Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Zajtrk je bil obarvan tradicionalno slovensko, s sestavinami lokalnih kmetij ter proizvodi, ki so jih v vrtcu pripravili sami.

Prlekija-on.net, nedelja, 20. november 2022 ob 14:21
Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Na dan slovenske hrane smo tudi v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk. Gre za vseslovenski projekt, ki ga izvajamo v vrtcu že vrsto let z namenom, da bi se izboljšalo zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudilo aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Naš zajtrk je bil gotovo obarvan tradicionalno slovensko, s sestavinami lokalnih kmetij ter proizvodi, ki smo jih v vrtcu pripravili sami.

V našem vrtcu se prav vsi dobro zavedamo, da je izbira hrane slovenskega porekla zelo pomembna, še pomembnejši pa vzgled pri naših vsakodnevnih navadah, saj je takrat naš kompas vrednot najbolj očiten.

Pod letošnjim sloganom »ZAJTRK Z MLEKOM - SUPER DAN«, smo otrokom, zaposlenim in gostom postregli z tradicionalnimi živili. Sestavljen je bil iz domačega rženega kruha, domačega masla, medu lokalnih čebelarjev, domačega mleka in domačega jabolka. Pridne kuharice so ob pomoči otrok spekle okusno pito in omamno dišeče medenjake. Vabljivo so kukali z krožnikov, kajti bili so v obliki čebelice.

Zajtrk je bil res nekakšen zaključek. V vrtcu pa smo počeli marsikaj. Oglasne deske našega zrcalijo pridno delo otrok. Počeli smo ogromno stvari, preko katerih so otroci spoznavali, kako zelo pomembna je slovenska hrana.

Ogledali smo si čebelnjak v Lisjakovi strugi, katerega je izdelal domačin g. Vlado Drvarič. Otrokom je podrobnosti izdelave razložil na zanimiv, preprost način. Otroci vedo, da je čebelnjak prostor v katerega zložimo panje pod skupno streho. Izdelan je iz lesa, naravi prijaznega materiala in pobarvan z zanimivimi barvami. Predsednik Čebelarskega društva Peter Dajnko Gornja Radgona g. Tadej Kokol nas je obiskal v vrtcu. Ob pomoči pravljice smo spoznavali čebele, njihovo poslanstvo ter njihov končni produkt pri katerem so nepogrešljivi prav čebelarji. Otroci so bili navdušeni nad ugankami, ki pa niso bile samo čebelje. Zajel je vse sestavine zajtrka, kot so -maslo, med, kruh, mleko in jabolka. Skupaj z g. Igorjem Paldaufom smo spoznavali živila in hrano, ki pripomorejo k zdravemu načinu življenja. Otroke je zanimalo, »Kje raste kruh?«. Preko zanimive predstavitve smo skupaj spoznavali, kako nastane (zraste) kruh. Kaj vse potrebujemo za le to vsakodnevno živilo. Proces nastanka moke in kasneje kruha je bil otrokom zelo zanimiv, kajti lahko so si ogledali velike traktorje in stroje s katerimi najprej posejemo žito, nato ga skrbno negujemo, požanjemo in žito posušimo, zmeljemo v mlinu, skrbno spravimo v vreče..., in šele takrat lahko moko uporabimo za peko najrazličnejših dobrot, med drugim tudi kruha. Otrokom je bilo zelo všeč tako pestro in zanimivo delo kmeta.

Tudi pokušnja domačega jabolčega soka je bila zelo zanimiva. Na kmetiji Šerbinek le to počnejo na tradicionalen način. Ročno pobirajo jabolka, jih zmeljejo v mlinu, stisnejo v preši. Nato sok v kotlu segrevajo do določene tempetature, ga nalijejo v steklenice in leže shranijo v temni kleti.

Izdelali in pokušali smo jabolčno čežano, katero smo pripravili povsem sami. Prav tako smo se lotili peke najrazličnejših stvari -jabolčne pite, medenjakov, žemljic in rženega kruha.

Likovno ustvarjanje sestavin tradicionalnega zajtrka, čebelnjak s panji in čebelami, plakat Od zrnja do kruha, plakat Slovenski tradicionalni zajtrk- živila, ki so značilna za ta dan, televizija - kartonska škatla z narisanimi risbami: čebelnjak, čebelar, med, kruh, pekarna, krava ...,naglavni trakovi (čebele), pogrinjki, slikanje čebel v satovju, izdelava plakata o mleku, izdelava krušne peči... je bilo vsakodnevno delo vrtiljakov dejavnosti. To pomeni, da so se otroci lahko vključevali v ponujene dejavnosti po želji.

Ogled posnetkov pridelave in predelave mleka ter kuhanje in degustacija domačega mleka je dala otrokom poseben navdih za delo. Nastala je zanimiva deklamacija o mleku.

Ob pomoči staršev smo zbirali tudi reke o sestavinah zajtrka ter recepte jedi, ki so jih nekoč jedli z zajtrk. Nastala je zanimiva zbirka.
Ob najrazličnejših vrtiljakih dejavnosti smo spoznavali tudi našo tradicijo ter zaplesali ob zvokih harmonike. Ljudska plesa Ob bistrem potoku je mlin in Mati pogače pečejo so otroci osvojili in vzeli povsem za svoja.

Imeti v mislih, da se k najboljšemu sosedu- kmetu odpravimo večkrat, in tako zagotovimo boljši jutri zase in zanj, je bilo za nas gotovo neko vodilo. Ob tem smo dobili navdih in nastala je zanimiva fotografska razstava za naslovom » VČERAJ IN DANES - ZA JUTRI«.

Vsi deležniki v procesu se zavedamo, da imamo pomembno nalogo in poslanstvo. V našem vrtcu gotovo ponujamo kakovostno hrano in obroke, z zasledovanjem nacionalnih in mednarodnih strateških ciljev pri zagotavljanju kakovostne hrane z uresničevanjem načela »OD VIL DO VILIC«.

Naj po domačem, tradicionalnem zajtrku iz naših miz zadiši večkrat na leto.

Zapislala: Irena Domanjko Seršen, dipl. vzg.
Eko koordinatorica vrtca



Več v Najmlajši