5 dejstev, ki jih je treba vedeti preden se odločite za implantat

Oglasno sporočilo, sreda, 28. september 2022 ob 08:45
Zobni implantati

Zobni implantati

Večina ljudi je slišala kako čudoviti so lahko zobni implantati pri nadomeščanju manjkajočih zob ali njihovi uporabi za sidranje proteze. Vendar pa niso vsi dobri kandidati za te super močne in življenjske zamenjave zob, zato bomo razkrili pet najpomembnejših dejstev, o katerih vsak dan razmišljajo pacienti, ki se želijo znebiti vrzeli, mostičkov in neudobnih zobnih protez ter jih nadomestiti s trajnimi zobnimi vsadki naravnega videza.

Izguba kosti

Izguba kosti je najpogostejši razlog, zakaj ljudje niso dobri kandidati za zobne implantate. Ko zob izpade, se čeljust pod njim začne krčiti in postane krhka zaradi pomanjkanja uporabe. Zmanjša se po višini, širini in gostoti. Čez nekaj časa je ne bo več dovolj, da bi se vsadek lahko "zarastel" in tveganje okvare postane previsoko. V nekaterih primerih se ta težava rešuje z vstavitvijo nadomestne kosti, največkrat živalskega izvora, vendar to nekoliko podaljša sam postopek zamenjave.

Kadilci pozor

Kadilci, zlasti težki kadilci, imajo večje tveganje, da je postopek implantacije neuspešen. Kadilčeva usta se zdravijo veliko dlje, v nekaterih primerih pa se tudi nikoli ne zacelijo oziroma zazdravijo, kot radi rečemo. "Priporočamo, da pred in med zdravljenjem opustite kajenje in tako omogočite, da bo celjenje bolj uspešno", pojasnjuje dr. Gaja Bužan iz Klinike Primadent in dodaja, da je še bolje, če se kajenje opusti celo šest mesecev pred posegom.

Splošno zdravje

Večina dobro nadzorovanih zdravstvenih stanj ne povzroča težav, vendar je nekaj takih, ki zahtevajo našo pozornost. Ob nekontrolirani sladkorni bolezni ali imunskih boleznih se je prej potrebno pogovoriti z zobozdravnikom, ki se v primeru večje težave posvetuje tudi z zdravnikom. Tudi alergija na titan, ki sicer ni pogosta, lahko zahteva uporabo drugega materiala. V tem primeru se največkrat uporablja cirkonij, kjer do teh težav ne prihaja, saj ni doslej ni znano, da bi povzročil kakšno alergijo.

Zobna ambulanta

Postopek, ki traja...

Ko se v kost vstavi vijak, je potrebno skrbno spremljanje, da vidimo, ali je kost vsadek sprejela. Temu se reče osteointegracija in je nujna, da se kost zlije na vsadek, da postane dovolj stabilen, sicer se lahko pojavijo težave. Na žalost je to postopek, ki ga ni mogoče pospešiti. Traja približno 2-4 mesece. Ko je osteointegracija končana, je zobni implantat dokončno stabilen in z njim ne bo težav. V nekaterih klinikah, se odločajo za hitro rešitev in sicer implant naredijo takoj.. Predvsem nepoučene stranke to zelo cenijo, saj jim omogoča prihranek na času, ne vedo pa, da lahko to povzroči številne težave. "

Tudi tistim, ki pridejo iz tujine, ne omogočimo izdelave implanta brez osteointegracije, ki traja nekaj mesecev, saj verjamemo, da je to osnova za kakovostno storitev, ki ne bo povzročala težav naših pacientov na dolgi rok", poudarja Jan Pinterič, direktor družbe Emazing, kjer v okviru produkta Aesthetic Holidays obravnavajo tudi veliko pacientov iz tujine.

Redne kontrole

"Ker je postopek zobne implantacije večstopenjski poseg, je zelo pomembno, da redno obiskujete zobozdravnika. Tako boste zagotovili, da vse poteka tako kot mora. Tudi po namestitvi implantata, krone ali zobne proteze so potrebni redni pregledi, da ste prepričani, da vaš implantat ostaja zdrav in brez zapletov", zaključuje dr. Mirjana Tavčar iz Klinike Primadent.



Več v Gospodarstvo