Da bi poučili mlajšo polnoletno generacijo o trti in kulturi pitja vina, so izdali publikacijo Mladi in vino

Gre za prvo tovrstno izdajo v takšni obliki in vsebini, naslovljeno na mlajšo populacijo ter unikatni edukativni pristop k osveščanju mladih, ki se pričenjajo srečevati z žlahtnim vinom.

Prlekija-on.net, sobota, 5. november 2022 ob 08:08
Pri tem gre za absolutno pozitiven in edukativen namen Evropskega reda vitezov vina

Pri tem gre za absolutno pozitiven in edukativen namen Evropskega reda vitezov vina

V Evropskem redu vitezov vina, Konzulatu za Slovenijo so se odločili izdati publikacijo v obliki brošure Mladi in vino. Namenjena je mladim polnoletnim generacijam z željo, da se z najbolj kultno in kulturno alkoholno pijačo na svetu seznanijo na način, ki zagotavlja vsa osnovna vedenja o trti in vinu, o njuni vidni vlogi v zgodovini, o sortah grozdja, o kulturi pitja vina, okušanju vina, barvah, okusih in aromah, vrstah in stilih vina, ocenjevanjih vina, kozarcih in še mnogo čem. Gre za prvo tovrstno izdajo v takšni obliki in vsebini, naslovljeno na mlajšo populacijo ter unikatni edukativni pristop k osveščanju mladih, ki se pričenjajo srečevati z žlahtnim vinom.

Slovenija je v Evropi in tudi v svetu ugledna vinorodna dežela, ki svoje vino predstavlja kot avtohtono, saj enakega ni mogoče pridelati nikjer drugje. Mladi ljudje, ki šele oblikujejo svoje vrednote, naj bi nekaj vedeli o vidni vlogi trte in vina pri nastajanju civilizacij ter razumeli ekonomsko, socialno in kulturno poslanstvo vina za danes in jutri. Vino je sestavni del naše prehrane, življenjskega sloga in običajev, je del naše identitete, nikakor pa ne sme biti sredstvo za opijanje.

Pri nastajanju publikacije so pro bono sodelovali eminentni enologi in ostali strokovnjaki v viteškem redu na čelu z dr. Julijem Nemaničem, za oblikovanje in tisk pa so prispevali številni donatorji.

Brošura izhaja v fizični in digitalni obliki in bo med mlade preko mnogih posrednikov brezplačno deljena na različne sodobne načine. Brošuro si v digitalni obliki lahko ogledate na spletni strani www.vinskivitezi.si.

Kot še navajajo, gre za absolutno pozitiven in edukativen namen Evropskega reda vitezov vina, po smernicah UNESCO, OIV, CEEV..., nikakor pa za spodbujanje prekomernega pitja vina ali pospeševanje potrošnje.

Uredniški odbor sestavljajo Tomislav Kovačič, prvi prokonzul, doc.dr. Julij Nemanič, redovni enolog, prof.dr. Marin Berovič, redovni ataše, Andrej Šajnovič, redovni pronotar, mag. Anton Vodovnik, redovni enolog, Anton Pezdirc, prokonzul administrator, dr. Miran Vodopivec, redovni enolog in Meta Frangež, assesorin.



Več v Kultura in izobraževanje