Po dveh letih župan Anton Slana ponovno pripravil sprejem za uspešne občane

Priznanja župana so prejeli uspešni posamezniki in skupine iz Občine Sv. Jurij ob Ščavnici.

Branko Košti, ponedeljek, 7. november 2022 ob 22:29
Sprejem uspešnih občanov Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Sprejem uspešnih občanov Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana je v četrtek, 3. novembra, v Kocbekovi dvorani KUS pripravil sprejem uspešnih občanov Občine Sv. Jurij Ob Ščavnici.

Po uvodnem nastopu glasbene skupine Bosi, je zbrane nagovoril župan in se zahvalil posameznikom in skupinam, ki so v letih 2021 in 2022, na različnih področjih delovanja dosegli nadpovprečne dosežke ter s tem doprinesli k ugledu in razvoju občine. S podelitvijo priznanj župana jim je izkazal čast in hvaležnost za njihove dosežke in jim obenem pokazal, da v lokalni skupnosti cenijo njihovo delo, trud in voljo.

Priznanja župana so prejeli:

Dr. Jakob Kraner, ki je v letu 2021 doktoriral na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani z naslovom disertacije Karakterizacija biorazgradljivih zlitin iz sistema železo-mangan (Fe-Mn) sintetizirane s selektivnim laserskim taljenjem.

Tematika je obsegala izdelavo nove izboljšane zlitine za uporabo v medicinske namene. Uporabnost novega materiala nudi ugodnejšo zamenjavo stalnih in začasnih implantantov pri obnavljajočih tkivih, kar bi še posebej pri otrocih zmanjšalo število operativnih posegov z namenom odstranitve implantantov po okrevanju.

Raziskovalni skupini iz Inštituta za kovinske materiale in tehnologije je po zasnovi Jakoba Kranerja kot prvi na svetu uspelo izdelati konstrukcijo implantanta s 43% zaprto poroznostjo iz biorazgradljivega materiala železo-mangan-srebro (Fe-Mn-Ag), ki ima načrtovanih 1,3 mm razkroja na leto.

Letos je prejel povabilo Francoskega vojaškega muzeja, ki hrani grobnico Napoleona Bonaparteja, za izvedbo predavanja na temo arheometalurških analiz oklepov iz srednjega veka.

Blaž Novak, diamantni maturant Srednje lesarske in gozdarske šole v Mariboru, ki je vse letnike končal z odličnim uspehom, na poklicni maturi dosegel vse točke in s tem postal diamantni maturant. Udeležil se je tudi sprejema za diamantne maturante, ki sta ga organizirala predsednik države Borut Pahor in minister za izobraževanje znanost in šport dr. Igor Papič.

Marko Mesarič, uspešen tekmovalec s kasaškimi konji in prizadevnemu gasilcu.

Gregor Bec ml., najspretnejši občan pri delu z motorno žago, ki je na regijskem tekmovanju osvojil 2. mesto in sodeloval na državnem tekmovanju na sejmu AGRA v G. Radgoni. Z motorno žago tekmuje že od leta 2005 in si je priboril že tudi nekaj zmag.

Kmetija Slana iz Bolehnečic, na kateri je bil vzrejen kasač Frodo S, konj leta 2021 z največjim zaslužkom ter absolutni državni rekorder na kratko, srednjo in dolgo distanco. Zaenkrat je tudi v letu 2022 najbogatejši slovenski kasač, z rekordom sezone in državnim rekordom na dolgo distanco iz obrata.

Sandi Podgoršek, uspešen športnik v, pri nas dokaj nepoznani športni disciplini, footgolfu, športu, ki združuje nogomet in golf. Namesto golf žogice se uporablja nogometna žoga, katero z nogo ciljajo proti luknji premera dobrih 50 centimetrov. Sandi je v kategoriji članov dosegel 4. mesto v slovenski footgolf ligi, udeležuje pa se tudi mednarodnih tekmovanj na katerih dosega solidne rezultate.

Matic Podgoršek, ki uspešno stopa po stopinjah svojega očeta, saj je na državnem prvenstvu v footgolfu na Ptuju v kategoriji kadeti U16 dosegel 1. mesto. Oba, Sandi in Matic, sta s soigralci iz ekipe Footgolf klub Pomurje zasedla 2. mesto na Ekipnem državnem prvenstvu v Footgolfu - Match Play 2022, ki se je v oktobru odvijalo na Ptuju.

Mihael Kukovec, perspektivni ribič, ki je na državnem prvenstvu v lovu rib s plovcem, v kategoriji U-25, ki je potekalo dva dni na reki Savi v Radečah, med enajstimi tekmovalci osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji U-25. S tem rezultatom se je uvrstil na svetovno prvenstvo, ki ga je letos gostila Slovenija. V skupnem seštevku se je izmed 62 tekmovalcev uvrstil na 31. mesto.

V državni B-ligi v lovu rib s plovcem potekajo tekmovanja po vsej Sloveniji kar 4 vikende. Mihael Kukovec je izmed 70 tekmovalcev dosegel odlično 19. mesto.

Aljaž Hecl, ki se prav tako dokazuje v ribištvu. Na državnem prvenstvu v lovu rib s plovcem v kategoriji U-15, ki je potekalo dva dni na reki Savi v Radečah, je med 9 tekmovalci v skupnem seštevku dosegel 5. mesto in se uvrstil na svetovno prvenstvo.

V kategoriji U-15 se je v skupnem seštevku izmed 44 tekmovalcev uvrstil na odlično 9. mesto.

Dragica Himelrajh, državna prvakinja v spretnostni vožnji s traktorjem in enoosno prikolico, ki poleg tega, da zelo dobro vozi traktor, obvlada delo z motorno žago, saj tekmuje na sekaških tekmovanjih. Zmagala je že na regijskem tekmovanju in uspešno tekmovala tudi na državnem tekmovanju.

Pionirji in mladinci PGD Bolehnečici, ki so se kot pomurski prvaki uvrstili na državno tekmovanje, ki je potekalo na atletskem stadionu v Celju, 5. in 6. junija. Ekipi, ki sta prvič sodelovali na državnem tekmovanju, sta dosegli odlične rezultate: mladinci so bili 7., pionirji pa 11. v državi. Njihov mentor je Aljaž Žunič, kateremu pri delu pomagata Denis Slavič in Matevž Žunič.

Pionirji PGD Grabonoš, ki so na regijskem tekmovanju v Murski Soboti dosegli 7. mesto. Njihov mentor je Milan Domajnko.

Pionirji PGD Selišči - Kupetinci za doseženo 14. mesto na regijskem tekmovanju v Murski Soboti, mentor je Anton Štuhec.

Družinska kmetija Roškar iz Kokolajnščaka, za drugo najboljšo prvesnico v Sloveniji črno bele pasme, AVICI, katero je na prireditvi strokovno predstavil Marjan Špur, priznanje pa izročil direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije - Zavoda Murska Sobota dr. Stanislav Kapun.

Za glasbeni pridih prireditve je poleg glasbene skupine Bosi poskrbela mlada talentirana glasbenica Katarina Štuhec.



Več v Kultura in izobraževanje