V Ormožu je potekalo 26. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je tokrat nastopilo 5 slovenskih godb s preko 200 godbeniki.

Prlekija-on.net, torek, 22. november 2022 ob 13:21
26. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla

26. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla

Na martinovo soboto, 12. novembra 2022, je v Ormožu v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož potekalo 26. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, že drugo v tekočem letu.

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je tokrat nastopilo 5 slovenskih godb s preko 200 godbeniki. V okviru tekmovanja je bil izpeljan tudi skupni nastop sodelujočih godb na Kerenčičevem trgu, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje.

Na prireditvenem prostoru za Grajsko pristavo, kjer je potekalo tekmovanje, pa so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v dveh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljene na podlagi števila nastopajočih, imeli napeto tekmovalno vzdušje. Strokovna žirija, ki sta jo sestavljala dirigenta Miran Šumečnik in Mitja Dragolič, je imela težko delo, saj godbe nista ocenjevala glede na težavnost izvajanega, ter pestrost tekmovalnega programa, temveč sta morala v vsej vrhunski kvaliteti nagraditi najboljše izvedbe.

V skupnih nastopih so godbe zaigrale naslednje skupne koračnice: Vinko Štrucl - Vivat Holermuos, Emil Glavnik - Gremo na Štajersko, ter koračnico Draga Lorbka - Slovenci. Vse koračnice je dirigiral Slavko Petek, idejni oče tekmovanja godb v Ormožu.

Tekmovanje je s svojim programom, kjer je zaželeno, da vsak pihalni orkester izvede čim več slovenskega programa in vsaj eno skladbo skladatelja Vinka Štrucla, skladatelja, ki se je rodil v bližini Ormoža in se vedno rad vračal v te kraje, odlično povrnilo kulturo v slovensko godbeništvo ter v Ormož.

Petim tekmujočim pihalnim orkestrom/godbam: Prosvetno društvo Središče ob Dravi, sekcija godba, Kulturno društvo Pihalni orkester Ljubljana Vič, Društvo Pihalni orkester Sveti Anton, Pihalni orkester Glasbene šole Ormož in Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi je strokovna žirija podelila 2 zlati plaketi s pohvalo in 3 zlate plakete. Najbolje ocenjene godbe posameznih kategorij, so poleg priznanja prejele tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij - Pokal Vinka Štrucla.

Nagrajenci v posameznih kategorijah, ki so prejeli zmagovalne pokale in posebne nagrade so Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi (do 34 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Dejan Kus in Pihalni orkester Glasbene šole Ormož (nad 41 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Vladimir Krničar. Nagrade so jim podelili Danijel Vrbnjak (župan občine Ormož), Daniel Leskovic (producent za inštrumentalno glasbeno dejavnost JSKD), Barbara Podgorelec (direktor tekmovanja) in Mitja Dragolič (član žirije).

Točkovne ocene:

Kategorija do 34 članov

KD PIHALNI ORKESTER LJUBLJANA VIČ 84,0 % točk - Zlata plaketa
PROSVETNO DRUŠTVO SREDIŠČE OB DRAVI, SEKCIJA GODBA 86,0 % točk - Zlata plaketa
DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER SV. ANTON 88,0 % točk - Zlata plaketa
MESTNI PIHALNI ORKESTER RADLJE OB DRAVI 91,0 % točk - Zlata plaketa s pohvalo

Kategorija nad 41 članov

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE ORMOŽ 91,5 % točk - Zlata plaketa s pohvalo

tekst: Daniel Leskovic
foto: Matej Maček in Ivan Trunk

Objavil/a OI Ormož JSKD dne Torek, 15. november 2022


Več v Kultura in izobraževanje