Na Štefanovo blagoslovili konje v Križevcih pri Ljutomeru

26. decembra, ko goduje sv. Štefan, so v Križevcih pri Ljutomeru pripravili tradicionalni blagoslov konjev.

Marina Vrbnjak, ponedeljek, 26. december 2022 ob 14:19
Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru

Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru

V ponedeljek, 26. decembra, ko goduje sv. Štefan, so v Križevcih pri Ljutomeru pripravili tradicionalni blagoslov konjev.

Dogodek je potekal v vaškem jedru, kjer je v uvodnem delu obiskovalce nagovoril domači župnik Štefan Vinkovič, ki je povedal nekaj besed o današnjem odnosu do živali, ekološkem kmetijstvu in globalnem segrevanju.

Po blagoslovu konj, ki so prejeli tudi rdeči nagelj, pa je zbrane nagovoril še župan Branko Slavinec. »Žegnanje konj je del kulturne dediščine, ki je priča naše preteklosti in del naše skupne zapuščine za prihodnje rodove. Zato je treba vsak dan znova delati in si prizadevati za boljšo kakovost življenja, za mir, za demokracijo, za domovino. Kajti če znaš spoštovati lasten narod, naravo, običaje in ljubiti svojo domovino, znaš spoštovati tudi druge,« je poudaril in dodal, da se nam danes ni potrebno boriti za našo domovino ali samostojno državo, ampak moramo to državo podpirati in ohraniti.

Prireditev, ki jo je povezovala Silva Duh, so pripravili člani Kulturnega društva, Občina Križevci, Konjeniški klub in Župnija Križevci. Obiskovalci, ki so se zbrali v velikem številu, so v sončnem dopoldnevu druženje nadaljevali ob zvokih Prleške godbe na pihala, ter se greli s kuhanim čajem in vinom.



Več v Kultura in izobraževanje