Ekipa Rdečega križa Ljutomer sodelovala na veliki mednarodni vaji na Hrvaškem

Sodelovali so Manja Rudolf, Darko Rudolf in Danijel Lesničar v imenu Rdečega križa Slovenije.

Prlekija-on.net, petek, 28. oktober 2022 ob 09:36
Mednarodna vaja Neighbours Help First

Mednarodna vaja Neighbours Help First

Minuli konec tedna je v Koprivnici na Hrvaškem, na jezeru Šoderica, potekala mednarodna vaja "Neighbours Help First", ki je potekala v organizaciji hrvaškega Rdečega križa. Sodelovala je tudi ekipa Rdečega križa Ljutomer (Manja Rudolf, Darko Rudolf in Danijel Lesničar) v imenu Rdečega križa Slovenije.

Približno 500 udeležencev se je moralo preizkusiti v različnih nalogah, glavni poudarek je bil na pomoči lokalnemu prebivalstvu v primeru velike poplave, sicer pa so bile ekipe izpostavljene dvodnevnemu bivanju v bližnjem kampu.

Na Hrvaškem je bila takšna mednarodna vaja prvič izvedena istočasno na dveh lokacijah - krizni štab je bil v Državnem logističnem centru hrvaškega Rdečega križa, kjer je potekalo sprejemanje odločitev in koordinacija z ekipami na terenu, kjer so imeli odlične pogoje za primer katastrofalnih poplav. Organizacija evakuacijskega centra, sama evakuacija, delitev humanitarne pomoči, psihosocialna podpora, pripravljenost ekip za iskanje pogrešanih oseb, nudenje prve pomoči in seveda logistična podpora. Poseben poudarek je bil na reševanju ljudi iz vode v oteženih razmerah, ko so morali s pomočjo čolnov in specializiranih plovil Rescue Runner pomagati tudi skupini ljudi, ki je ostala ujeta na otoku.

Kot že tolikokrat doslej, so se prisotne ekipe odzivale odlično, sodelovanje je bilo na najvišji možni ravni in odgovorni so se lahko prepričali, da so prisotne ekipe pripravljene tudi na najhujše. Seveda pa si želijo, da bi svoje znanje dokazovali predvsem na tovrstnih vajah.

Sodelovale so še ekipe Rdečega križa iz Španije, Albanije, Turčije, Poljske, Bolgarije in Hrvaške.



Več v Kultura in izobraževanje