Leščečki pripravili pravi spektakel ob 15-letnici delovanja!

15. folklorni večer pod naslovom »Novi svet« so si ogledali številni gledalci in tako napolnili veržensko dvorano do zadnjega sedeža.

Prlekija-on.net, sreda, 30. november 2022 ob 17:53
15. folklorni večer FS Leščeček

15. folklorni večer FS Leščeček

V soboto, 28. 11. 2022 je Folklorna skupina Leščeček v Veržeju pripravila čudovit glasbeni večer petja, glasbe in plesa. 15. folklorni večer pod naslovom »Novi svet« so si ogledali številni gledalci in tako napolnili veržensko dvorano do zadnjega sedeža. Leščečki delujejo pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej. Z novo sezono je umetniško vodstvo prevzela Tjaša Rantaša, ki je vstopila v čevlje njihovega dosedanjega umetniškega vodja, Marka Rusa. Znotraj sekcije delujeta tudi Vokalna skupina Leščeček pod vodstvom Mateje Žalik Rus in Glasbeni sestav FS Leščeček pod vodstvom Davida Luknerja. Obe sekciji kažeta izjemno kvalitetno delo. Skupina je v letošnji sezoni sprejela okrog 15 novincev, kar je največ doslej. Urijo se pod taktirko Melani Korošec, ki v skupini pleše že vrsto let.

Leščečki so na koncertu prikazali zgodbo konca 19. in 20. stoletja, ko so številni Slovenci šli, v želji po boljšem življenju v »novi svet«. S plesom, pesmijo in glasbo so prikazali žalostno slovo, ki naznanja, da je potrebno zapustiti prijatelje, starše, dom - in svojo najdražjo ljubezen, ter iti s trebuhom za kruhom. Glavni lik se počasi privaja na novo življenje. Čeprav mu ničesar ne manjka, pogreša dom, še posebej njegovo Micko. V pismu ji razkrije, da tudi tam ohranjajo slovenski jezik in slovensko pesem. Prepričan je, da si bosta z Micko tam ustvarila prijeten dom. Ko ji Franček sporoči, da je vse nared - Micka zaveže culo ... in gre za njim. Dogajanje potem Leščečki postavijo v »novi svet« in nas popeljejo v svet Swinga in Shim Shama.

Naslov koncerta ima za njihovo skupino tudi globlji pomen. Skupina se je namreč v preteklih letih soočila s spremembami, ki so v članih pustile težke, pa vendar lepe spomine. S svojo mladostno energijo in željo po plesu, želijo skupino z vztrajnostjo in pogumom voditi naprej.

Program so dodatno popestrili tudi gostje. Prva se je na odru predstavila družina Fekonja iz Krapja. Za glasbo jih je navdušila mama, ki je tudi sama bila odlična glasbenica. Zelo radi pojejo, igrajo in so člani različnih glasbenih skupin. Skupaj nastopajo na različnih prireditvah. Kot druga gostujoča skupina se je predstavilo Folklorno društvo Rožmarin Dolena. Skupina preplesuje plese iz različnih področij Slovenije. Najbolj so ponosni na plesno izročilo osrednjih Haloz, torej krajev od koder prihajajo. Temu izročilu namenjajo posebno skrb. Skupino vodi Bojan Glaser.

Če ste zamudili njihovo folklorno pravljico, vas Leščečki vabijo na ponovitev 15. večera folklore. Lepo vabljeni v soboto, 10. 12. 2022, ob 19.00 v Kulturni dom Ljutomer. Vstopnice lahko kupite v Tic Veržej ali pri gospe Miri Rebernik Žižek (JSKD). Ne odlašajte z nakupom, ker karte hitro zmanjkujejo.



Več v Kultura in izobraževanje