Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo z Osnovne šole Gornja Radgona

Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih in recikliranju elektronskih naprav, trajnostnem razvoju, varstvu okolja in onesnaževalcih, ogljičnem odtisu in zeleni energiji, so dosegli 26 od 30 možnih točk.

Prlekija-on.net, petek, 20. januar 2023 ob 14:57
Ekipno tekmovanje

Ekipno tekmovanje

Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v pomurska regiji slavila ekipa učencev Osnovne šole Gornja Radgona. V ekoznanju se bodo pomerili 7. marca 2023, kjer bo potekalo državno tekmovanje, ki se ga bodo udeležili zmagovalci osmih regij, dodatni drugouvrščeni ekipi iz osrednjeslovenskega in mariborske regije ter dve ekipi, ki sta imeli najboljši čas izmed vseh sodelujočih ekip. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 2.376 učencev šestih, sedmih in osmih razredov iz 128 slovenskih osnovnih šol. V pomurski regiji je sodelovalo 63 tričlanskih ekip z 12 osnovnih šol.

Zmagovalno ekipo Osnovne šole Gornja Radgona z imenom »OŠ Gornja Radgona 1« sestavljajo učenci Mark, Gašper in David. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih in recikliranju elektronskih naprav, trajnostnem razvoju, varstvu okolja in onesnaževalcih, ogljičnem odtisu in zeleni energiji, so dosegli 26 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci z Osnovne šole I Murska Sobota, ki so dosegli 25 točk in Osnovna šola in vrtec Apače s 23 točkami.

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj je le ena ekipa pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 22. leto. Na spletni strani so tako zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Poleg 63 ekip iz pomurske regije se je na šolskem tekmovanju pomerilo 251 ekip iz osrednjeslovenske regije, 221 ekip iz mariborske, 97 ekip iz celjske regije, 83 iz novomeške, 28 iz obalne, 33 iz severnoprimorske in 16 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza ostaja na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

Kdo bo največja EKOFACA, bo znano v finalnem delu letošnjega Ekokviza, ki bo 7. marca 2023 na eni izmed tekmovalnih šol, kamor se bo uvrstilo 12 ekip: zmagovalci regij, drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije, ter dodatni dve ekipi, ki sta dosegli drugi najboljši čas med vsemi sodelujočimi ekipami. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih, in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz prek spletne strani, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj.



Več v Kultura in izobraževanje