Dežela dinozavrov v Ljutomeru

Z mladim pisateljem Žigom Kastelicem so se sprehajali po Deželi dinozavrov, prvi mladinski knjigi, ki govori o teh pradavnih živalih na slovenskem ozemlju.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. november 2022 ob 12:16
Predstavitev knjige Dežela dinozavrov

Predstavitev knjige Dežela dinozavrov

Na sobotni večer so se v slaščičarni Flo Cukeraj z mladim pisateljem Žigom Kastelicem sprehajali po Deželi dinozavrov, prvi mladinski knjigi, ki govori o teh pradavnih živalih na slovenskem ozemlju.

Zgodbe se dogajajo v različnih krajih v Sloveniji: Ljubljani, Ljutomeru, Postojni in drugod.

V knjigi so 4 zgodbe, druga, ki nosi naslov Prleška trdnjava, pa se dogaja v domačem Ljutomeru in njegovi prelepi okolici, kjer ne manjka odlične hrane. Prleki se z dinozavrskimi nepridipravi spopadajo s slamnatimi balami, traktorji in s prav vsem, kar jim pride pod roke.

Navdihujoče futuristične, fantazijske, a hkrati tako zelo resnične pripovedi se sukajo tudi okrog slaščičarne Flo in knjižnice, žugajo pa nam tudi z apokalipso: po virusu, ki je pokončal veliko ljudi, pridejo še dinozavri, tudi mesojedi.

V ospredju so boj in strategija po preživetju, človeška skupnost (tabori), pomoč in nemoč ljudi, družinski odnosi, odnos do hrane, narave in živali.

Knjigi bodo sledila še nadaljevanja, namenjeni pa je mladim bralcem od 14+, a pisatelj jo priporoča vsem generacijam.

Predstavitve knjige, ki je bila prva v Ljutomeru, se je udeležilo veliko mladih poslušalcev s starši, na koncu pa jih je še razveselila nagradna in družabna igra z dinozavri.

Posladkali so se s slastnimi zimskimi kornetki.

Letos je pisatelj izdal že drugo knjigo (prvo so poslušali marca letos, "Ti, v moji krvi").



Več v Kultura in izobraževanje