Daša Žuman in Ema Bojnec prejeli nagrado na evropskem tekmovanju mladih znanstvenikov

Daša in Ema sta za svojo nalogo prejeli nagrado Evropskega kemijskega društva (The European Chemical Society - EuChemS) v vrednosti 1000 evrov.

Prlekija-on.net, sreda, 21. september 2022 ob 14:01
Mlade raziskovalke, foto: ZOTKS

Mlade raziskovalke, foto: ZOTKS

Na Nizozemskem v mestu Leiden, ki je letos tudi evropska prestolnica znanosti, je med 13. in 18. septembrom potekalo največje evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov in inovatorjev - 33. tekmovanje EUCYS 2022 (European Union Contest for Young Scientists). S 85 nalogami se je na tekmovanju predstavilo 132 mladih znanstvenikov in inovatorjev, starih med 14 in 20 let, in sicer iz 33 držav, ki so bili izbrani na državnih tekmovanjih. Slovenijo so letos pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) zastopale štiri tekmovalke s tremi raziskovalnimi nalogami in osvojile dve nagradi.

Na podlagi rezultatov 55. Državnega srečanja mladih raziskovalcev iz šolskega leta 2020/2021 so zastopale ZOTKS:

Nadezhda Komarova na področju računalništva z nalogo Rekonstrukcija slikovnega prostora na umetniških slikah, pod mentorstvom Gregorja Anželja in Franca Soline,
Maja Kalin na področju družboslovnih znanosti z nalogo Sodobna ženska med kariero in družino, pod mentorstvom dr. Matjaža Poljanška,
Daša Žuman in Ema Bojnec na področju kemije z nalogo Linearni zapis strukture spojin za slepe, pod mentorstvom mag. Nine Žuman in Damijane Dušak.

Na tekmovanju je Nadezhda Komarova za svojo nalogo prejela posebno nagrado Evropske vesoljske agencije (The European Space Agency - ESA), in sicer enotedenski obisk njihovega Evropskega centra za vesolje, raziskave in tehnologijo (ESTEC) na Nizozemskem. Daša Žuman in Ema Bojnec pa sta za svojo nalogo prejeli nagrado Evropskega kemijskega društva (The European Chemical Society - EuChemS) v vrednosti 1000 evrov.

Naloge je ocenjevala mednarodna žirija 22 visokokvalificiranih ter uglednih znanstvenikov in inženirjev. Zmagovalnim projektom je bilo skupaj podeljeno za 62.000 evrov denarnih ter drugih prestižnih nagrad, kot so obiski in kratka pripravništva v nekaterih najpomembnejših in najbolj inovativnih evropskih raziskovalnih organizacijah in podjetjih.

Mlade raziskovalke
Mlade raziskovalke, foto: ZOTKS

Tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike EUCYS od leta 1989 poteka na pobudo Evropske komisije, organizirano pa je z namenom promocije idealov sodelovanja in izmenjave idej med mladimi znanstveniki. V sklopu tekmovanja jim je omogočeno, da se srečajo s sovrstniki s podobnimi zanimanji ter z nekaterimi najbolj priznanimi evropskimi znanstveniki. Na ta način poskuša Evropska komisija okrepiti prizadevanja sodelujočih držav, da bi mlade pritegnili v kariere na področju znanosti in tehnologije. Slovenija se je tekmovanja EUCYS prvič udeležila leta 1989 in od takrat se ga mladi slovenski znanstveniki redno udeležujejo ter dosegajo uspehe.

Tekmovanje EUCYS je priložnost za slovenske nagrajence s Srečanja mladih raziskovalcev, da svoje dosežke pokažejo in primerjajo z ostalimi vrstniki na evropski in svetovni ravni. Uradni rezultati in dodatne informacije so na voljo tukaj.

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.



Več v Kultura in izobraževanje