Darovi hvaležnosti

Darovi hvaležnosti v Splošni knjižnici Ljutomer, predstavitev knjige Hvala Bogu za vse, avtorja Borisa P. Turkestanova, v prevodu Irene Kandrič.

Prlekija-on.net, torek, 27. december 2022 ob 09:52
Predstavitev knjige Hvala Bogu za vse

Predstavitev knjige Hvala Bogu za vse

Hvaležnost je sila, ki nam daje moč za življenje, je izražanje notranjega občutka, ki nastane na osnovi občutenja čustvene in miselne zahvalnosti v nas. Ko človek v sebi občuti globoko doživljanje hvaležnosti, njegov strah izginja in začne ga napolnjevati ljubezen, saj je hvaležnost izražanje notranjega občutka zahvale za vse, kar nam prinaša življenje.

Včasih se sprašujemo, kako najti razloge za hvaležnost vsaki dan. Še posebej težko je, ko imamo sive dneve, polne skrbi in žalosti. A ravno takrat nam hvaležnost lahko zelo pomaga, če vemo videti mnogo drobnih stvari, prelestno naravo in ljudi, ki nas obkrožajo ter bogatijo naše življenje. Študije kažejo, da imajo ljudje, ki so navajeni zahvaljevanja, močnejši imunski sistem, bolj zdrave odnose, da se počutijo srečnejše, imajo boljši spanec in se lažje spopadajo s stresom. Za psihološko dobro počutje je pomembno, da znamo, ne glede na vse, videti in ceniti pozitivne vidike življenja.

Hvaležnost lahko izražamo s pisanjem pisem, z ustnim izražanjem hvaležnosti, s pisanjem dnevnika ali beležk stvari, za katere smo hvaležni ali se urimo v meditaciji hvaležnosti. V tem urjenju nam lahko pomaga tudi hvalnica Hvala Bogu za vse, ki jo je pred skoraj sto leti napisal Boris P. Turkestanov, v slovenščino jo je prevedla in knjižico uredila Irena Kandrič, fotografsko so knjižico opremili Ciril Ambrož, Irena Kandrič in Bojan Toplak. Knjižici je priložena meditativno-glasbena zgoščenka (dostopna je tudi na Youtube-u), katere glasbeni producent je Bojan Toplak, ki je k branju hvalnice na posnetku (Irena Kandrič) ustvaril avtorsko glasbeno kompozicijo. Knjižica in meditativno-glasbena zgoščenka Hvala Bogu za vse sta bili premierno predstavljeni na predprazničnem srečanju Darovi hvaležnosti, ki je bilo v sredo, 21. decembra 2022, ob 18. uri v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer.

Ko smo resnično hvaležni življenju, Bogu, vesolju, višji sili ali kakor koli že imenujemo to pranačelo življenja, privabimo njegovo pomoč, se zasučemo v krogu hvaležnosti, s pozitivnimi mislimi hvaležnega srca privabljamo obilje in smo na poti prijetnejšega ter bolj izpolnjenega življenja.

Splošna knjižnica Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje