Na hitropoteznem šahovskem turnirju v Juršincih se je zbralo 32 šahistov in dve šahistki

Pri članih je zmagal David Murko, pri najmlajših Svit Gomboši, pri veteranih pa Igor Iljaž.

Prlekija-on.net, torek, 17. januar 2023 ob 16:07
Novoletni šahovski turnir v Juršincih

Novoletni šahovski turnir v Juršincih

Športno društvo Juršinci se tudi letos ni izneverilo tradiciji in je dan po letnem občnem zboru organiziralo hitropotezni šahovski turnir Juršinci 2023, na katerem se je zbralo 32 šahistov in dve šahistki. Prišli so iz različnih okoliških krajev od Gorišnice, Destrnika, Svetega Tomaža, Žetal, Lendave, Spuhlje, Ptuja in celo iz Čakovca, kar je dalo turnirju mednarodno noto.

V uvodu je vse prisotne pozdravil vodja šahovske sekcije Juršinci Anton Lajh in glede na to, da je bilo prisotnih večina posameznikov, ki so v prejšnjih letih nastopali v Slovensko goriški šahovski ligi, so se z minuto molka spomnili stalnega udeleženca teh lig Martina Majcenoviča, častnega člana ŠD Ptuj, ki se je poslovil decembra 2021. Organizatorji so sicer pričakovali nekoliko večje zastopstvo mladih, ki v zadnjem času izredno uspešno nastopajo na državnih prvenstvih osnovnih šol in v programu Šahovske zveze Slovenije. Vseeno pa so z zadovoljstvom pozdravili osemletna dvojčka Zarjo in Svita Gomboši ter nekoliko starejšega Eliasa Benderja, ki so se dokaj enakovredno kosali v izredno močni članski konkurenci ter si nabirali bogate izkušnje za naprej.

Vlogo prvega favorita je povsem upravičil MK David Murko iz ŠD Ptuj, ki je za vsega pol točke premagal MK Žugaj Fjodora, ŠK Branik Maribor. Organizator, Športno društvo Juršinci je pripravilo nekaj praktičnih nagrad, med drugim tudi za najstarejšo udeleženko Anko Kolarič ter mednarodnega šahovskega sodnika Janka Narata iz Lendave. Prav slednjemu gredo vse zasluge, da je tekmovanje potekalo brezhibno in tekoče. Za najboljše tri v konkurenci mladih do 15 let ter za veterane nad 60 let so pripravili medalje. Za člane od 16 do 60 let pa zraven medalj še lične lesene pokale, ki sta jih podelila vodja šahovske sekcije Juršinci Anton Lajh ter župan Občine Juršinci Robert Horvat. Slednji je izrazil zahvalo vsem za udeležbo, organizatorjem pa priznanje in zahvalo za ohranjanje šahovske tradicije. Ob koncu so se dogovorili, da po letu premora ponovno nadaljujejo s Slovensko goriško šahovsko ligo, za katero je že na tem turnirju udeležbo potrdilo 12 ekip, ki bodo prva tri kola odigrale v nedeljo, 26. februarja 2023 na zabavni kmetiji Murko na Zg. Hajdini. To bo že šestnajsta izvedba, je pa liga odprtega tipa in se ji lahko pridružijo dodatne 4-članske ekipe.

Najboljši trije hitropoteznega turnirja Juršinci 2023:
- člani od 16 do 60 let: 1. MK David Murko 8 točk, 2. Fjodor Žugaj 7,5, 3. Jožef Sedonja 7 točk
- mladi do 15 let: l. Svit Gomboši 4,5 točke, 2. Zarja Gomboši 3,5, 3. Elias Bender 3 točke
- veterani nad 60 let: 1. Igor Iljaž, 2. Anton Butolen, oba po 5,5 točk, 3. Darko Močnik 5 točk

Silva Razlag
Foto: Ivan Trunk



Več v Šport