Zaključek Bralne značke za odrasle »V sozvočju z naravo«

Na zaključno prireditev bralne značke za odrasle pa so povabili naravovarstvenika, svobodnega raziskovalca, pisca, scenarista in publicista, ki nas neutrudno opozarja o ekološki problematiki in o stanju duha v naši družbi, ki nam vedno znova in znova odpira oči in išče rešitve, Antona Komata.

Prlekija-on.net, petek, 28. oktober 2022 ob 09:03
Zaključek Bralne značke za odrasle

Zaključek Bralne značke za odrasle

Pred 18-imi leti smo v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj naše krajane prvič povabili k posebnemu projektu vzpodbujanja branja - k bralni znački za odrasle. Pred dvema letoma smo se odločili, da k organizaciji pristopimo samostojno in tako smo bralni seznam priporočenih del začeli pripravljati knjižničarji Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož. Sedemnajsto, torej kmalu polnoletno, Bralno značko za odrasle, ki smo jo poimenovali V sozvočju z naravo, smo posvetili zeleni tematiki. Pri izboru smo mislili na različne bralne okuse, in tokrat smo prvič v izbor branja uvrstili poleg leposlovnih del različnih žanrov, obdobij in nacionalnosti, tudi strokovna dela. Odzivi so bili odlični.

Bralno značko za odrasle, ki je od 15. novembra 2021 do 15. septembra 2022 potekala v vseh organizacijskih enotah knjižnice, je osvojilo 51 bralcev, ki so skupaj prebrali kar 321 knjig. Na tokratni bralni seznam smo uvrstili 40 del, a so bralci posegli še po 40 drugih naslovih, od tega so po svojih bralnih izkušnjah in navadah izbrali 30 del izbrane tematike drugih avtorjev. Za osvojitev bralne značke je potrebno prebrati 5 knjig s seznama. Pri tem je potrebno izpostaviti in pohvaliti bralca in dve bralki, ki so prebrali po 9 oziroma kar 12 knjig s seznama. Posebno pohvalo si zaslužijo tudi zaposleni Osnovne šole Ivanjkovci, ki so se kolektivno odločili izraziti svojo podporo bralni kulturi in so brali po seznamu in osvojili bralno značko.

V bralni znački vabimo, da bralci berejo bolj poglobljeno in po branju prebrana dela ocenijo ter z nami delijo svoje občutke in misli o prebranem ali citate iz knjig, ki so jih navdušile. Zapisali so jih res veliko, zato verjamemo, da je vsaka prebrana knjiga pustila trajen pečat, ki bralce dela boljše, zrelejše, modrejše.

Najbolj brana in najbolj navdušujoča dela so bila: Marlo Morgan: Imenovali so jo Dvoje src, Prežihov Voranc: Solzice, Antoine Saint-Exupery: Mali princ, Jean Giono: Mož, ki je sadil drevesa, Stanko Kociper: Jeruzalemski zvonar: Zgodbe bivših ljudi, Maja Lunde: Zgodovina čebel, Ciril Ambrož: Zavarovana območja v Prlekiji, Ksenija Trs: Kdo se boji črnega moža? in Sara Gruen: Voda za slone, Mandy Hager: Pesem za kitovo pot domov, Marie Ane Kolman: Drevesa, Paolo Giordano: Raztrgajmo nebo, Kako naj vam prodamo modrino neba - govori indijanskih poglavarjev, David Attenborough: Življenje na našem planetu in Märta Tikkanen: Veliki lovec.

Veseli nas, da ljudje še vedno radi berejo, in v tej dejavnosti najdejo mir, zabavo, tolažbo, navdih, znanje... Veseli nas tudi, da tudi med odraslimi še žari veselje do tekmovanj ali akcij kot je bralna značka, kjer so vsi zmagovalci. In za letošnje zmagovalce, smo knjižničarji izbrali trajnostno naravnano darilo, saj so poleg priznanja in stekleničk za vodo prejeli še mešanico semen. Ker smo spomladi preizkusili kaljivost zaloge iz Knjižnice semen, smo na knjižničnem cvetličnem vrtu vzgojili enoletnice, ki so lepo semenile. Bralce bodo naslednje poletje poleg dobrih knjig iz knjižnice tako navduševali še barvni vzorci cinij, kozmej, orlic in verben. Na zaključno prireditev bralne značke za odrasle pa smo povabili naravovarstvenika, svobodnega raziskovalca, pisca, scenarista in publicista, ki nas neutrudno opozarja o ekološki problematiki in o stanju duha v naši družbi, ki nam vedno znova in znova odpira oči in išče rešitve, gospoda Antona Komata. Objavil je na stotine člankov, je scenarist in voditelj TV-filmov in radijskih oddaj, predavatelj, varuh narave ter avtor več kot 20 knjig.

Ena od bralk je v bralno mapico bralne značke zapisala citat iz njegove knjige »Zemlja, voda, seme«:
»Če želiš biti srečen en dan, se napij, če želiš biti srečen eno leto, se oženi, če želiš biti srečen vse življenje, si omisli vrt. Čuvaj prst na svojem vrtu. Poberi najboljša semena za v prihodnje, podari jih prijatelju.«

V Tednu splošnih knjižnic, ki ga bomo praznovali od 14. do 18. novembra 2022, bomo začeli z novo sezono, tokrat polnoletno, 18. bralno značko za odrasle in objavili seznam del na izbrano temo. Vabljeni k sodelovanju!

Marijana Korotaj, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož
Foto: Arhiv Knjižnice Ormož



Več v Kultura in izobraževanje