Članice in člani PGD Koračice so se zbrali na 74. občnem zboru

Leto 2022 je bilo zelo pomembno in delovno, saj so pripeljali in svečano prevzeli novo gasilsko vozilo GVC-2.

Ivan Trunk, petek, 17. februar 2023 ob 12:40
Občni zbor PGD Koračice

Občni zbor PGD Koračice

Članice in člani Prostovoljnega gasilskega društva Koračice so se v soboto, 21. januarja, zbrali v gasilskem domu Koračice na 74. rednem volilnem občnem zboru. Na začetku občnega zbora je Avgust Bec, predsednik PGD Koračice pozdravil vse zbrane, nato je sledila izvolitev delovnega predsedstva, ki ga je vodil Janko Vrbančič, potem pa je sledilo branje poročil o dogajanju v društvu v letu 2022. Poročila so pripravili in prebrali predsednik, poveljnik, tajnica, blagajnik, član nadzorne komisije, voditeljica žena, vodja mladine, vodja veteranov in član verifikacijske komisije v PGD Koračice.

V poročilu je predsednik PGD Koračice povedal, da je bilo leto 2022 zelo pomembno in delovno, saj so pripeljali in svečano prevzeli novo gasilsko vozilo GVC-2. Novo vozilo so v društvo pripeljali 19. januarja 2022, potem pa so sledile priprave za svečani prevzem, ki je bilo 25. junija 2022, z veliko gasilsko veselico pred gasilskim domom v Koračicah. Pred prevzemom so še uredili okolico gasilskega doma in na novo prebarvali fasado gasilskega doma, kar so vse opravili z lastnim delom. Želja po novem vozilu se je v društvu pojavila leta 2018, potem pa so pričeli iskati tip vozila in podjetje, ki bo izdelalo nadgradnjo vozila in pa sponzorje ter botre za financiranje novega vozila. Novo vozilo GVC-2 je izdelano na tovorno vozilo SCANIA in nadgradnja v moderno avtocisterno z vso potrebno opremo. Cena novega vozila je bila 280.000 evrov, od tega so sami gasilci PGD Koračice zbrali 130.000 evrov, občina Sveti Tomaž pa je plačala 150.000 evrov.

V poročilu je Boris Nidorfer, poveljnik PGD Koračice povedal, da so tudi operativni gasilci društva imeli veliko intervencij: gasili so tri požare v občini Sveti Tomaž, tri dni so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, odstranjevali so podrto drevje po vetrolomu, čistili ceste po neurju, odstranjevali so osja in sršenja gnezda pri občanih in trikrat so bili aktivirani prvi posredovalci pri oživljanju in pomoči obolelim osebam do prihoda reševalcev.

V planu dela za leto 2023 so si zadali nekaj nalog, ki jih nameravajo letos organizirati: 1. julija bodo priredili veliko gasilsko veselico ob občinskem prazniku občine Sveti Tomaž, pred tem pa bodo organizirali drugo čevapčijado, to bo tekmovanje v peki čevapčičev, zato že zdaj vabijo vse zainteresirane skupine, da se tega tekmovanja udeležijo in pa organizirali bodo gasilsko tekmovanje za pokal PGD Koračice in pokal GZ Sveti Tomaž.

Ker je letos pri gasilcih volilno leto, so tudi v PGD Koračice izpeljali volitve, najprej so razrešili staro vodstvo potem pa so sledile volitve novega vodstva gasilskega društva. A ni prišlo do velikih sprememb, saj predsednik še naprej ostaja Avgust Bec, poveljnik še naprej ostaja Boris Nidorfer, tajnica še naprej ostaja Petra Horvatič, blagajnik še naprej ostaja Tomaž Majcen, voditeljica žena še naprej ostaja Pavla Majcen, vodja mladine še naprej ostaja Aleksandra Majcen in vodja veteranov še naprej ostaja Ivan Majcen, je pa prišlo do zamenjave nekaj članov v upravnem in nadzornem odboru.

Na koncu občnega zbora je bila še podelitev priznanj in napredovanj, zaslužnim gasilcem so podelili zahvale in nagrade nato pa je bila beseda gostov. Pri besedi gostov so zbrane nagovorili predstavniki sosednjih in prijateljskih društev, poveljnik GZ Sv. Tomaž Albin Belšak, predsednik GZ Sv. Tomaž Mirko Lovrec in Mirko Cvetko, župan občine Sv. Tomaž. Po končanem občnem zboru je sledila še pogostitev zbranih in zabava z ansamblom ASI.



Več v Kultura in izobraževanje