Vincekovo brez meja

V Štrigovi so se odločili, da svoj prvi pohod, ko med Hrvaško in Slovenijo ni več schengenske meje in je gibanje svobodno, z njihovim tradicionalnim Vincekovim pohodom, del tega usmerijo v Občino Razkrižje, torej v Slovenijo, v obmejna kraja Šprinc in Kopriva.

Prlekija-on.net, torek, 24. januar 2023 ob 10:19
Vincekov pohod

Vincekov pohod

Dobro sodelovanje med sosednjima občinama Razkrižje in Štrigova je prispevalo k temu, da so se v Štrigovi odločili, da svoj prvi pohod, ko med Hrvaško in Slovenijo ni več schengenske meje in je gibanje svobodno, z njihovim tradicionalnim Vincekovim pohodom, del tega usmerijo v Občino Razkrižje, torej v Slovenijo, v obmejna kraja Šprinc in Kopriva.

Prva točka v Sloveniji, kjer so se pohodniki zaustavili, je na predlog Občine Štrigova poimenovana točka Štrigovsko razkriškega prijateljstva. Pri sprejemu pohodnikov in pogostitvi so sodelovali številni prostovoljci in prostovoljke Turistično narodopisnega društva Razkrižje in delavci režijskega obrata občine. Pohodniki so lahko v neposredni bližini obiskali tudi Vinsko klet Vinske kraljice Slovenije 2015. Za dobro vzdušje so skrbeli tamburaši TS Bisernica DU Ljutomer in skupina Podrumari iz Hrvaške. Slednji so pohodnike spremljali na celotni poti. Vincekovo rez je v občinskem vinogradu, ki ga obdelujejo člani TND Razkrižje, opravil skrbnik vinograda Stanko Levačič ob prisotnosti obeh županov. Obred je vodil Josip Mikec.

Neverjetno število obiskovalcev, po nekaterih ocenah jih je bilo čez 1500, ne glede na izrazito hladno in vetrovno vreme to ni zaustavilo njihovega prihoda na to druženje. Prišli so domala iz vse Hrvaške in tudi mnogih slovenskih in drugih krajev.

Na sami mejni črti, so pohodnike pričakali: aktualna vinska kraljica Martina XX. tega našega ljutomerskega vinorodnega območja, Tina Pregrad ter župana Občin Štrigova in Razkrižje, Stanislav Rebernik in Stanko Ivanušič, ob glasbi harmonikarja Sreča Kotnika. Skupaj so pozdravili pohodnike ob prostem prehodu v Slovenijo. To je za obiskovalce bilo prijetno presenečenje. Po ukinitvi schengena na meji s Hrvaško je to bil gotovo najbolj množičen prestop meje na enem mestu.

Naslednja točka na slovenski strani je bila pri vinogradniški kmetiji Krampač v Koprivi. Ob tem zelo hladnem in vetrovnem vremenu, je prijalo zavetje v dolini, tako je postalo še posebej veselo in živahno.

Velika zahvala gre Josipu Mikecu iz Turistične skupnosti občine Štrigova in Stanislavu Reberniku, županu Občine Štrigova s sodelavci za celotno organizacijo in odlično sodelovanje v pripravi letošnjega Vincekovega bez granica (brez meja).



Več v Družabno