Letos je obaro za dobrodelni namen kuhalo 26 ekip

Gre za družabno in dobrodelno akcijo, v kateri se skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in ostalih Ptujčanov med seboj pomerijo v kuhanju najboljše obare, izkupiček pa gre v dobrodelne namene. Najboljšo obaro pa je skuhala ekipa Reseda in MCK Markovci.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. februar 2023 ob 08:59
18. Obarjada na Ptuju

18. Obarjada na Ptuju

V soboto, 11. februarja, je že od jutra na mestnih ulicah in trgih na Ptuju potekala dobrodelna »Obarjada« v sklopu 63. Kurentovanja. Zbrane tekmovalne skupine so se pomerile v kuhanju obare, številni obiskovalci pa so jo tudi pokušali. Lions klub Ptuj je tradicionalno karnevalsko kulinarično prireditev organiziral že osemnajstič. Gre za družabno in dobrodelno akcijo, v kateri se skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in ostalih Ptujčanov med seboj pomerijo v kuhanju najboljše obare, izkupiček pa gre v dobrodelne namene.

Prvo mesto je letos dosegla ekipa, ki se je tekmovanja udeležila prvič, Reseda in MCK Markovci, druga je bila ekipa DC Dominko center, tretji pa Finakos.

Lions klub Ptuj že 23 let s svojimi humanitarnimi projekti pomaga ljudem v stiski na območju Slovenskih goric, Haloz ter Ptujskega in Dravskega polja. Glavnino sredstev že po tradiciji zberejo na največjem humanitarno- kulinaričnem dogodku, ki se zvrsti ob začetku ptujskega Kurentovanja na dan etno povorke. Zaradi večjega števila ekip, so organizatorji letos prireditev preselili na novo lokacijo, na Novi trg.

Dobrodelna Obarjada

Na mestnih ulicah in trgih je potekala dobrodelna »Obarjada«


Letos se je na tekmovanju pomerilo kar 26 ekip, zbrala pa se je tudi nepregledna množica obiskovalcev, za katere so že zjutraj člani ocenjevalne komisije za Naj obaro skuhali 100 litrov obare, ki so jo obiskovalci vso pojedli. Obarjada tako ostaja največja humanitarna, kulinarična, karnevalska in družabna prireditev na prostem v Sloveniji.

Komisijo so sestavljali predsednik Slavko Visenjak in člani Danilo Toplek, Marjan Kostanjevec, Brigita Selinšek in dva predstavnika iz sodelujočih ekip.

Zbrana sredstva bo Humanitarno društvo Lions klub Ptuj letos namenilo družini Kralj iz Senešcev, ki je v požaru izgubila dom, otrokom iz socialno šibkih družin ter razdelilnici hrane na Ptuju.

Vodja projekta Obarjada Igor Kolar je ob tem povedal: »Po moji oceni trenutni ves denar še trenutno ni preštet, ampak bomo vsekakor danes nabrali okrog 20.000 EUR, kar je ogromna številka, za kar se zahvaljujem vsem obiskovalcem in vsem ekipam donatorjem. Obiskovalcev danes vidimo, da mrgoli tukaj, in če smo se včasih hvalili ali pa rekli, da je bilo na naši Obarjadi 5000 obiskovalcev, zagotovo lahko danes rečemo, da je teh obiskovalcev čez 7000, in to je enormna številka. Seveda, ob taki množici ljudi se tudi ekipe potrudijo in obare, ki so se danes kuhale, so bile izjemne. Ampak le ena je najboljša in zmagala je nova ekipa, ki je letos prvič z nami, Reseda in MCK Markovci

Po dogodku so številke bile znane. 18. Lions Obarjado je namreč obiskalo več kot 8.000 obiskovalcev, s pomočjo katerih so zbrali kar 13.139 evrov prostovoljnih prispevkov. Če pa k temu znesku prištejemo še donacije letošnjih ekip, so skupno zbrali neverjetnih 30.000 evrov, s katerimi bodo brez dvoma pomagali številnim posameznikom in družinam.

Največ donacij s prostovoljnimi prispevki so zbrale ekipa Perutnine Ptuj (1.818,00 evrov), Talum Kidričevo (1.257,00 evrov) in Kmetijska Zadruga Ptuj (854,00 evrov).

Foto: Ivan Trunk

Etnografska povorka na Ptuju

63. Kurentovanje se je pričelo z izjemnim prikazom etnografske dediščine




Več v Družabno