Čurkarijada na Kogu je bila odlično obiskana

Razglasili so naj čurko v posamezni kategoriji, ocenili več kot 300 risb iz 20 vrtcev in šol, pripravili bogat kulturni in družabni program... V kuhinji so spekli tudi več kot 40 kg čurk, a jih je vseeno zmanjkalo, Čurkarijado pa je obiskalo tudi osem vinskih kraljic in kralj, poslanec in domači župani.

Prlekija-on.net, nedelja, 15. januar 2023 ob 08:35
Čurkarijada na Kogu

Čurkarijada na Kogu

Čurkarijada 2023 s kulinaričnim razvajanjem je na Kog privabila veliko obiskovalcev. Ti so po podelitvi priznanj naj čurkam ali kašnatim klobasam ter najlepšim risbicam na temo reje prašiča čurke tudi poizkusili. Matjašeku I. Kogovskemu je Društvo Antonovanje na Kogu za dve leti podaljšalo mandat promocije čurk. Na ocenjevanju črnih, sivih in belih čurk se je izkazalo, da je kakovost na visokem nivoju, še vedno pa se da kaj izboljšati.

Predsednik Društva Antonovanje na Kogu Slavko Perc in vodja ormoške izpostave na KGZ Ptuj Ivan Puklavec sta podelila priznanja izdelovalcem čurk. Strokovna komisija in komisija potrošnikov sta ocenili 21 vzorcev čurk in od tega podelili največ zlatih priznanj. Čeprav je bilo letos manj vzorcev kot prejšnja leta, so v Društvu Antonovanje na Kogu zadovoljni z udeležbo. Predsednik društva Slavko Perc je dejal: »Bodimo zadovoljni, kajti rezultati so dobri.« Člani, ki so v komisiji že od vsega začetka, opažajo velik napredek v 13-letni zgodovini ocenjevanja čurk na Kogu. Izraz čurka (kašnata klobasa) se uporablja na območju Koga in večjega dela vzhodnega ormoškega območja. Poznane so bele, sive in črne čurke. Osnova nadeva je kaša.

Strokovna komisija, pod vodstvom Irene Kos, svetovalke specialistke za področje predelave mesa na kmetiji na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje, je največ zlatih priznanj podelila dopolnilni dejavnosti na Kmetiji Renate Požgan Bubek iz Godenincev - prejeli so zlata priznanja za črno, sivo in belo čurko. Mesnica Manči, Renate Požgan Bubek, s. p., je prejela zlati priznanji za črno in sivo čurko ter srebrno za belo. Zlata priznanja za črne čurke so še prejeli: Gospodinjstvo Ernest - »Borčijeva basa« iz Domžal, Gospodinjstvo Franjo Šlebnik iz Šalovcev, Gostilna pr' Matičku iz Kranja, Kmetija Perc - Romana Perc iz Vodrancev ter Kmetija Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru. Zlato priznanje za sivo čurko je še prejela Kmetija Antona Kolariča iz Obreža. Ostali vzorci so prejeli srebrno ali bronasto priznanje in priznanje za sodelovanje. V strokovni komisiji sta še bila Peter Pribožič ter Slavica Strelec iz KGZ Ptuj.

Ocenjevanje čurk na Kogu

Na Kogu so ocenili 21 čurk


Štiričlanska komisija potrošnikov, ki ji je predsedovala Vanja Mramor, vinska sommelierka in organizatorka vinsko-kulinaričnih dogodkov, sicer enako ocenjuje čurke kot strokovna komisija, na koncu pa razglasi naj čurko v posamezni kategoriji. Ocenili so, da je:

  • naj črno čurko izdelalo Gospodinjstvo Ernest - »Borčijeva basa« iz Domžal,
  • naj sivo čurko izdelala Kmetija Sever s Cvena in
  • naj belo čurko izdelala v okviru dopolnilne dejavnosti na Kmetiji Renata Požgan Bubek iz Godenincev.

V komisiji so še bili: Vita Štefančič, Dragica Florjanič in Ciril Rotar.

Matjašeku I. Kogovskemu (mesarju Ivanu Žinku) so mandat promocije čurk podaljšali za še dve leti. Tako bo pomen čurk in kolin še naprej dostojno zastopal širom po Sloveniji in v tujini.

Ocenili več kot 300 risb iz 20 vrtcev in šol

Na 15. natečaju za zbiranje risb in fotografij s področja reje prašičev na območju Prlekije in Medžimurja, ki ga je izvedla podružnična šola Kog (OŠ Miklavž pri Ormožu), so ocenili več kot 300 risb iz 20 vrtcev in šol. Ocenjevalna komisija v sestavi Marjeta Žnidarič (likovno področje), Klavdija Vnuk (fotografija) in Sonja Kamplet Rotar (Društvo Antonovanje na Kogu) so kot najlepše ocenili:

  • vrtci: 1. mesto skupina Žogice - razvojni oddelek vrtca Ormož »Knjiga velikanka: Trije prašički«, 2. mesto Rdeča igralnica vrtca Sv. Tomaž »Pujs v mlaki čofota«, 3. mesto Nik Bratuša iz vrtca Miklavž pri Ormožu »Trije prašički«,
  • I. triletje: 1. mesto Tesa Munda, OŠ Ivanjkovci »Ljubezen«, 2. mesto Jakob Trstenjak, OŠ Ivanjkovci »Blatne počitnice«, 3. mesto Erin Murkovič, OŠ Janka Ribiča Cezanjevci »Pujsi uživajo v blatu«,
  • II. triletje: 1. mesto Gaja Kosec, OŠ Janka Ribiča Cezanjevci »Dedekove koline«, 2. mesto Anabel Novak, OŠ Miklavž pri Ormožu »Družina na sprehodu«, 3. mesto Iris Bombek, OŠ Miklavž pri Ormožu »Prašičja zima«
  • III. triletje: 1. mesto Lučka Perc, OŠ Miklavž pri Ormožu »Polaroidna slika«, 2. mesto Kaja Mar, OŠ Ivanjkovci »Črno-beli pujsji svet«, 3. mesto Špela Lah, OŠ Miklavž pri Ormožu »Prašičja trgatev«.

V kulturnem programu so sodelovali kogovska folklorna skupina Pastirčki (mentorica Tanja Novak), Etno skupina Gudalo OŠ Ormož (pod vodstvom Metke Lešničar), Folkorna skupina Obrež (pod vodstvom Silve Marčec) in prleški kantavtor Tadej Vesenjak, ki je zapel tudi prleško Himno o čurki. Na srečelovu so izžrebanki iz Vičancev podelili živega prašiča. V kuhinji podružnične šole Kog so spekli več kot 40 kg čurk, a jih je vseeno zmanjkalo. Lokalni vinarji ter vinske kraljice in kralji so ponujali svoja izbrana vina. Na povabilo kogovskega vinskega kralja Jakoba Lukmana je Čurkarijado obiskalo kar osem vinskih kraljic in kralj.

Na Čurkarijadi so bili poslanec v državnem zboru Andrej Kosi, ormoški župan Danijel Vrbnjak in središki župan Toni Jelovica. Prireditev je v domačem narečju vodila Katjuša Grof Štih.

Čurkarijada je eden izmed dogodkov Antonovanja na Kogu. V nedeljo, 15. januarja 2023, bo romanje k svetemu Antonu Puščavniku na Kog. Ob 10. uri bo slovesna sveta maša za žive in pokojne živinorejce, zlasti prašičerejce ter zdravje pri živini s srečanjem cerkvenih pevskih zborov. Med 9. in 15. uro bo proščenje na kogovski tržnici, ponujali bodo dobrote lokalnih ponudnikov, srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov ter dan odprtih vrat Košarkine hiše med 10. in 13.30.

Foto: Klavdija Vnuk in Društvo Anotnovanje na Kogu



Več v Družabno