Kurenti obiskali Državni zbor

V Državnem zboru so po dveh letih premora znova sprejeli kurente in pustno delegacijo 63. Kurentovanja.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. februar 2023 ob 17:36
Obisk kurentov v Državnem zboru

Obisk kurentov v Državnem zboru

Aktivnosti promocije edinstvenega in največjega pustnega festivala v Sloveniji so v polnem teku. V ponedeljek je pustna delegacija v dopoldanskih urah obiskala Državni zbor, popoldan so v Mestni hiši sprejeli diamantnega ter zlate podpornike 63. Kurentovanja.

V Državnem zboru so po dveh letih premora znova sprejeli kurente in pustno delegacijo 63. Kurentovanja. Pred Državnim zborom je tradicionalne pustne like in maske na čelu s kurenti sprejela podpredsednica Državnega zbora, mag. Meira Hot.

Delegacijo iz Ptuja, ki je tudi letos izročila poslanico z vabilom na 63. Kurentovanje (to bo na Ptuju potekalo med 11. in 21. februarjem), so spremljali županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec ter Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall, princ karnevala.

Častni pokrovitelj letošnjega 63. Kurentovanja je sicer minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han.

Podporo festivalu izrazilo več podjetij

V popoldanskih urah se je v prostorih Mestne hiše na Ptuju odvilo srečanje organizatorjev programa festivala z diamantnim in zlatimi podporniki 63. Kurentovanja. Na povabilo k podpori so se med drugimi odzvala večja podjetja: Adriaplin, NLB, Skupina Perutnina Ptuj ter Cestno podjetje Ptuj.

V Mestni občini Ptuj se zavedajo pomena dobrih odnosov in sodelovanja z gospodarskimi deležniki, ki podpirajo največji slovenski pustni festival. »Zagotovo je to eno izmed zahtevnejših organizacij Kurentovanja, saj smo se vsi skupaj znašli v težki situaciji; časi so zahtevni in ne prizanašajo nikomur, ampak smo skupaj prepoznali dodano vrednost Kurentovanja in pomena ohranjanja etnografske ter kulturne dediščine. Zato me res veseli in sem res hvaležna vsakemu izmed partnerjev, da je prepoznal našteto in da z nami še vedno sodeluje. Verjamem, da bomo tudi letos spisali zelo uspešno zgodbo in pripeljali številne vsebine ter jih še nadgradili,« je ob podpisu med drugim povedala županja MO Ptuj Nuška Gajšek.

Podporniki Kurentovanja so podpisali namero o sodelovanju, ki ji bo sledila tudi pogodba. Dogodka se sicer zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, so pa iz družbe sporočili, da NLB podpira kulturno dediščino in projekte, ki uspešno povezujejo LOKALNE ekosisteme.

David Visenjak, direktor za trženje Skupine Perutnina Ptuj, je sodelovanje podjetja s Kurentovanjem povzel z naslednjimi besedami: »Perutnina Ptuj sodeluje v projektu Kurentovanje iz dveh razlogov. Prvi je zaradi ljudi, ki so zaposleni v Perutnini Ptuj in katerih večina je del tega desetdnevnega dogajanja kot gledalci, veliko pa se jih odloči in sodelujejo na sami povorki v nedeljo in pa prej na etnografskem delu. Kot drugo bi rad povedal, da si seveda prizadevamo, da bi Ptuj bil širše prepoznaven po vsej kulturni dediščini, ki jo tukaj imamo, in zato smo se odločili, da to podpremo in bomo podpirali tudi v prihodnje. Čestitke s strani Perutnine Ptuj tudi županji za organizacijo tega dogodka, za nadgradnjo vsako leto, predvsem pa za to, da je Lonely Planet ptujsko Kurentovanje prepoznal kot enega izmed 10. najboljših festivalov na svetu

Na dogodku sta svojo podporo izrazila tudi Enzo Gianotto, generalni direktor Adriaplina, ter Boris Medved, izvršni direktor Cestnega podjetja Ptuj. Je pa organizator 63. Kurentovanja, Zavod za turizem Ptuj, izrazil hvaležnost prav vsem sponzorjem in donatorjem dogodka.

Ob vseh manjših dogodkih, ki bodo slovensko pustno prestolnico zapolnili v enajstih dneh, se bo samo na osrednjih mednarodnih Etno- in Karnevalfestu predstavilo približno 4000 nastopajočih iz 10 držav. Gre za edinstven etnografsko-karnevalski dogodek, ki je že pred mnogimi leti prestopil meje naše domovine.

Foto: Stanko Kozel



Več v Družabno