Nekdanji ljutomerski župnik Andrej Zrim spoznan za krivega spolnega nadlegovanja

Murskosoboška škofija na spletni strani ne navaja, kakšno kazen je dobil, mu pa do izteka kazni, ki mu jo je naložilo sodišče, velja tudi naložena kazen cerkvenega sodišča v Ljubljani, so zapisali.

Prlekija-on.net, torek, 22. november 2022 ob 10:51
Andrej Zrim

Andrej Zrim

Okrožno sodišče v Murski Soboti je nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima spoznalo za krivega kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, Višje sodišče v Mariboru pa je sodbo, ki je s tem postala pravnomočna, potrdilo. Zrim je bil za krivega spoznan na prvostopenjskem sodišču januarja letos, višje sodišče pa je sodbo potrdilo konec avgusta. Murskosoboška škofija na spletni strani ne navaja, kakšno kazen je dobil, mu pa do izteka kazni, ki mu jo je naložilo sodišče, velja tudi naložena kazen cerkvenega sodišča v Ljubljani, so zapisali.

Zrim je bil obtožen spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, oziroma spolnega nadlegovanja ministrantk in mladoletnic pri verouku. Murskosoboški škof Peter Štumpf je Zrima že aprila leta 2018 umaknil iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, nato ga je obsodilo še cerkveno sodišče. Decembra 2019 so v oznanilih na spletni strani župnije zapisali, da so bili Zrimu v obsodbi izrečeni določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija.

Andrej Zrim je lani moral zapustiti ljutomersko župnijo

Cerkveno sodišče bivšega ljutomerskega župnika spoznalo za krivega spolnega nasilja


"V zvezi s škofovim zaprosilom z dne 26. 10. 2022, ki ga je Okrožno sodišče v Murski Soboti prejelo dne 2. 11. 2022, glede poteka postopka zoper Andreja Zrima, je sodišče škofa obvestilo dne 14. 11. 2022, da je s sodbo Okrožnega sodišča v Murski Soboti opr. št. I K 26045/2020 z dne 14. 1. 2022 spoznan za krivega kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja po prvem odstavku 174. člena Kazenskega zakonika (KZ-I). Po sodbi Višjega sodišča v Mariboru z dne 25. 8. 2022 je tako sodba naslovnega sodišča postala pravnomočna in tudi izvršljiva. Zoper odločitev v skladu z zakonom so možna samo še izredna pravna sredstva.

Do izteka kazni civilnega sodišča obsojenega duhovnika velja tudi naložena mu kazen Metropolitanskega sodišča v Ljubljani," se glasi sporočilo za javnost na spletni strani murskosoboške škofije.

Ljutomerski županat in cerkev

V SŠK so mnenja, da v Cerkvi niso dolžni prijaviti suma kaznivega dejanja, posebej ko žrtev temu izrecno nasprotuje




Več v Črna kronika