»Novi svet« tudi v Ljutomeru

V Ljutomeru se je odvil folklorni večer pod naslovom »Novi svet«, ponovitev letnega koncerta FS Leščeček, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej.

Sara Vinkovič, ponedeljek, 12. december 2022 ob 08:08
Folklorni večer »Novi svet« v Ljutomeru

Folklorni večer »Novi svet« v Ljutomeru

V soboto, 10. decembra, se je v Ljutomeru odvil folklorni večer pod naslovom »Novi svet«, ponovitev letnega koncerta FS Leščeček, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej.

Na koncertu smo gledalci spremljali zgodbo iz konca 19. in začetka 20. stoletja, ko so številni Slovenci šli, v želji po boljšem življenju v »novi svet«. S plesom, pesmijo in glasbo so nastopajoči prikazali žalostno slovo, ki naznanja, da je potrebno zapustiti prijatelje, starše, dom - in svojo najdražjo ljubezen, ter iti s trebuhom za kruhom. Glavni lik se je nato počasi privajal na novo življenje v Ameriki. Čeprav mu ni ničesar manjkalo, je pogrešal dom, še posebej pa svojo Micko. V pismu ji je razkril, da tudi tam ohranjajo slovenski jezik in slovensko pesem. Prepričan je bil, da si bosta z Micko tam ustvarila prijeten dom. Ko ji je Franček sporočil, da je vse nared - Micka zaveže culo ... in gre za njim. Dogajanje na odru so potem postavili v »novi svet« in gledalce popeljali v svet Swinga in Shim Shama. Program so dodatno popestrili tudi gostje. Prva se je na odru predstavila družina Fekonja iz Krapja. Navdušili pa so tudi člani Varaždinskega folklornega društva, ki so s svojo drugačnostjo nadgradili pestro dogajanje.

Naslov koncerta je imel za skupino tudi globlji pomen. Z novo sezono je umetniško vodstvo prevzela Tjaša Rantaša, ki je vstopila v čevlje dosedanjega umetniškega vodja, Marka Rusa.

Glede na številne novince, ki so se jim pridružili, se za folkloro v Veržeju ni bati.

15. folklorni večer FS Leščeček

Leščečki pripravili pravi spektakel ob 15-letnici delovanja!




Več v Kultura in izobraževanje