Pričeli so se Miklošičevi dnevi 2022

Uvod v letošnji projektni teden so pričeli s strokovnima ekskurzijama, saj so se dijaki prvih letnikov odpravili v Ljubljano (Ljubljana v času), drugi letniki pa so spoznavali Dunaj skozi življenje Slovencev na Dunaju.

Prlekija-on.net, petek, 18. november 2022 ob 18:49
Miklošičeve dneve so pričeli z obiskom Dunaja

Miklošičeve dneve so pričeli z obiskom Dunaja

Z vsebinsko širokim in bogatim naborom aktivnosti, združenimi pod naslovom Zgodbe živijo, bodo tudi letos na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer izvedeni tradicionalni Miklošičevi dnevi. Organizirane so različne dejavnosti, za dijake bodo izvedena predavanja s področij književnosti, jezika in naravoslovja.

Uvod v letošnji projektni teden so pričeli s strokovnima ekskurzijama, saj so se dijaki prvih letnikov odpravili v Ljubljano (Ljubljana v času), drugi letniki pa so spoznavali Dunaj skozi življenje Slovencev na Dunaju.

Miklošičeve dneve smo pričeli z obiskom "Miklošičevega" Dunaja.

Objavil/a Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer dne Petek, 18. november 2022

S ponedeljkom bodo projektni teden nadaljevali z ogledom filma o Francu Miklošiču, ki je nastal v produkciji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Nato pa se bodo zvrstili projektni dnevi Narečja nas bogatijo (1. letnik), Naravoslovje (2. letnik) ter Migracije nekoč in danes (3. letnik).

V torek jih bo v Domu kulture Ljutomer skozi predavanje Vloga in položaj žensk skozi sociološko perspektivo popeljala dr. Suzana Košir, s Filozofske fakultete v Mariboru. Sredi dneva pa bo v Mladinskem centru Ljutomer potekala okrogla miza: Prednosti in priložnosti življenja v Prlekiji. Dan bodo zaključili s prireditvijo v prostorih gimnazije - Večer prleške misli in besede.

V sredo, 23. novembra, se bodo 4. letniki odpravili na strokovno ekskurzijo v Radgonski kot (Naši braniki), dogajanje na šoli pa bodo v dopoldanskem času popestrili dijaki 1. u, ki so pripravili gledališko igro Aperta de vivet.

Ker se zavedajo pomena branja knjig in vpliva na človeka, jih bosta skozi pogovor o temi Zgodbe oživijo ... popeljala pravljičarka Jasna Branka Staman in mag. Saša Pergar.

Zadnji dan bodo na šoli gostili pisatelja Dušana Šarotarja, ki jim bo skozi pogovor predstavil svojo pisateljsko pot in ustvarjanje. Miklošičeve dneve bo za zaključek bogato dopolnila tudi dr. Marija Meznarič, skozi temo Naše telo, izziv sodobnega časa.

Skozi projektni teden bodo posredno vstopili v svet našega velikega jezikoslovca, raziskovalca slovanskih jezikov, ustvarjalca primerjalne slovanske slovnice, hkrati pa ohranili spomin na tega velikana ter nadaljevali tradicijo Miklošičevih dni.

Miklošičevi dnevi 2022



Več v Kultura in izobraževanje