Ljutomerčanki slavili na državni reviji poustvarjalcev glasbenega izročila Napev - odsev

Po izboru žirije - zmagovalka Napev - odsev, državne revije poustvarjalcev glasbenega izročila je postala Béročka (Selma Franov in Marinka Prelog), Zavod Herbija Prlekija, Ljutomer.

Prlekija-on.net, torek, 22. november 2022 ob 14:01
Béročka - Selma Franov in Marinka Prelog

Béročka - Selma Franov in Marinka Prelog

»Državno revijo Napev - odsev je zaznamoval pester program ter odlična pripravljenost zasedb, uvrščenih na državno revijo. Z gotovostjo lahko rečemo, da je letošnji Napev - odsev postregel z daleč najbolj suverenimi, dodelanimi in kakovostnimi nastopi do sedaj. Državna revija poustvarjalcev glasbenega izročila je tako (tudi) s prenovljenimi razpisnimi pogoji, kriteriji ocenjevanja obrodila sadove - pri nastopajočih spodbudila željo po premišljenem pristopu k (po)ustvarjanju, zavzetih pripravah na nastop in predstavitvi pred poslušalci in gledalci ter izvajalce spodbudila k pripravi raznolikih in premišljenih programov s kakovostno izvedbo,« je povedala Tjaša Ferenc Trampuš, producentka za folklorno dejavnost JSKD.

V soboto, 19. novembra se je v Prosvetnem domu Artiče odvila državna revija poustvarjalcev slovenskega glasbenega izročila. Občinstvo je dvorano napolnilo do zadnjega kotička in skupaj z nastopajočimi ustvarilo čudovito vzdušje.

Prireditev najboljših ljubiteljskih poustvarjalcev glasbenega izročila v organizaciji »Folklorne dejavnosti« s producentko Tjašo Ferenc Trampuš, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in območno izpostavo JSKD Brežice, je spremljala tudi tričlanska strokovna žirija v sestavi Petra Trobec, Matej Jevnišek in Blaž Andrejka. Slednja je ob koncu prireditve razglasila in podelila nagrade za 1., 2. in 3. mesto.

3. mesto po mnenju strokovne žirije so prejeli Šuštarji, KD Rudija Jedretiča Ribno.
2. mesto je strokovna žirija dodelila zasedbi Maroltovke in Maroltovski godci, Akademska folklorna skupina France Marolt, Ljubljana.
1. mesto po izboru žirije - zmagovalka Napev - odsev, državne revije poustvarjalcev glasbenega izročila je postala Béročka (Selma Franov in Marinka Prelog), Zavod Herbija Prlekija, Ljutomer.

Deseterico nastopajočih na državni reviji poustvarjalcev glasbenega izročila so dopolnili še:
- Naklanske ropotulje - mlade pevke ljudskih pesmi FS Podkuca, KD Dobrava Naklo in OŠ Naklo
- Pevci ljudskih pesmi KD FS Karavanke, Tržič
- Kapelski pubje, KD Kapele
- Alpski orkester AFS France Marolt, Ljubljana
- Drumlce, KUD Židan Parazol, Ljubljana
- Ljudski pevci iz Luč, KUD Tone Mlačnik Luče
- Pevke ljudskih pesmi Kitice, FD »Anton-Jože Štrafela« Markovci

Območna srečanja poustvarjalcev glasbenega izročila, na katerih se je predstavilo 227 zasedb, so potekala po celi Sloveniji od januarja do oktobra, strokovno so jih spremljali Urša Šivic, Jasna Žitnik, Ingrid Mačus, Klemen Bojanovič in Simona Moličnik, ki so vsak nastop na srečanjih ovrednotili. Na podlagi ocen nastopov so izvajalcem prisodili bodisi območno bodisi regijsko ali najvišjo - državno kakovostno raven.

Strokovni spremljevalci so nato sedli za mizo in na podlagi ponovnega poslušanja posnetkov vseh skupin, duetov in posameznikov, ki so se predstavili na območnih srečanjih in dosegli državno raven, izbrali 10 najboljših, ki so nastopili na minuli državni reviji Napev - odsev.

Foto: Janez Eržen, JSKD



Več v Kultura in izobraževanje