V KDR - Združenje asistenca so.p. so v letu 2022 izvedli številne skupinske aktivnosti

Izvajalec osebne asistence KDR - Združenje asistenca so.p. je prepoznaven po individualnem pristopu in soustvarjalnem odnosu, kot tudi po njihovih skupinskih aktivnostih.

Prlekija-on.net, petek, 30. december 2022 ob 14:26
KDR - Združenje asistenca so.p.

KDR - Združenje asistenca so.p.

KDR - Združenje asistenca so.p. je izvajalec osebne asistence, ki svoje poslanstvo izvaja izredno skrbno in odgovorno. Pri vsakem uporabniku osebne asistence iščejo načine, da omogočijo kar se da najboljšo kvaliteto življenja, hkrati pa iščejo priložnosti za opolnomočenje vsakega posameznika posebej.

Pri izvajanju osebne asistence nadgrajujejo svoje delo s skupinskimi aktivnostmi s katerimi spodbujajo uporabnike k vključevanju v širšo družbo, širjenju njihove socialne in podporne mreže ter k pridobivanju novih znanj, predvsem pa k skrbi zase in za svoje zdravje. Povezujejo se tudi z različnimi organizacijami, kot so Mladinski center Prlekije, Društvo varnega zavetja Pomurja - Varna hiša Pomurja, Mladinsko kulturni center Ljutomer ipd.

V letošnjem letu so izvedli kar 59 skupinskih aktivnosti, od tega 14 skupinskih aktivnosti v živo. ZOOM gibalne urice, katere so pričeli izvajati v obdobju, ko skupinske aktivnosti v živo niso bile dovoljene, so uporabniki tako vzljubili, da so postale stalnica. Izvajajo jih enkrat tedensko. Poleg razgibavanja, so ZOOM urice namenjene tudi druženju in obravnavi aktualnih tem. Še posebej dragocene pa so skupinske aktivnosti v živo, katerih se uporabniki najbolj razveselijo. V tem letu so tako izvedli kar nekaj gibalno pogovornih uric, kjer so obravnavali različne teme, kot so sladkorna bolezen - teoretična znanja in izkušnje, vpeljava aplikacije pri delu osebne asistence, o pomenu humorja in pozitivne naravnanosti v vsakodnevnem življenju, o skrbi zase, motivaciji, poklicni izgorelosti, ipd. Prav tako so izvedli pohod okrog Gajševskega jezera, pohod od Ljutomera do Radomerja in nazaj, ob dnevu spomina na mrtve so se udeležili komemoracije pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih, v prazničnem decembru pa so si skupaj tudi ogledali jaslice in praznično okrasitev v Božični vasi Banovci. Na veliko veselje uporabnikov in osebnih asistentov so v jesenskem času organizirali kostanjev piknik, kjer so tudi zapeli in zaplesali.

KDR - Združenje asistenca so.p.

Vsem skupinskim aktivnostim je skupno, da so usmerjene v spodbujanje h gibanju in skrbi za svoje zdravje. Prav tako omogočajo prostor za izmenjavo izkušenj, razrešitev marsikaterih dilem ter sproščeno druženje. Predvsem pa se med udeleženci oblikujejo prijateljske vezi in medsebojna podpora.

KDR - Združenje asistenca so.p.

Tako so tudi izkazali podporo svojim uporabnikom, ki so tekmovali na Regijskih igrah specialne olimpijade v Ormožu in jih v precejšnjem številu v živo bodrili na tamkajšnjem stadionu.

KDR - Združenje asistenca so.p.

Na martinovo se je prav tako zbrala številna skupina, ki je na tekmovanju v kuhanju kisle juhe navijala za Ekipo KDR pod vodstvom enega izmed uporabnikov osebne asistence.

KDR - Združenje asistenca so.p.

V sklopu občinskega praznika občine Ljutomer so v Parku 1. slovenskega tabora izvedli gibalno pogovorno urico, kateri je sledil sprejem županje Občine Ljutomer, mag. Olge Karba, ki je udeležencem specialne olimpijade in zelo uspešni študentki izročila pozornost v znak pohvale njihovim uspehom.

KDR - Združenje asistenca so.p.

Ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami so v sodelovanju z Varno hišo Pomurja izvedli tudi pogovorno urico na temo nasilja in posledic le-tega ter pomenu spoštljivih, prijaznih odnosov.

Uporabniki osebne asistence ter osebni asistenti pri KDR - Združenje asistenca so.p. aktivno sodelujejo pri podajanju pobud in predlogov za skupinska srečanja, prav tako pa aktivno sodelujejo pri njihovi izvedbi.

KDR - Združenje asistenca so.p.

Velike prednosti druženj tako osebno kot tudi preko aplikacije ZOOM opažajo predvsem v medsebojnem povezovanju in tudi oblikovanju prijateljskih vezi med različnimi uporabniki in tudi osebnimi asistenti. Vsi udeleženci se med seboj spodbujajo in tudi učijo drug od drugega. Hkrati pa omenjene aktivnosti pomagajo rušiti predsodke o osebah z invalidnostjo, saj organizirajo tudi skupinske aktivnosti, kjer se jim lahko pridružijo tudi drugi obiskovalci.

Glede na številčen odziv udeležencev vseh organiziranih aktivnosti kot tudi glede na povratne informacije, ki jih prejemajo, so zagotovo na pravi poti. V kolektivu KDR - Združenje asistenca so.p. so veseli, da udeleženci omenjenih aktivnosti prepoznavajo pozitivne vidike skupinskih druženj in jih ravno zato tudi z veseljem organizirajo.

Tudi v naslednjem letu imajo načrtovanih že veliko aktivnosti, saj jim idej nikoli ne zmanjka. Še naprej bodo iskali nove priložnosti, da uporabnikom osebne asistence popestrijo njihov vsakdan, jih opolnomočijo ter spodbudijo k aktivnemu vključevanju.

Vabljeni, da spremljate njihove aktivnosti na Facebook strani KDR - Združenje asistenca so.p. oz. si ogledate njihovo spletno stran kdr.si.

V kolikor iščete izvajalca osebne asistence, ki daje poudarek individualnemu pristopu, prijaznemu in soustvarjalnemu odnosu oz. če potrebujete več informacij, morebiti pomoč pri izpolnitvi vloge za uveljavljanje osebne asistence, jih lahko kontaktirate na gsm 041 612 499 - Dragica Kosmajer (izvajalka in usklajevalka) ali 040 785 240 - Petra Razlag (strokovna vodja). Z veseljem vam bodo pomagali in skupaj z vami poiskali ustrezne rešitve.



Več v Kultura in izobraževanje