Na štajerski avtocesti je bil promet oviran celoten dan, na DARS-u pojasnjujejo razloge

Zaradi prevrnjenega tovornega vozila je promet na štajerski avtocesti bil oviran do večera. Vmes so nastali zastoji vse do Ljubljane. Na DARS-u so podali podrobnejše informacije o poteku dogodkov.

Prlekija-on.net, sobota, 1. oktober 2022 ob 08:20
Na avtocesti se je prevrnilo tovorno vozilo, foto: DARS

Na avtocesti se je prevrnilo tovorno vozilo, foto: DARS

V četrtek zjutraj je na štajerski avtocesti prisšlo do prometne nesreče, kjer je zaradi prevrnjenega tovornega vozila nato bil promet oviran do večera. Na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) so zato podali sporočilo za javnost, kjer so pojasnili razloge zakaj je promet bil tako dolgo oviran.

"Zaradi nejevolje številnih uporabnikov nad včerajšnjim dolgotrajnim postopkom odstranitve tovornjaka z zmrznjenim mesom pojasnjujemo, da v družbi DARS vse postopke odvažanja tovornih vozil, udeleženih v prometnih nesrečah, izpeljujemo po navodilih in dogovoru s policijo. Tako je bilo tudi v primeru včerajšnje nesreče tovornega vozila na štajerski avtocesti, kjer je zaradi živilskega tovora policija odredila, da bo za odvoz tovora s kraja nesreče poskrbela Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin oziroma njen pogodbeni izvajalec, " so pojasnili v uvodu ter v nadaljevanju podali podrobnejše informacije o poteku dogodkov, ki jih objavljamo spodaj.

Avtocesta je zaprta, foto: Promet.si

Zaradi prometne nesreče močno oviran promet, zastoj vse do Ljubljane


V četrtek ob 5.43 je na odseku štajerske avtoceste med Blagovico in predorom Podmilj v smeri Maribora osebno vozilo trčilo v levo varnostno ograjo ter obstalo na voznem in prehitevalnem pasu. Tovorno vozilo se je pri izogibanju trčenju z osebnim vozilom zaletelo v desno varnostno ograjo in se prevrnilo na bok.

Prometna nesreča
Tovorno vozilo je prevažalo zamrznjeno hrano, foto: DARS

Kot pojasnjujejo, je DARS takoj po prometni nesreči obvestil vse službe sistema za zaščito in reševanje, začel z obveščanjem uporabnikov s spremenljivo prometno signalizacijo in prek Prometnoinformacijskega centra ter prek pogodbenega izvajalca avtovleke začel s postopkom za odstranitev obeh vozil, udeleženih v prometni nesreči. Ko so gasilci in policisti izvedli vse nujne postopke, povezane z zavarovanjem kraja prometne nesreče in dokazov, je DARS dogodek na priključku Blagovica zavaroval s popolno zaporo in se lotil reševanja ujetih vozil v zapori. Ves čas zapore so vozila preusmerjali na vzporedno cesto.

Zaradi tovora je za odvoz morala poskrbeti Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

"Ob 6.50 je na kraj prometne nesreče prispel Darsov pogodbeni izvajalec avtovleke, ki pa je lahko odpeljal le osebno vozilo, saj smo s strani policije dobili odredbo, da bo zaradi živilskega tovora na tovornjaku (zamrznjenega mesa) za odvoz tovora poskrbela Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ob 8.44 smo prejeli informacijo, da je inšpekcija za odvoz in uničenje mesa pooblastila podjetje Koto," so pojasnili.

Med 11. in 14.02 uro je potekal pretovor in odvoz mesa, ki so ga opravila tri tovorna vozila podjetja Koto. V tem času so v družbi DARS skupaj s policijo sprejeli odločitev, da bodo takoj po končanem odvozu tovora odprli en prometni pas, da bi čim hitreje sprostili promet po štajerski avtocesti v smeri Maribora. "Tovornega vozila namreč ni bilo mogoče premakniti, da bi lahko sprostili dva pasova. Tako smo ob 14.05 odprli prehitevalni pas, odstranitev tovornega vozila pa preložili na nočni čas, ko je na avtocesti manj prometa."

Prometna nesreča
Odstranjevanje so nadaljevali zvečer, foto: DARS

Odstranitev nadaljevali zvečer, ko je manj prometa

Ob 21.45 so ponovno zaprli avtocesto, dvignili in odpeljali vozilo ter začasno sanirali varnostno ograjo, odsek Blagovica-Trojane pa ponovno odprli ob 23.30.

"Poudariti želimo, da se v družbi DARS ves čas trudimo, da bi bil promet na naših avtocestah in hitrih cestah čim bolj pretočen, je pa dejstvo, da je prometa vedno več in s tem narašča tudi število dogodkov, ki lahko vplivajo na slabšo pretočnost in jih ne moremo načrtovati vnaprej (kot so na primer prometne nesreče).

S tem namenom DARS v sodelovanju z drugimi službami in institucijami izvaja različne akcije, ki pripomorejo k večji prometni varnosti in spodbujanju vozniške kulture. S pomočjo portalov, polportalov, spremenljivih prometnih znakov in drugih kanalov voznike poleg obvestil o prometnih nesrečah, izrednih dogodkih in vzpostavitvi reševalnega pasu opozarjamo tudi na preventivno ravnanje (omejitve hitrosti, menjave pasov, upoštevanje varnostne razdalje, uporabo telefona med vožnjo, nevarnost alkohola ...)," so še navedli.

Ob tem uporabnikom priporočajo, da se pravočasno pozanimajte o razmerah v prometu. Prometne informacije so dosegljive v Prometno informacijskem centru na telefonski številki 1970, na brezplačnem avtomatskem odzivniku 080 22 44, prek spletne strani www.promet.si in prek brezplačne mobilne aplikacije Promet+.



Več v Črna kronika