lükari so predstavili pletenja lüka v krance in zraven zapeli nekaj pesmi. Nastopila je tudi otroška folklorna skupina Mladi Lükari iz osnovne šole Dr. Franja Žgeča iz Dornave, v kulturnem programu so še nastopili pevci iz Okteta Dornava in Harmonikarski orkester Munda iz glasbene šole Munda.

V pozdravnih nagovorih so zbrane nagovorili Maja Bezjak, predsednica TED Lükari Dornava, Janko Merc, župan občine Dornava, predstavil se je pater Slavko Strmšek, župnik, ki je letos nastopil novo službo v Dornavi in drugi gostje.

V večnamenski dvorani zraven prireditvenega prostora so postavili etnografsko razstavo ob 60. letnici delovanja Dornavskih Ciganov in pa kulinarično razstavo predvsem jedi iz lüka. Članice in člani TED Lükari iz Dornave so za goste pripravili veliko hladne pijače, pripravili so jedi iz lüka in predvsem članice so spekle dobro gibanico, za jedi iz žara pa je tokrat priskrbela mesarija Herga iz Mezgovcev ob Pesnici. Za dobro voljo je poskrbel dober ansambel Opoj.



Več v Družabno